Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі назвали топ-3 порушення перед другим туром місцевих виборів


Масовим перед другим туром стало розповсюдження «брудної агітації»

Експерти з громадянської мережі «Опора», яка стежить за проведенням виборів в Україні, опублікували проміжний звіт, у якому розповіли про головні виклики, яких слід очікувати у другому турі місцевих виборів, що відбудуться 15 листопада. Також в організації заявляють про високий рівень «потенційної конфліктності» під час повторного голосування у 14 з 25 міст, де відбудеться другий тур виборів міських голів.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська
На першому місці порушення правил ведення агітації та непрозоре фінансування виборчих кампаній кандидатів
Ольга Айвазовська

«На першому місці порушення правил ведення передвиборчої агітації та непрозоре фінансування виборів. Тобто, непрозоре фінансування виборчих кампаній кандидатів або з-поза меж виборчих фондів. На другому місці підкуп виборців, на третьому – порушення з боку членів виборчих комісій», – розповіла про найбільш поширені порушення в ході виборчого процесу координатор громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Попри достатньо високий організаційний рівень проведення недільного голосування, спостерігачі відзначають ще цілу низку «дестабілізуючих ризиків». Серед них – можливі юридичні протистояння, спроби вплинути на діяльність виборчих комісій. ЦВК після першого туру голосування вже розпустила Красноармійську та Маріупольську територіальні виборчі комісії, які визнали вибори у цих двох містах такими, що не відбулись.

В той же час, всерйоз можливість силових протистоянь, розповіла Айвазовська, наразі розглядають тільки в Дніпропетровську. Там до другого туру виборів міських голів пройшли Борис Філатов та Олександр Вілкул. 13 листопада народний депутат та член колегії МВС Антон Геращенко повідомив, що в цьому місті міліція розкрила масштабну схему підкупу виборців. За словами Геращенка, більше 10 тисяч місцевих жителів підтвердили бажання продати свій голос. Також у звіті «Опори» окремо відзначено факти підкупу студентів у Чернівцях, яким один з кандидатів у міську раду пропонував по 300-450 гривень за голос.

Агітація була менш активна, зате брудніша

Зауваження у спостерігачів викликає і агітація перед другим туром. Попри те, що вона, за даними «Опори», була менш активною, зокрема, кандидати тепер не так часто зустрічаються з виборцями, однак масовим стало розповсюдження «брудної агітації». Президент Центру вивчення маніпулятивних технологій Денис Богуш у коментарі Радіо Свобода розповів про найбільш поришені прояви «чорної пропаганди» перед голосуванням 15 листопада.

«Чорна пропаганда», коли є кандидат від певної партії, і від нього випускаються листівки, нібито він щось робить
Денис Богуш

«Розповсюдження різних дискредитаційних листівок. «Чорна пропаганда», коли є кандидат від певної партії, і від нього випускаються листівки, нібито він щось робить. Компромати різні. Журналістські розслідування, які були на телебаченні. Звинувачення, які озвучували кандидати або політики. Відверта брехня, яку застосовували у цій кампанії, або просто емоційний негатив», – пояснює експерт.

Агітація без вихідних даних у Дніпропетровську
Агітація без вихідних даних у Дніпропетровську

Спостерігачі з «Опори» зафіксували ознаки використання адміністративного ресурсу в агітаційній кампанії чинних мерів 16-ти міст. Водночас, політолог Ігор Рейтерович розповів Радіо Свобода про не такий очевидний спосіб впливу на результат волевиявлення українців. За словами експерта, чималого поширення на цих виборах набули непублічні домовленості між політичними партіями та окремими кандидатами. Коли в обмін на певні преференції та лояльність, майбутній депутат отримує слабкого суперника і легку перемогу. Однак є й складніші схеми.

Під вибори створювались вдавані опоненти

Як розповів Рейтерович, під місцеві вибори створювались навіть окремі партії, які грали роль ідеологічних опонентів, але працювали, насправді, на один табір, таким чином лиш відбираючи голоси у реальних конкурентів авторів схеми.

Було кілька таких моментів, коли ті політичні сили, що умовно були опозиційними, але насправді діяли в тандемі з діючою владою, змогли здобути достатньо багато голосів
Ігор Рейтерович

«Такі схеми були опрацьовані. Чи можна швидко створити політичний проект, виставити його опонентом проти тієї чи іншої політичної сили, і скільки ресурсів для цього потрібно. Я думаю, що, з одного боку, результати були невтішні, бо багато таких проектів програли. З іншого боку, було кілька таких моментів, коли ті політичні сили, що умовно були опозиційними, але насправді діяли в тандемі з діючою владою, змогли здобути достатньо багато голосів. Тому я не виключаю, що в майбутньому така схема буде випробувана і на парламентських виборах», – розповів політолог.

Всього спостерігачі «Опори» наразі зафіксували 1383 порушення на місцевих виборах. Найбільше в Одеській області – 165, найменше у Хмельницькій – всього тринадцять.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG