Доступність посилання

ТОП новини

«Джинса» стала ознакою пройдешніх виборів – експерти


За тиждень до другого туру місцевих виборів, 8 листопада у Запоріжжі відбувся автопробіг проти впливу Ахметова на вибори
За тиждень до другого туру місцевих виборів, 8 листопада у Запоріжжі відбувся автопробіг проти впливу Ахметова на вибори

«Майже кожен десятий текст був негативної спрямованості»

Запоріжжя — Десять регіональних ЗМІ в Україні називають найбільш заангажованими і такими, що підігрували окремим кандидатам. Про це йдеться у звіті Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO). Серед них вінницькі телевізійні канали «Віта» та «Вінтера», радіо «Буг», «Вінницька Газета», чернігівські телевізійний канал та газета «Дитинець», видання «Черніговські відомості». У списку найбільш нечесних медіа на минулих місцевих виборах опинилися і два запорізьких медіа – газета «Панорама» та телевізійний канал «TV-5». Суттєве зростання політичної «джинси» на шпальтах місцевої преси та в ефірах обласних телеканалів констатують і місцеві експерти.

«Джинса» стала ознакою пройдешніх виборів – експерти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Замовні матеріали, нерівномірне надання можливостей партіям та кандидатам для агітації у ЗМІ та приховування інформації про замовника агітаційної продукції – такими є найбільш поширені порушення запорізьких медіа, що зафіксували представники громадянської мережі «Опора» на цьогорічних місцевих виборах. Координатор виборчих програм «Опори» у Запорізькій області Дмитро Арабаджиєв також констатує суттєве зростання замовних політичних матеріалів.

«Інтенсивність, масштаби і фінансування збільшуються. Можливо, кількість «джинси» збільшується через те, що масштаби кампанії є інтенсивнішими, і фінансування зростає відповідно з року в рік», – каже експерт.

Дмитро Арабаджиєв: «Ми бачимо прогресивну тенденцію щодо «джинси»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Суттєво зросла кількість антипіару
Наталя Виговська

Схожі тенденції відзначає і представник Інституту масової інформації у Запоріжжі Наталя Виговська.

«Суттєво зросла кількість антипіару чи, як люблять казати, «чорного» піару. Майже кожний десятий текст був негативної спрямованості», – зазначає Наталя Виговська.

Наталя Виговська: «Аудиторія жила у задзеркаллі»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Медійне задзеркалля

Зростання негативу в медіа під час другого туру виборів міських голів є цілком логічним, вважає голова обласної організації Комітету виборців України Роман П’ятигорець. Експерт пояснює: технологічно повторне голосування за мера – це змагання антирейтингів. Відповідно, кожен кандидат намагається збільшити антирейтинг свого опонента.

«Іншого підходу просто не може бути. Коротка дистанція, – розповідає голова обласної організації КВУ. – Кандидати між собою взагалі не розглядають будь-які формати «круглих столів», політичних дебатів, якоїсь нової концепції боротьби, яка, наприклад, підняла б ЖКГ з колін, коли кожна зі сторін обґрунтовує, чому саме він: бо проситиме у Києва підтримки, бо має підтримку підприємств. Цього взагалі не існує».

Роман П’ятигорець: «Місто тоне у «джинсі»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Наталя Виговська констатує: масовані негативні матеріали про кандидатів, недотримання журналістами стандартів – все це призвело до створення альтернативного уявлення про реалії міського життя у споживачів продукту деяких запорізьких ЗМІ.

«По-суті, медіа є тим інструментом, що допомагає аудиторії наблизитися до реальності. У нашому випадку медіа робили все, аби аудиторія жила у задзеркаллі і приймала рішення абсолютно неусвідомлені. Відповідно, про яке демократичне суспільство та всі ідеали ми можемо вести мову», – каже Наталя Виговська.

Експерт переконана: безвідповідальна діяльність медіа матиме довготривалі наслідки для Запоріжжя, адже частина громадян обирали місцеву владу, спираючись саме на інформацію викривлену окремими ЗМІ.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

XS
SM
MD
LG