Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську виборців підкуповували біткойнами – КВУ


Спостерігачі оцінили порушення у другому турі виборів

Київ – Попри «війну екзит-полів» і дніпропетровську «піраміду підкупу» другий тур місцевих виборів минув із меншою кількістю порушень законодавства, ніж попередній. Про це заявляють «Опора» і Комітет виборців України. Спостерігачі від ОБСЄ високо оцінили проведення голосування, однак, за їхніми словами, на передвиборчу кампанію був потужний вплив бізнесу і великих грошей.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Олексій Кошель
Олексій Кошель

Комітет виборців України звернувся до політичних сил із проханням відмовитись від проведення власних екзит-полів. За словами активістів, під час другого туру місцевих виборів такі опитування використовувались для маніпуляцій. Голова Комітету виборців Олексій Кошель говорить про «війну екзит-полів» у Миколаєві. Також відрізнялись результати кількох опитувань щодо волевиявлення у Дніпропетровську.

У цьому ж місті Міністерство внутрішніх справ разом зі спецслужбами розкрили схему підкупу виборців, до якої залучили близько десяти тисяч городян, повідомив Кошель.

У першому турі близько десяти тисяч жителів Дніпропетровська отримали фінансову винагороду у вигляді віртуальної валюти біткоінів, яку вони потім поміняли на реальні кошти
Олексій Кошель

«У першому турі близько десяти тисяч жителів Дніпропетровська отримали фінансову винагороду у вигляді віртуальної валюти біткойнів, яку вони потім поміняли на реальні кошти, – розповів Кошель. – Ці кошти вони отримали не за голосування за певного кандидата, а за сам факт голосування. Технологічно ця структура працювала якісно, тому в другому турі існувала загроза, що десять тисяч виборців Дніпропетровська могли проголосувати за певного кандидата».

Яка із політичних сил вдавалася до організації цієї схеми, він, утім, не повідомляє.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Від ста тисяч до мільйона гривень – на агітацію

Кандидати задекларували, що витратили на цьогорічну передвиборчу кампанію в середньому від ста десяти тисяч до мільйона гривень, розповів керівник юридичного відділу Комітету виборців України Святослав Пікуль.

Близько сорока відсотків усіх витрат кандидатів на передвиборчу кампанію є тіньовими
Святослав Пікуль

«Насправді ці витрати здаються дещо заниженими, у порівнянні з фактичними витратами, тому, оцінивши загалом звіти, можна стверджувати про те, що близько сорока відсотків усіх витрат кандидатів на передвиборчу кампанію є тіньовими, тобто вони проводилися поза межами виборчого фонду», – зауважив він.

За даними Комітету виборців, десятеро кандидатів не подали фінансових звітів про витрати на свої кампанії взагалі.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

За даними громадянської мережі «Опора», під час проведення другого туру виборів зафіксували менше зловживань, аніж під час першого, а системних і спланованих порушень виборчого законодавства не було взагалі. Про це повідомила координатор парламентських і виборчих програм мережі Ольга Айвазовська. Серед зафіксованих зловживань були випадки порушень таємниці голосування, практика фотографування бюлетенів.

Голосування відбувалось добре на 99% дільниць – ОБСЄ

Міжнародні спостерігачі позитивно оцінили проведення другого туру місцевих виборів. Зокрема, голова місії зі спостереження за виборами від Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ Тана де Зулуета зазначила, що голосування відбувалося «добре і дуже добре на 99% дільниць, де тривав моніторинг». Разом з тим щодо проведення кампаній вона висловлюється більш стримано: «Видимим є вплив на кампанію сильних бізнес-інтересів. У питанні щодо ролі грошей, ми зауважили, що гроші вплинули на поведінку медіа так само, як і на інші аспекти процесу».

У столиці кандидат у мери Борислав Береза привітав свого суперника Віталія Кличка з перемогою у другому турі місцевих виборів.

У деяких українських містах, однак, кандидати заявляють про намір оскаржувати оголошені результати. Конфліктним, зокрема, залишається Кривий Ріг.

На цю ж тему:

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG