Доступність посилання

ТОП новини

У Бельгії штурмували будинок у пошуку важливого підозрюваного у причетності до нападів у Парижі


Під час штурму будинку в Моленбеку, 16 листопада 2015 року
Під час штурму будинку в Моленбеку, 16 листопада 2015 року

У Бельгії спепризначенці поліції штурмували будинок на околиці Брюсселя в намаганні затримати одного з головних підозрюваних у причетності до нападів у Парижі, в перебігу яких 13 листопада загинули не менш як 129 людей.

Але самого підозрюваного, 26-річного громадянина Франції Салеха Абдеслама, який нині перебуває в міжнародному розшуку, не було в тому будинку в містечку Моленбек, яке вважають осереддям войовничого ісламізму.

За повідомленнями, у Франції головним підозрюваним організатором нападів називають громадянина Бельгії Абдельхаміда Абаауда, родом із Моленбека. Його ж також вважають причетним до організації й планування ще кількох спроб нападів у Європі, що були невдалими, зокрема, у Франції на швидкісний потяг у серпні й перед тим на церкву в Парижі у квітні.

Прокурори у Франції повідомили, що ідентифікували п’ятьох із сімох паризьких нападників, що загинули під час нападів: четверо з них громадяни Франції, ще один – імовірний громадянин Сирії, який із сирійським паспортом прибув до Європи в жовтні через Грецію, де його зареєстрували і зняли відбитки пальців.

Міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казнев повідомляв, що протягом ночі по всій країні провели 168 обшуків у домах і помешканнях підозрюваних ісламістів; 23 людини арештували, ще 104 взяли під домашній арешт. У перебігу обшуків вилучили значні запаси зброї.

Про арешти людей, що можуть бути причетними до нападів у Парижі, повідомляють і в Бельгії.

За уточненими даними, підтверджене число загиблих унаслідок цих нападів на стадіон, концертний зал і кілька стадіонів і кав’ярень на цей час дещо менше, ніж повідомляли досі, – 129 людей. Але багато хто з сотень поранених перебуває у критичному стані.

XS
SM
MD
LG