Доступність посилання

ТОП новини

КПП у зоні АТО: або туди, або сюди?


Автомобільна черга біля КПП недалеко від Артемівська. Травень 2015 року
Автомобільна черга біля КПП недалеко від Артемівська. Травень 2015 року

«Ми стояли 11 годин, черга просто не рухалася. Після цього люди фізично і морально виснажені, от ми потрапили в аварію» – переселенка

З середини жовтня на контрольних пунктах в'їзду та виїзду у зоні проведення АТО утворилися «кілометрові» черги: щоб потрапити на ту чи іншу територію людям доводиться стояти по 10-12 годин, дехто займає чергу з ночі. У прикордонній службі головною причиною заторів називають припинення бойових дій у регіоні, а відтак збільшення потоку бажаючих перетнути лінію розмежування. Натомість звичайні українці підозрюють, що ситуацію, зокрема нагнітають штучно, з метою отримання наживи. Такої ж думки дотримуються й громадські активісти, які моніторять ситуацію. Вони наголошують на тому, що люди, які змушені годинами стояти на КПП, наражаються на небезпеку, повʼязану з мінусовими температурами та замінованими територіями.

Ірина – переселенка з Донбасу, наразі живе у Києві, однак в Алчевську лишилися батьки та друзі, які не змогли покинути окуповану територію. Тому час від часу вона намагається навідуватись на малу батьківщину. Каже, перетнути лінію розмежування завжди було проблематично, однак остання поїздка для її родини перетворилася на «суцільне жахіття»: в черзі на пропускному пункті довелося простояти 11 годин.

Жінка говорить, що розуміє всю складність процедури перевірки й умов, в яких вона проходить, але те, що вона побачила під час останньої поїздки, вважає «знущанням».

«Не зрозуміло, чому виникають кілометрові черги на пропускних пунктах, зокрема Майорськ і Артемівськ. Скоріш за все, є такий фактор, як «платні» проїжджаючі, – розповідає вона. – Кажуть, що безчерговий проїзд коштує від 500 гривень. Там є черги пільговиків, в яку нібито мають входити діти до року і інваліди першої групи, от туди вклинюються псевдопільговики».

Ми стояли 11 годин, черга просто не рухалася. Після цього люди фізично і морально виснажені, от ми потрапили в аварію

«Приказним тоном, махаючи автоматом: «Всі до узбіччя, не заважати руху!». А руху якому? Який йде в пільговій черзі, – розповідає переселенка. – Мабуть, там є якась схема, якій люди заважають діяти, коли вимагають перевіряти автомобілі. В результаті пропускної можливості немає ніякої. Ми стояли 11 годин, черга просто не рухалася. Після цього люди фізично і морально виснажені, от ми потрапили в аварію».

Вони матом нас вчили бути патріотами

Крім того, Ірина нарікає на постійні приниження з боку військовослужбовців, які намагаються «навчити людей в черзі патріотизму». «Люди, які поряд зі мною були в черзі, абсолютно нормальні в плані патріотизму, вважають себе українцями, – наголошує вона. – Вражає самовпевненість військових, які думають, що ті, хто вʼїжджає й виїжджає з цієї зони, в чомусь винні, мають виправдовуватися, тільки тому, що вони люди з Донбасу. Вони матом нас вчили бути патріотами».

Перемирʼя, канікули та погода спричинили затори – прикордонники

Олег Слободян
Олег Слободян

Головною причиною виникнення черг стало припинення бойових дій в регіоні, чим люди й вирішили скористатися, пояснює речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

Cитуація зберігається напруженою, підозрюємо, що вона буде такою допоки відносно, але все-таки дотримуються домовленостей по перемир’ю
Олег Слободян

«Різке збільшення людей пішло після того, як на Сході країни встановилася відносно спокійна обстановка, а на політичному рівні було досягнуто домовленостей про припинення вогню і відвід озброєння. Звісно, це активізувало діяльність людей, до того ж, наприкінці жовтня були канікули, це так само вплинуло на ситуацію: і активність людей, і трафік суттєво зросли. Іще є погода, яка дозволяє людям звершити якісь соціальні, побутові проблеми і підготуватися до зими. На даний момент ситуація зберігається напруженою, підозрюємо, що вона буде такою допоки відносно, але все-таки дотримуються домовленостей по перемир'ю», говорить Слободян.

Кількість охочих перетнути лінію розмежування речник відомства називає «критичною», бо пункти вʼїзду-виїзду не розраховані на таку кількість.

Водночас він не виключає зловживання з боку колег, однак зазначає, що відповідальність за забезпечення пропускних операції несуть представники також інших відомств правоохоронних органів.

«Ми практично щодня виявляємо порушення і не боїмося говорити про те, що ми виявляємо військовослужбовців, які зловживають службовим становищем», – сказав Слободян.

КПП біля Лисичанська. Березень 2015 року
КПП біля Лисичанська. Березень 2015 року

«Однак хотів би звернутись до громадян, щоб вони не провокували працівників служб на отримання неправомірної винагороди, а у разі виявлення таких фактів офіційно заявляли про це або телефонували на гарячу лінію в Києві 527-63-63», – додав представник Держприкордонслужби.

Проблема хабарів криється у «сірій» зоні

Павло Жебрівський
Павло Жебрівський

Проблема корупції на пунктах пропуску існує, однак найбільш поширеною вона є у так званій «сірій» зоні між нульовим блокпостом збройних сил та постом сепаратистів, яку українська влада не контролює, а отже належним чином зреагувати не може, говорить у коментарі Радіо Свобода голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

Найбільше нарікань до нульового кілометру біля Майорська
Павло Жебрівський

«На самому пункті пропуску я не чув багато нарікань, найбільше нарікань до нульового кілометру біля Майорська, – розповідає посадовець. – Там якраз пільгові черги, піші черги формуються, прикордонники говорять про те, що вони не можуть зайти за лінію розмежування, за блокпост виходити їм заборонено».

Там насправді є деякі групи, мені доповідають про це, які збирають мзду
Павло Жебрівський

«І там насправді є деякі групи, мені доповідають про це, які збирають мзду і які формують такі групи, це між Горлівкою і Майорськом. Мені важко на це відреагувати, тому що ця територія не контролюється українською владою. Запитую у тих, хто говорять про хабарі: «Де брали?». – «Між Горлівкою і Майорськом». «Хто? В українській військовій формі?» – «Ні», розповідає Жебрівський.

Раніше ми пропускали до 8 тисяч, після припинення обстрілів зазвичай ми оформляємо до 25 тисяч людей
Павло Жебрівський

Каже, ситуація на пунктах пропуску ускладнилася, бо кількість людей, які хочуть перетнути лінію розмежування, в останній місяць збільшилася вдвічі: «Якщо раніше у нас працювало всього три пункти і ми пропускали до 8 тисяч, то після припинення обстрілів зазвичай ми оформляємо до 25 тисяч людей».

Також голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації підтверджує, що «найгірша» ситуація нині на КПП «Зайцеве», пояснюючи це тим, що 40% з тих, хто перетинає лінію розмежування, їдуть у Луганському напрямі, бо тільки так можуть потрапити в регіон. Вихід бачить у створенні нових «проходів», «але з останніми обстрілами це важко зробити».

Нарікання на поведінку українських військових пояснює здебільшого тим, що дві третини з тих, хто перетинає лінію розмежування, є прихильниками сепаратистів, які завжди в усьому звинувачували українську армію.

Чи є деяке хамство з боку військових, відповідаю: є, і я часом це на собі це відчуваю. Але їх не більше й не менше, ніж серед інших людей
Павло Жебрівський

«Чи є деяке хамство з боку військових, відповідаю: є, і я часом це на собі це відчуваю. Але їх не більше й не менше, ніж серед інших людей. Ми з цим боремося: я звертаюся до штабу АТО, до військових, до прикордонників, щоб привели їх у відчуття. Але для кого терористи продовжують бути «нашими», вони в усіх бідах звинувачують українських військових, я думаю, що таких дві третини» зазначив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації.

За словами Жебрівського, на пунктах пропуску за дорученням Кабінету міністрів облаштовуватимуть палатки для обігріву.

Вільний вʼїзд та виїзд – крок до перемоги в інформаційній війні

Ситуація з «кілометровими» чергами може бути штучно створеною, припускає координатор громадської організації «Донбас SOS» Олександр Горбаток. За його словами, в останній місяць в рази зросла кількість повідомлень про корупцію на КПП, однак люди намагаються замовчувати ці факти й не звертаються до офіційних органів з відповідними заявами, бо бояться.

«Люди жаліються, що черга не рухається і тут виникає питання: чому вона не рухається, чому прикордонна служба так повільно працює? У нас навіть є свідчення очевидців, які говорили, що за час до закриття КПП пропускали практично всю чергу, яка стояла. І тут знову питання: може, хтось робить це штучно, сам нагнітає цю ситуацію?» – зазначає активіст.

Нам надходять повідомлення, в останні два тижні сума хабарів зросла в півтора-два рази за рахунок того, що зʼявилися черги
Олександр Горбаток

«Нам надходять повідомлення, в останні два тижні сума хабарів зросла в півтора-два рази за рахунок того, що зʼявилися черги. До того ж, кількість коридорів, на початку жовтня працювало всього три коридори, сьогодні вже працюють п'ять і також не справляються», каже Горбаток.


Крім того, найбільш тривожним активіст вважає те, що людям ніхто не гарантує безпеку, тоді як поряд із найбільш «проблемним» пропускним пунктом «Зайцеве» в районі Майорського напередодні відновилися обстріли.

Ситуація катастрофічна, і це більше повʼязано з тим, що є люди, які лишаються ночувати між блокпостами в очікуванні нової зміни коридору. Вони змушені справляти потребу в найближчих кущах, там все заміновано і багато хто підривається
Олександр Горбаток

«Ситуація катастрофічна, і це більше повʼязано з тим, що є люди, які лишаються ночувати між блокпостами в очікуванні нової зміни коридору. Ускладняється ще й тим, що люди довго стоять в чергах, вони змушені справляти потребу в найближчих кущах, там все заміновано і багато хто підривається, тобто це небезпечно для життя. Біотуалетів не вистачає і вони знаходяться в переважно в районах блокпостів і КПП, а люди стоять в багатокілометрових чергах з дітьми, багато осіб похилого віку», – зазначив Олександр Горбаток.

Налагодження вільного проїзду «туди й назад» Горбаток вважає ще одним кроком до перемоги, принаймні у війні інформаційній.

«У першу чергу ми пропонуємо зробити роботу КПП цілодобовою, враховуючи те, що часовий порядок відміняти ніхто не буде. Нехай би вони вночі пропускали лише транспорт. Звичайно, хотілося б, щоб були запущені автобусні перевезення. І наступне це як можна більше коридорів. Тобто по можливості відкривати їх скрізь і я скажу, що це дозволило б не тільки людям переміщатися вільно по країні, але ще й позитивно зіграло б на фоні інформаційної війни. За рахунок того, що люди будуть спілкуватися, вони бачитимуть правду, вони розумітимуть, що відбувається на контрольованій території», – розповів Горбаток.

СБУ на запит Радіо Свобода про кількість випадків корупції на контрольно-пропускних пунктах на лінії розмежування в зоні проведення АТО поки не відповіла.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG