Доступність посилання

ТОП новини

Росія: легкоатлети вживали допінг іще за старого спортивного керівництва


Росія надала 12 листопада Міжнародній асоціації легкоатлетичних федерацій (ІААФ) офіційну відповідь на звинувачення в широкому застосуванні допінгу, визнавши частину звинувачень.

«Ми погодилися з деякими позиціями. Водночас ми пояснили, що всі ці порушення відбулися при старому керівництві Всеросійської федерації легкої атлетики деякий час тому», – сказав чинний керівник російської легкої атлетики Вадим Зеліченок.

На екстреному засіданні 13 листопада ІААФ розгляне питання про зупинення участі російських легкоатлетів у міжнародних змаганнях через допінговий скандал. Якщо таке станеться, ці спортсмени можуть пропустити Олімпіаду 2016 року в Ріо-де-Жанейро.

У доповіді, підготовленій Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA), слідчі назвали використання заборонених препаратів у російському спорті «культурою, яку підтримує держава». «Немає причин вважати, що легка атлетика є єдиним видом спорту в Росії, у якому відбувалося використання допінгу», – мовиться у доповіді.

Звинувачення у вживанні допінгу в легкій атлетиці, а також перспектива того, що російські спортсмени можуть бути усунені від Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро у наступному році, – це найбільший спортивний скандал, який вибухнув у Росії за останні кілька десятиліть.

Велика частина звинувачень у доповіді стосується лабораторії у Москві, яка тестувала спортсменів на предмет наявності заборонених препаратів.

У доповіді стверджується, що лабораторія знищила зразки, незважаючи на те, що WADA вимагала зберегти їх, і що співробітники брали хабарі від спортсменів чи тренерів в обмін на приховування тестів на допінг, які показували позитивний результат. Російська влада заявила, що сама WADA попросила їх знищити зразки.

XS
SM
MD
LG