Доступність посилання

ТОП новини

Як Україна захищає інформаційне поле від пропаганди Кремля


Карикатура Гузель Гаріпової
Карикатура Гузель Гаріпової

«Наше завдання – шкварити «ватників» і окупантів політичним гумором і сатирою» – проект «Мірко Сабліч»

Київ – За лічені години після терактів у Парижі президент Росії Володимир Путін виступив зі словами співчуття і підтримки народові Франції, а керівництву Франції запропонував спільно боротися з тероризмом. Намірам Путіна можна було би повірити, якби не підтримка Росією міжнародного тероризму. Адже заяви Путіна лунають на тлі гібридної війни, яку Москва більш як рік тому розпочала проти України, і яка стала логічним продовженням пропагандистської українофобської кампанії, що її Кремль веде від часу відновлення Україною незалежності у 1991 році. Чи можна подолати російську пропаганду?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Владу у Києві «захопила хунта», а українську міліцію сформували активісти «Правого сектору», ну а Єврейська сотня Майдану взагалі вирізняється «кровожерливістю» і готується атакувати Донецьк.

Подібні «шедеври» російська пропаганда розсилає по цілому світу, при цьому Кремль не переймається, чи віритимуть таким повідомленням українці або західна аудиторія. Брехня і маніпуляції Кремля обрані так, щоб збивати людей з пантелику та відволікати, перекручувати факти і сіяти тривогу серед опонентів. І такі прийоми набирають сили і в Росії, і на Заході, вважає британський журналіст і публіцист Едвард Лукас.

Протистояти цьому, тобто відбиватися від тверджень людей, які не вірять у існування правди, складно
Едвард Лукас

«Протистояти цьому, тобто відбиватися від тверджень людей, які не вірять в існування правди, складно. Понад те, обмежені у фінансах ЗМІ зрідка мають достатньо ресурсів, аби розслідувати чи пояснювати, що відбувається. Російськомовним виданням у РФ затулили рота залякуваннями, побиттями й убивствами», – зазначив Лукас у розмові з журналістами «Голосу Америки».

Тим не менше, Україна намагається захистити національне інформаційне поле від пропаганди Кремля, з одного боку, а з другого – пробує збільшити свою присутність на західному та російському інформаційному полі. Цей процес понад рік тому розпочали громадські активісти, митці та урядові інституції України.

Так, паралельно з висадкою «ввічливих зелених чоловічків» у Криму у Києві випускники і студенти Києво-Могилянської академії запустили сайт «Стоп фейк», завдання якого – перевірка і спростування брехні, перекрученої інформації, яку запускає Кремль проти України. При цьому, група працює на волонтерських засадах, зате «на всі сто» використовує інтернет з його швидкістю та динамічністю.

«Ми уважно читаємо все, що пишуть про Україну у Росії, що подають російські телеканали, і швидко реагуємо. Адже у нашій команді багато журналістів, перекладачів, маркетологів, програмістів, тобто це все люди, кому небайдужа доля України. Під час роботи сайту до нас долучаються волонтери, які допомагають перевіряти інформацію й розповсюджують наші повідомлення по різних ЗМІ, включно з соціальними мережами», – розповіла журналістам Олена Чуріна – одна з ініціаторів створення «Стоп фейк».

МЗС України: «Представництво» у мережі «ВКонтакте» зорієнтоване на російськомовну аудиторію

Вихід на Росію та російськомовних жителів Євросоюзу через соціальні мережі здійснив МЗС України влітку минулого року. Дипломати активізували роботу у соціальних мережах – на додаток до створених раніше акаунтів МЗС України у Facebook та Twitter, відкрили сторінку у Instagram та «ВКонтакте».

«Представництво» МЗС у «ВКонтакте» зорієнтоване на російськомовну аудиторію, але ми ведемо сторінку українською та російською мовами, важливі матеріали ми вивішуємо і англійською

«Представництво» МЗС у «ВКонтакте» зорієнтоване на російськомовну аудиторію, але ми ведемо сторінку українською та російською мовами, важливі матеріали ми вивішуємо і англійською мовою. Наша мета полягає у тому, щоб об’єктивна інформація про Україну доходила до якомога більшої кількості людей не лише на Заході, а і на Сході, а також до російської аудиторії, яка у переважній більшості користуються саме цією мережею. Станом на 13 листопада 2015 р. сторінка МЗС у ВК має майже тридцять тисяч читачів, з них більшість – з Росії», – пояснили Радіо Свобода у департаменті інформаційної політики Міністерства.

Восени 2014 року до активної контрпропаганди долучились молоді українські митці, створивши у соцмережах музично-публіцистичний проект «Мірко Сабліч». Команда «Сабліча» працює на волонтерських засадах і вважає своїм завданням критикувати військову, політичну, але передусім культурну окупацію України.

«Мірко Сабліч», натхненний акціями «професора антропології Ореста Лютого» (образ створений актором і шоуменом Антіном Мухарським), переспівує радянські хіти, вкладаючи в уста виконавців смішні антивоєнні тексти. Після цього музичні кліпи «Сабліч» «викидає» у соціальні мережі.

«Ми віримо, що наша праця – це додаткова краплинка до спільної справи: перемоги в окупаційній війні»
Мірко Сабліч

«Наше завдання – шкварити «ватників» і окупантів політичним гумором і сатирою. За неповний рік існування проекту наші кліпи переглянуло кілька мільйонів глядачів, про нас пишуть в ЗМІ, ми віримо, що наша праця – це додаткова краплинка до спільної справи: перемоги в окупаційній війні», – вважає «Мірко Сабліч».

Телеканал UATV: «інформувати, чим цікава Україна світові» – Стець

Влада України офіційно долучилась до боротьби проти російської пропаганди на початку цього року. Так, у лютому цього року президент Петро Порошенко підписав указ про протидію російській пропаганді, а з 1 жовтня розпочала роботу українська мультимедійна платформа іномовлення, запущена Міністерством інформаційної політики.

Це буде одним з напрямків інформування людей світу –чим може бути цікава Україна
Юрій Стець

«Мультимедійна платформа має на меті… не тільки говорити про сьогодення, про те, що відбувається на сході країни і що відбулось у Криму – про анексію Криму – і про війну, яку веде проти нас Росія. Наше завдання – у тому числі, і це буде одним з напрямків інформування людей світу – інформувати про те, чим може бути цікава Україна світу», – повідомив під час засідання Верховної Ради міністр інформаційної політики Юрій Стець.

Мовами іномовного телеканалу UATV є українська, російська, англійська і кримськотатарська мови. Україна виділяє близько 200 мільйонів гривень на підтримку каналу, повідомив Стець.

Як зазначили незалежні експерти, інформаційна кампанія, розпочата українцями (і громадськістю, і владою), повинна спрямовуватись і на зовнішню, і на внутрішню аудиторію, адже серед українців вистачає прихильників «Новоросії» і симпатиків президент Путіна, «отруєних» кремлівською пропагандою. Адже Росія за останні кілька десятиліть кілька разів починала гібридні війни з інформаційною складовою, Москва має досвід та потужний ресурс для масових маніпуляцій. Українці з цим стикаються вперше, але – не перший рік, тож час не просто дати відсіч кремлівським брехунам, а й атакувати на інформаційному «фронті», вважають фахівці.

На цю ж тему:

17.11.2015
Як в Чехії почали боротися з російською пропагандою

Навчальні програми з медійної грамотності починають запроваджувати в школах Чехії далі

12.10.2015
Україна вдарила по пропаганді Путіна

Російська пропаганда, швидше за все, сама видихається далі

22.09.2015
У Росії не вистачить потужності заглушити Радіо Крим.Реалії – Янковський

Радіо Свобода запустило Радіо Крим.Реалії, яке мовитиме на територію окупованого Криму далі

12.08.2015
«Мірко Сабліч»: ми відповідаємо на пропаганду мовою, зрозумілою «там»

«До нас доходить шквал помиїв із засобів масової інформації Російської Федерації, і їхніх сателітів в Україні» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG