Доступність посилання

ТОП новини

Магнітський зазіхнув на святе російської влади – активістка


Могила Сергія Магнітського на Преображенському цвинтарі в Москві
Могила Сергія Магнітського на Преображенському цвинтарі в Москві

У Лондоні та Москві згадують Сергія Магнітського у шості роковини його смерті

Наталя Голіцина, ​Діана Мунасилова

Шість років тому у слідчому ізоляторі в'язниці «Матроська тиша» помер юрист Сергій Магнітський, зі справою якого ще довго буде асоціюватися корумпованість і негуманність російської судової та правоохоронної системи. У понеділок на честь Магнітського, який, як вважають його соратники, поплатився життям за розкриття корупційних схем в російській податковій і поліцейській системі, вручають премію в Лондоні, а в Москві активісти, які хочуть нагадати про цю справу, влаштовують акцію біля стін Кремля. Про спадщину Сергія Магнітського Радіо Свобода розповіли голова інвестиційного фонду Hеrmitage Capital Білл Браудер і активістка російської партії «РПР-ПАРНАС» Наталія Пелевіна, організатор акції пам'яті Магнітського в Москві.

Білл Браудер
Білл Браудер

– Щороку в день загибелі Сергія, 16 листопада, ми намагаємося провести якийсь захід, присвячений пам'яті про нього, нагадати людям про його безмежну відданість ідеалам прав людини, чесності, про його мужнє протистояння насильству і брехні російського правосуддя, – говорить Білл Браудер, голова інвестиційного фонду Hеrmitage Capital. – Люди повинні пам'ятати про цю мужню і віддану професійному обов'язку людину, яка не втратила людської гідності перед обличчям нелюдського поводження у в'язниці. Викриваючи корупцію і махінації слідчих, які його допитували, він лише виконував борг юриста і правозахисника. Ця премія повинна нагадувати міжнародній спільноті про несправедливість російських судів.

– Як відбувався відбір кандидатів на отримання премії?

– Лауреатами стали люди, які йдуть на особистий ризик, захищаючи справедливість і чесне правосуддя, як це робив Сергій. Особливо це стосується людей, які йдуть на такий ризик в Росії. У премії немає фінансової складової. Вона уособлює лише міжнародне визнання.

– Чи можна сказати, що зараз, через шість років після загибелі Сергія Магнітського, правда про його життя і смерть стала надбанням громадськості?

Ми знаємо правду про його смерть: він був убитий. У його вбивстві брали участь тюремна влада, Міністерство внутрішніх справ, прокуратура, судді. Ця правда, рано чи пізно, буде доведена в суді
Білл Браудер

– Ми знаємо правду про його смерть: він був убитий. У його вбивстві брали участь тюремна влада, Міністерство внутрішніх справ, прокуратура, судді – всі вони в тій чи іншій мірі винні в його смерті і в приховуванні серйозного фінансового злочину – розкраданні 230 мільйонів доларів. Ця правда, рано чи пізно, буде доведена в суді.

– Чи означає це, що з'явилося світло в кінці тунелю?

– Існує два тунелі: один за межами Росії, інший – всередині неї. Що стосується внутрішнього російського тунелю, то там жодного світла немає. Чинний режим гасить найменше світло, захищаючи злочинців від правосуддя і спецслужб, які вбили Сергія. За межами Росії картина абсолютно протилежна: в цьому тунелі горить яскраве світло політичної та юридичної справедливості.

Імпровізований меморіал пам'яті Бориса Нємцова на Москворецькому мосту
Імпровізований меморіал пам'яті Бориса Нємцова на Москворецькому мосту

Московська акція пам'яті Сергія Магнітського відбудеться на Москворецькому мосту, місці, де був убитий Борис Нємцов. Активісти нагадають про справу Магнітського хвилиною мовчання та повітряними кульками, які будуть відпущені в повітря біля стін Кремля. Мета акції – домогтися справедливого розслідування справи, говорить її організатор, активістка партії «РПР-ПАРНАС» Наталія Пелевіна.

– Це – символічна акція. Ми вимагаємо справедливості у справі про загибель Сергія Магнітського. Це буде написано і на значках, які ми будемо роздавати охочим. Це наша основна вимога. Мета кожного порядного росіянина, я вважаю, – домогтися, щоб розслідування було неупередженим, і щоб ті, хто відповідальні за його трагічну смерть, отримали покарання. Я думаю, що такого розслідування за влади Володимира Путіна не буде проведено, але вимагати ми цього зобов'язані. Це стане можливим обов'язково, просто мине певний час.

В Росії ми повинні нагадувати, хто такий Сергій Магнітський і чому нам, як і раніше, важливо обстоювати справедливість у його справі
Наталія Пелевіна

Ми зобов'язані постійно нагадувати суспільству про те, що справа не була розслідувана, а винні не були покарані. Справа про загибель Сергія і, власне, корупційна справа, через яку все і сталося, яку він розкрив, відомі на весь світ. У багатьох країнах світу ухвалений закон імені Сергія Магнітського, спрямований на боротьбу з корупцією, і не тільки з корупцією, але і з корумпованими суддями. Тому саме в Росії ми повинні нагадувати, хто такий Сергій Магнітський і чому нам, як і раніше, важливо обстоювати справедливість у його справі.

– Справа Сергія Магнітського стала першою у Росії, коли людину судили посмертно. Чому так сталося?

Влада на найвищому рівні була зацікавлена в тому, щоб покарати цю людину, навіть коли її вже не було в живих. Покарати за те, що він зазіхнув на святе для цієї влади
Наталія Пелевіна

– Так, це безпрецедентний випадок. Пов'язано це, звичайно, з тим, що влада на найвищому рівні була зацікавлена в тому, щоб покарати цю людину, навіть коли її вже не було в живих. Покарати за те, що він зазіхнув на святе для цієї влади. Він зумів розкрити найпотужнішу, гігантську шахрайську схему, не побоявся не тільки про це розповісти, але і почати домагатися правди і справедливості. Нинішня влада таке не сприймає. За таке вона карає, і як ми бачимо, навіть посмертно.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG