Доступність посилання

ТОП новини

Моґеріні: ЄС має об’єднатися для викорінення терористичних груп


Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Напади в Парижі засвідчили необхідність об’єднання зусиль перед загрозою тероризму, заявила верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Федеріка Моґеріні.

«Теракти в Парижі – це не лише напад на Європу, це атака на нашу цивілізацію, яка вимагає від нас об’єднання всіх сил, обміну інформацією, політичним порядком денним та об’єднання всіх дипломатичних, економічних і, почасти, військових зусиль перед цією загрозою», – заявила вона перед початком засідання міністрів закордонних справ ЄС.

За словами Моґеріні, головним завданням нині є пошук можливості для викорінення екстремістського угруповання «Ісламська держава», яке взяло на себе відповідальність за напади у Парижі. Одним із кроків для цього, на думку Моґеріні, є організація політичного переходу влади у Сирії.

«Головний сигнал, який ми сьогодні надсилаємо з Євросоюзу та від решти наших партнерів із Середземноморського регіону, є таким: ми збираємося разом, – каже Федеріка Моґеріні. – Вони хочуть внести між нами розкол, але це нас ще більше об’єднує».

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки додає, що «реальна гарантія безпеки криється в запобіганні подібним атакам і поразці терористичних груп всюди – і на Близькому Сході, і в Північній Африці, і в інших регіонах. Безпека там – означатиме безпеку і тут». Однак, на думку Моґеріні, перше, що наразі має робитися, – це поглиблена робота на рівні керівників внутрішніх справ ЄС, взаємодія спецслужб, посилення безпеки на внутрішніх і зовнішніх кордонах співдружності.

13 листопада в Парижі сталася низка нападів: на стадіон, концертний зал і ресторани, внаслідок чого загинули 132 людини, близько 350 були поранені. Відповідальність за це взяло на себе угруповання «Ісламська держава».

Семеро нападників загинули, більшість із них підірвалися, активувавши пояс смертника. Інших можливих причетних до нападу шукають.

Після нападів у Парижі президент Франції Франсуа Олланд назвав його «актом війни», оголосив у країні надзвичайний стан і пообіцяв «безжальну відповідь» бойовикам, які взяли відповідальність за напади.

XS
SM
MD
LG