Доступність посилання

ТОП новини

Група «Першого грудня» розробила проект суспільного договору


До цього професійно не готова політика – Чумак

Учасники ініціативної групи «Першого грудня» презентували у Києві проект суспільного договору під назвою «Слово про свободу та відповідальність». У документі є десять засад, на яких має базуватися суспільний договір, суть якого полягає в передачі громадянами частини своїх суверенних прав органам влади. У цьому документі проголошують речі, що варті уваги, кажуть експерти, але влада може просто не звернути на нього уваги, тож його втілення в життя під питанням.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

До основних засад бажаного суспільного договору в Україні група виносить свободу, відповідальність, економічну самостійність, єдність верховенства права і справедливість, відкритий доступ до політичної влади та економічних ресурсів, причетність (стан справ залежить від кожного громадянина), право на протест, постійний діалог і свободу слова та інформації. Про це розповів учасник групи «Першого грудня» дисидент, правозахисник і публіцист Мирослав Маринович.

Ініціатива «Першого грудня» презентувала проект суспільного договору
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
Ми повинні увиразнити вектор нашого руху
Мирослав Маринович
Мирослав Маринович
Мирослав Маринович

​«Якщо оцінити нинішній стан суспільства, можна побачити, що люди не довіряють нікому, не довіряють собі, і є якась шарпанина емоційна серед людей, бо ми втратили відчуття того, куди ми йдемо і задля чого. Ми повинні увиразнити вектор нашого руху», – говорить Маринович.

За його словами, керівництво держави закликають у документі діяти зрозуміло і аргументовано, вести постійний діалог з громадянами не для психологічного заспокоєння, а для підзвітності та контролю. Водночас, як наголосив Маринович, свою роботу має виконати і суспільство – не брати участі в політичному підкупі, зректися популізму й подолати патерналізм (система політичних відносин, принцип державного управління або політична практика, при якій одні політичні суб’єкти поводять себе до інших як «батько» до «дітей» в патріархальній сім'ї – ред.)

У життя такі документи влада ніколи не втілювала – політолог

Українська політика поки не готова до виконання цього договору, вважає народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Віктор Чумак. Адже політиків, за його словами, більше цікавить вирішення власних проблем. Депутат переконаний – аби змінити ситуацію, потрібно відокремити бізнес від політики.

Віктор Чумак
Віктор Чумак
Про що зараз говорить суспільство, до того професійно не готова політика. Українська політика не є політикою за визначенням
Віктор Чумак

​«Питання ось в чому: те, про що ми зараз говоримо, про що зараз говорить суспільство, до того професійно не готова політика. Професійна політична діяльність на це абсолютно не зважає. Українська політика не є політикою за визначенням. Причина дуже проста. Українська політика – це більше бізнес-середовище, яке під політичними гаслами вирішує бізнесові завдання», – говорить Чумак.

Група «Першого грудня» завжди пропонувала правильні речі – закликала до відповідальності, формування громадянського суспільства тощо, говорить політолог Андрій Миселюк. Але в кращому випадку їх могли просто послухати, як той радіоприймач, який передає щось цікаве, зауважує політолог, у життя ж ці документи влада ніколи не втілювала.

Вони не мають можливості вирішальним чином впливати на мотивацію, дії влади
Андрій Миселюк

«На жаль, такі документи, які висувають такі величезні моральні авторитети як група «Першого грудня», вони і за минулої влади не отримували необхідного резонансу, якого вони заслуговують. І за моїм прогнозом, за цієї влади буде така ж ситуація. Вони (група «Першого грудня» – ред.) не мають можливості вирішальним чином впливати на мотивацію, дії влади і вимагати того, щоб влада ці побажання і рекомендації виконувала», – вважає Миселюк.

Ініціативна група «Першого грудня» створена у 20-ту річницю референдуму про Незалежність України для формування, серед іншого, ідей з розвитку та реформування країни. До групи входять чільні представники національної інтелігенції, серед яких В’ячеслав Брюховецький, Любомир Гузар, Іван Дзюба, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG