Доступність посилання

ТОП новини

Теракти у Парижі – виклик «Ісламської держави» світові?


За останніми даними, через атаки бойовиків угруповання «Ісламська держава» у столиці Франції загинуло понад 130 людей, сотні поранені

Хештеги в соціальних мережах й ілюстрації з написом «Pray for Paris» або «Молись за Париж», відкриті для загального доступу електронні шпальти провідних ЗМІ світу з оновленими даними про жертв, підсвічені в кольори національного прапора Франції відомі архітектурні пам’ятки світу і тони квітів й запалених свічок біля дипломатичних представництв Франції по всій планеті. Світ, який сколихнула чергова порція насилля від рук тероризму, висловлює підтримку, обурення, осуд дій, які забрали за одну ніч в Парижі, охрещену «кривавою п’ятницею», понад 130 життів і залишили скаліченими ще сотні.

Президент Франції Франсуа Олланд у телезверненні до французького народу 14 листопада заявив, що його країна стикнулася з «актом війни», вчиненої бойовиками угруповання «Ісламська держава». За лічені години влада Франції змобілізувала в центрі столиці тисячі правоохоронців та військових, оголосивши в країні надзвичайний стан і жалобу.

Президент Франції Франсуа Олланд (позаду) в оточенні охорони біля концертного залу Bataclan в центрі Парижа, ніч 14 листопада 2015 року
Президент Франції Франсуа Олланд (позаду) в оточенні охорони біля концертного залу Bataclan в центрі Парижа, ніч 14 листопада 2015 року

Не забарилися з відповіддю на свої дії і самі члени «Ісламської держави. У поширеній невдовзі після виступу Олланда заяві вони оголосили, що їхні «восьмеро братів мали пояси з вибухівкою і автомати», а напади стали відповіддю на образи пророка Магомета та авіаудари проти цього угруповання.

Франція, яка бере участь у міжнародній коаліції під проводом США для здійснення повітряних ударів по об’єктах і позиціях екстремістського угруповання «Ісламська держава» в Іраку й Сирії, опинилася в епіцентрі світових ЗМІ. Усі шпальти з ночі і упродовж дня суботи рясніють новими даними про обставини і кількість жертв.

Події кривавої паризької ночі стали червоною ниткою глобального діалогу про безпеку

Головну атаку з-поміж усіх шести на різних майданчиках в Парижі бойовики скоїли в концертному залі Bataclan, куди з виступом прибула американська рок-група, ще десятки людей були застрелені в ресторані неподалік.

Стрілянина та вибухи у Парижі – більше 100 загиблих (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Терорист-смертник підірвав на собі потужну вибухівку і поблизу найбільшого в країні футбольного стадіону «Стад-де-Франс» у передмісті французької столиці, де в цей час товаристський матч грали збірні Франції та Німеччини.

Світові лідери одразу після появи повідомлень про теракт висловили свій осуд акту насилля та підтримку народу Франції. У США президент Барак Обама назвав насильство в Парижі «нападом на все людство», а канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що глибоко вражена нападами, висловивши глибокі співчуття родинам жертв і всім парижанам.

Не нові, але додаткові виклики, які постали перед безпекою світу за ніч кривавих подій у Парижі, змінили вектор розмов світових лідерів у Відні на зустрічі щодо сирійського питання, і вочевидь – у Анкарі, на планований на неділю-понеділок саміт «Групи двадцяти». Боротьба з тероризмом стала червоною ниткою всього глобального діалогу, кажуть експерти.

Ми не боїмося і не дозволимо себе залякати – президент України

Відреагувала на події у Франції і Україна. Чільники держави, які прийшли вранці суботи під посольство Франції у Києві, як один заявили про необхідність об’єднання світу проти загрози тероризму.

«Хотів би запевнити і підтвердити, що Україна пліч-о-пліч стоїть поруч із Францією в боротьбі з міжнародним тероризмом», – сказав президент України Петро Порошенко і доручив посилити заходи безпеки в місцях скупчення людей і на кордоні держави.

Ми не боїмося і не дозволимо себе залякати – президент Порошенко про події у Парижі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Невдовзі після президентського доручення прикордонники відзвітували, що варту на пропускних пунктах взяли під особливий контроль. Водночас українське МЗС порадило українцям поки утриматись від поїздок до найбільш відвідуваного міста планети.

Біля французького посольства у Києві, 14 листопада 2015 року
Біля французького посольства у Києві, 14 листопада 2015 року

Кореспондент київського бюро Радіо Свобода, який приїхав напередодні до Парижа, так описує перші нічні години після вибухів: «У всіх навколишніх будинках горіло світло. З вулиці було чути сирени та шум гелікоптера. А з якоїсь квартири лунала пісня «A DJ save my life».

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG