Доступність посилання

ТОП новини

«Опора»: вибори у Кривому Розі – це «сенсація»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кандидат від «Самопомочі» програв Вілкулу-старшому лише 752 голоси

Результати виборів міського голови у Кривому Розі виявились неочікуваними для експертів. За офіційними даними ЦВК, там з відривом усього в 752 голоси переміг висуванець «Опозиційного блоку», чинний міський голова Юрій Вілкул. Це батько одного з лідерів «Опозиційного блоку», екс-віце-прем’єра уряду Азарова Олександра Вілкула, який змагався за посаду мера в Дніпропетровську і, за даними паралельного підрахунку, програв укопівцю Борису Філатову з різницею в приблизно 6% голосів. Наразі штаб висуванця «Самопомочі» Юрія Милобога, який є опонентом Вілкула-старшого, готується оскаржувати результати голосування на деяких дільницях і заявляє про масштабні фальсифікації. Прихильники Милобога також кажуть про наміри вдатись до акцій протесту.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міська виборча комісія Кривого Рогу закінчила свою роботу ще рано-вранці й оголосила результати виборів. За ними, перше місце посів нинішній міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул. Він переміг з відривом у 752 голоси, а це менш, ніж піввідсотка голосів.

Його опонент Юрій Милобог з результатами не згоден і обіцяє надати докази фальсифікації. Як повідомили Радіо Свобода в штабі кандидата, наразі спостерігачі збирають документальні свідчення, а юристи готують позови до суду, аби визнати результати виборів на деяких дільницях недійсними.

Район з комбінатом Ахметова дав майже удвічі вищу явку

За словами представника «Самопомочі», одного з координаторів юридичного захисту кандидата Милобога, Артема Хмельникова, у штабу є дані про застосування «каруселей» у віддалених районах Кривого Рогу, зокрема, в Інгулецькому районі.

Там розташований підконтрольний мільярдеру Рінату Ахметову гірничо-збагачувальний комбінат, і саме там зафіксована «аномальна явка» на деяких дільницях – понад 60%, стверджують у штабі, тоді як у решті районів міста показник явки був стабільним, у межах 35%.

Артем Хмельников зауважує, що міська комісія порушила закон, оголосивши результати перегонів ще до розгляду скарг від кандидатів.

Попри скарги міська комісія підбила підсумки голосування
Артем Хмельников

«Нами були зафіксовані численні порушення на низці дільниць, «каруселі» на околицях й у селищах Кривого Рогу. Є навіть окремі заяви від членів комісії. Але попри ці скарги міська комісія підбила підсумки голосування», – сказав представник «Самопомочі».

У Вілкула вибори оцінюють як законні

Водночас, у штабі кандидата-переможця Юрія Вілкула недільні вибори оцінюють як такі, що відбулись у рамках законодавства, звинувачення у фальшуваннях відкидають. Про це Радіо Свобода заявила довірена особа кандидата Юрія Вілкула Марина Акимова. На запитання про те, чому Інгулецький район міста дав чинному міському голові набагато вищий відсоток підтримки, ніж інші райони, вона зазначила, що так розподілились голоси, і відкинула звинувачення опонентів в нерівності виборчих можливостей кандидатів.

Підстав для затягування даного процесу, на нашу думку, немає
Марина Акимова

Швидкість, з якою міська ТВК змогла встановити результати виборів, Марина Акімова пояснила так: «Явка була не дуже великою. Був лише один бюлетень, тому все відбулось так швидко, комісії відпрацювали, підрахували, склали протоколи, здали, тому підстав для затягування даного процесу, на нашу думку, немає».

Там, де Вілкул перемагає з великим відривом, спостерігачів не було

Ще напередодні виборів незалежні експерти зазначали, що в Кривому Розі, який кілька років поспіль очолює екс-регіонал Юрій Вілкул, є сильні протестні настрої. У першому турі голоси цих людей розподілились між різними кандидатами, зокрема, у Юрія Милобога було трохи більше 10% голосів, але в другому вони «згуртувались» навколо кандидата, альтернативного Вілкулові, звідси й такий неочікувано високий показник підтримки.

У громадянській мережі «Опора» результати виборів у Кривому Розі – незначний розрив між кандидатами – назвали «сенсацією». Там також повідомили, що документальних доказів фальшувань не мають, але високу явку на окремих дільницях розцінюють як підозрілу.

Якраз в Інгулецькому районі, де явка виборців чомусь виявилась найвищою і де Вілкул перемагає Милобога з різницею в 4 тисячі голосів, в «Опори» спостерігачів не було
Сергій Федько

«На більшості дільниць, де перебували наші спостерігачі, перемагає Юрій Милобог, але це не репрезентативна вибірка. Якраз в Інгулецькому районі, де явка виборців чомусь виявилась найвищою і де Вілкул перемагає Милобога з різницею в 4 тисячі голосів, в «Опори» спостерігачів не було», – зазначив координатор «Опори» в області Сергій Федько.

Наразі в Кривому Розі штаб Милобога заявляє про підготовку акцій протесту проти визнання мером Вілкула. Перша така акція запланована на завтра, коли міська ТВК має зібратись для розгляду скарг кандидатів.

На підтримку кандидата від «Самопомочі» виступили осередки кількох партій, зокрема, «Укропу».

Офіційні дані ЦВК

За офіційними даними, в Кривому Розі за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 50,21% виборців, а за його суперника, висуванця об'єднання «Самопоміч» Юрія Милобога, – 49,79%. Різниця між кандидатами – 752 голоси.

Кандидат від «Опозиційного блоку» переміг також в іншому промисловому місті Дніпропетровщини – Павлограді. За інформацією ЦВК, 59,68% виборців в цьому шахтарському місті проголосували за заступника міського голови Анатолія Вершину, у його опонента, висуванця «Укропу» Євгена Терехова – 40,31% голосів.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG