Доступність посилання

ТОП новини

На саміті ЄС-Африка щодо мігрантів ухвалили заяву і план дій


Учасники саміту ЄС-Африка, Мальта, 11 листопада 2015
Учасники саміту ЄС-Африка, Мальта, 11 листопада 2015

На Мальті у четвер, 12 листопада, завершився саміт ЄС-Африка щодо проблем міграції.

Євросоюз обіцяв вкласти 1 мільярд 800 тисяч євро у програми з викорінення базових причин міграції з Африки, серед яких були названі бідність, збройні конфлікти, репресії влади та відсутність безпеки. У відповідь африканські лідери обіцяли сприяти поверненню з Європи на батьківщину трудових мігрантів.

З 800 тисяч біженців, які прибули у цьому році до Європу, близько 140 тисяч – африканці.

Учасники саміту ухвалили спільну заяву і план дій.

Як розповів на заключній прес-конференції голова Європейської ради Дональд Туск, узгоджені проекти: щодо збільшення зайнятості і полегшення міграції робочої сили у межах Африки, подвоєння кількості стипендій і грантів для студентів і науковців з африканських країн, ухвалення спеціальні програми розвитку країн Африканського Рогу (Ефіопія, Еритрея, Джибуті і Сомалі). У якості пілотного проекту створюється спільна європейсько-африканська слідча бригада для боротьби з незаконним вивезенням людей. Будуть ухвалюватися також спільні заходи щодо повернення африканських трудових мігрантів на батьківщину: зокрема, до Європи направляються співробітники африканських міграційних служб для сприяння у визначенні та підтвердженні громадянства частини нелегальних мігрантів.

Коментуючи дії Австрії, Німеччини, Угорщини, Словенії та Швеції, які обмежили в’їзд мігрантів, Туск заявив, що «шенгенська зона» на межі краху.

Керівництво Євросоюзу вважає, що Європі одній не впоратися з напливом біженців, який став наймасовішим з часів Другої світової війни.

XS
SM
MD
LG