Доступність посилання

ТОП новини

Секретний автопарк прокурорів («СХЕМИ» | ВИПУСК №64)


Також у випуску: «Схеми» знайшли в Лондоні Сергія Бондарчука, якого шукає Інтерпол

Секретний автопарк прокурорів

Минулого місяця наша програма робила резонансне розслідування стосовно автопарку Служби безпеки України. Ми виявили, що співробітники служби, які заробляють в межах 6 тисяч гривень на місяць, їздять на автівках вартістю 40, 70 а то й 100 тисяч доларів; тобто з авто можна зробити висновок, що рівень стилю життя співробітників часто не відповідає їхнім доходам.

Ми вирішили поцікавитись автопарком ще одного центрального органу влади, яка за своїм мандатом має боротися з корупцією, – Генеральної прокуратури.

Виявляється, тут теж люблять круті автівки і дуже не люблять про них говорити. Прокурори були ладні тікати від нас у собачий холод та робити вигляд, що приїхали пити каву та гуляти біля прокуратури – аби тільки уникнути з розмов з нами про власні статки та машини.

Загалом, виглядає, що біля кожного офісу силовиків у столиці паркують багато приводів для антикорупційних розслідувань – і не тільки журналістських. Більше розкаже та покаже Михайло Ткач

Пригоди невловимого Бондарчука у Лондоні

Його шукає Інтерпол, а ми вже з ним зустрілися. У Лондоні, посеред білого дня. Цей невловимий – Сергій Бондарчук – офіцер СБУ, бізнесмен, колишній народний депутат. Бондарчук був генеральним директором Державної компанії з імпорту та експорту продукції і послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт». Колись за президента Віктора Ющенка Бондарчук отримав орден за заслуги та звання Героя України. Сьогодні ж, вітчизняні правоохоронці звинувачують Бондарчука у розкраданні державного майна у особливо великих розмірах. Проти нього відкрито справу на 7,5 мільйона доларів, проте закінчити розслідування поки не можуть через відсутність підозрюваного на батьківщині. Але фізична відсутність не заважає йому прокручувати оборудки з власною нерухомістю. Більше дивіться у сюжеті Максима Савчука та Олени Логінової.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG