Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» додав вартість газу для сепаратистів до «боргу України»


Російський газовий монополіст «Газпром» заявив, що борг перед ним «Нафтогазу України» зріс іще на 256,5 мільйонів доларів – за рахунок неузгоджених із Києвом постачань газу сепаратистам на сході України.

В оприлюдненому компанією звіті за 3-й квартал цього року також стверджується, що попередній загальний борг «Нафтогазу» за газ, наданий у 2013–2014 роках, становить близько 2,2 мільярда доларів без суми нарахованої на нього пені.

«Газпром» іще з середини 2014 року перевів Україну на передоплату за газ і постачає тільки наперед оплачені обсяги; таким чином, із того часу борг «Нафтогазу» перед російським монополістом зрости не міг. Але в лютому 2015-го «Газпром» почав самочинно постачати газ сепаратистам на окуповані частини Донбасу через непідконтрольні Україні газовимірювальні пункти й заявляє, що цей газ теж має оплачувати Київ. Українська сторона у відповідь уже не раз заявляла, що таке необліковане постачання, здійснене всупереч заявкам із Києва, порушує чинний контракт, і вона не має наміру оплачувати його.

Це стало ще одним приводом для суперечок між «Нафтогазом» і «Газпромом». Україна також не визнає суми боргу за попередні роки, про яку твердять у Москві. Сторони позиваються одна до одної у Стокгольмському арбітражі, як передбачає контракт.

XS
SM
MD
LG