Доступність посилання

ТОП новини

Матір померлого таджицького немовляти депортували з Росії


Заріна Юнусова після повернення в Душанбе, 16 листопада 2015 року
Заріна Юнусова після повернення в Душанбе, 16 листопада 2015 року

Матір померлого у російському Санкт-Петербурзі п’ятимісячного Умаралі Назарова, громадянку Таджикистану Заріну Юнусову депортували з Росії.

Одним літаком із нею у Душанбе відправили і труну з тілом її сина, за фактом смерті якого в Росії триває розслідування.

Заріна Юнусова після прибуття в Душанбе вранці 16 листопада заявила, що рішення про її депортацію ухвалили спеціально і вислали її в Таджикистан, щоб вона не наполягала на справедливому розслідуванні справи.

Юнусова вважає необґрунтованим висновок експертизи, яку провела російська влада, відповідно до якої причиною смерті дитини названа застуда. «Умаралі до того, як його забрали співробітники поліції, був здоровий. Нічим не хворів. Постійно перебував під наглядом лікарів», – сказала вона.

Міський суд Санкт-Петербурга 12 листопада ухвалив рішення про видворення Юнусової з Росії.

Суд відхилив доводи адвокатів жінки про те, що вона визнана потерпілою у кримінальній справі про смерть свого сина.

13 жовтня Юнусову затримали за порушення міграційного законодавства співробітники поліції Росії. При затриманні у жінки забрали дитину. Наступного дня, коли вона прийшла за сином до лікарні, їй повідомили, що він помер. За результатами судмедекспертизи причиною смерті Умаралі Назарова стала вірусна інфекція, в результаті якої в дитини виникла серцева недостатність. Однак батьки померлого хлопчика не вірять цій версії і заявляють, що дитина була здоровою.

Смерть 5-місячного Умаралі Назарова викликала значний суспільний резонанс. Активісти правозахисних рухів провели в Санкт-Петербурзі серію одиночних пікетів з вимогою всебічного розслідування. За фактом загибелі хлопчика порушили кримінальну справу за статтею про заподіяння смерті з необережності внаслідок неналежного виконання особою своїх професійних обов’язків.

XS
SM
MD
LG