Доступність посилання

ТОП новини

Гривня дешевшає: експортерам – вигода, простим українцям – збитки


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Експерти розповіли про причини повільної девальвації гривні та про можливі наслідки цієї тенденції для економіки

Київ – Гривня надалі знецінюється відносно долара США, свідчить і офіційна статистика Нацбанку України, і ринковий курс в обмінниках, який вже перевищив 25 гривень за долар. Раніше в НБУ заявляли, що не мають наміру штучно фіксувати курс національної валюти, хоча регулятор має для цього достатній обсяг золотовалютних резервів. Економісти пояснюють цю тенденцію низкою причин: від завершення місцевих виборів, до сезонного зростання імпорту газу та виплати коштів вкладникам збанкрутілих банків. Між тим, здешевлення гривні вже викликало зростання цін на продовольство, визнають аналітики. Серед позитивів такої ситуації фахівці називають стимулювання експорту, водночас цей ефект знівелює подорожчання імпортного обладнання для бізнесу та зниження купівельної спроможності українців, доходи яких зменшаться у перерахунку на тверду валюту.

За останній місяць офіційний курс долара зріс приблизно на півтори гривні, свідчить статистика НБУ. 17 листопада курси Нацбанку – 23,2 гривні за долар і 24,8 гривень за євро, і ці валюти зміцнюються, поступово знижується лише курс рубля до гривні.

Нині офіційні дані та ситуація на ринку відчутно різняться: в обмінниках важко купити долар дешевше за 25 грн. Але помітного дефіциту валюти немає: в Києві в обмінниках можна купити і долар, і євро, з’ясувало Радіо Свобода. Але небагато: досі діє обмеження НБУ, яке дає право українцям купувати іноземної валюти не більше, ніж на суму 3 000 гривень на добу. Цими та іншими обмеженнями НБУ дещо зміцнює курс гривні, утім частину обмежень для бізнесу та експортерів, які регулятор запровадив на початку року під час стрімкої девальвації гривні, скасували.

Курс гривні до долара США
Курс гривні до долара США

Курс гривні до євро
Курс гривні до євро

Курс гривні до російського рубля
Курс гривні до російського рубля

Валерія Гонтарева
Валерія Гонтарева

Раніше голова НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що Національний банк України не має наміру штучно утримувати коридор для національної валюти, і у випадку коливань купуватиме й продаватиме долар за ринковим курсом.

У нас немає завдання утримувати курс. Наше завдання – це цінова стабільність
Валерія Гонтарева

«У нас немає завдання утримувати курс. Наше завдання – це цінова стабільність. Крім того, ми навіть не ставимо ніяких коридорів», – заявила Валерія Гонтарева.

Водночас вона додала, що останнім часом Нацбанк не мав потреби масово продавати долари, щоб утримати фінансову стабільність. Навпаки, цього року НБУ купив 1,4 млрд доларів, визнає його очільниця. Втім, схоже в НБУ таки помітили ослаблення гривні: останній аукціон із закупівлі доларів 13 листопада – визнали таким, що не відбувся.

За потреби Нацбанк може робити валютні інтервенції: золотовалютні резерви за рік подвоїлися і перевищують 12,6 мільярдів доларів США. До резервів «мігрували» майже всі зовнішні запозичення цього року, яких Україна отримала приблизно на 6 млрд доларів.

Гривня ослабла через сезон та закупівлю російського газу – експерт

Андрій Блінов
Андрій Блінов

Завершилася сезонна дефляція кінця літа – початку осені, коли зростав український експорт аграрної продукції та дешевшало продовольство, і тепер діють інші чинники. Зокрема, Україна імпортує більше, ніж експортує, а держава купує валюту і витрачає її на імпорт газу, уточнює економіст Андрій Блінов.

Ще не надійшли гроші від МВФ, і коли будуть – невідомо. Одна з вимог – збалансований бюджет, а він ще не ухвалений
Андрій Блінов

«В жовтні-листопаді – імпорт більший за експорт. Статистика російського «Газпрому» свідчить, що в жовтні Україна купила в Росії газу більш ніж на 500 мільйонів доларів. Водночас, ще не надійшли гроші від МВФ, і коли саме будуть – невідомо, – наводить експерт причини здешевлення гривні. – Одна з вимог – збалансований бюджет, а він ще не ухвалений. Ну і нині тривають виплати вкладникам збанкрутілих банків – у гривні».

Для економіки девальвація національної валюти є певним стимулом, але в нинішніх умовах його не варто переоцінювати, наголошує Блінов. Населення відчує негативний вплив здешевлення гривні: стане важче купувати імпортні товари. Аналітик додає, що «українцям треба розуміти: в найближчі два-три роки зарплатня у 200 доларів на місяць в Україні вважатиметься дуже й дуже непоганою».

Побіжно про чинники, які можуть тиснути на курс, говорить і НБУ. Так у його звіті йдеться, що обсяг грошової маси у жовтні зріс на 2,4% – до 958,7 млрд гривень, за рахунок зростання залишків на рахунках фізичних осіб у національній валюті до 174,6 мільярдів та на рахунках юридичних осіб. Водночас частина гривні, яка надійшла на ринок та зміцнила курс долара, потрапила до банків: обсяг депозитів фізичних та юридичних осіб у національній валюті за місяць збільшився на 1,7% – до 361,3 млрд гривень, визнають в НБУ. Національний банк України пояснює повернення до інфляції у вересні після двомісячної дефляції сезонним збільшенням цін на взуття та одяг.

Водночас Олександр Сугоняко, голова Асоціації українських банків, говорить про спекулятивні причини коливання курсу гривні, які, на його думку, були і на початку року.

Тим часом прем’єр Арсеній Яценюк та міністр фінансів Наталія Яресько наголошують, що уряд досяг фінансової стабілізації. Вони, зокрема, заявили про це під час недавнього візиту до України міністра фінансів США Джейкоба Лью.

Дмитро Боярчук
Дмитро Боярчук

Натомість Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально економічних досліджень «CASE-Україна», вважає, що поступове здешевлення гривні не нашкодить українській економіці. Більше того, він вважає цю тенденцію закономірним наслідком того, що українці звикли більше купувати, ніж виробляти. В результаті зниження курсу національної валюти громадяни переорієнтуються з імпортних на більш дешеві українські товари, прогнозує економіст.

Через ослаблення гривні почали дорожчати продукти – експерти

Тим часом в Україні вже подорожчали овочі та фрукти, причому не лише через сезонні чинники, а і через курс гривні. Радіо Свобода порівняло ціни в супермаркетах Києва та двох столиць ЄС: Берліна і Вільнюса. Нині в Євросоюзі місцеві фрукти і частково молочні продукти стали дешевшими за українські. Так, литовські яблука коштують 0,29 євро, українські – 0,5 євро за кілограм.

Але найчутливішими до коливань фінансового ринку виявилися імпортні високотехнологічні товари. На здешевлення гривні вже зреагували ціни на будматеріали, мобільні телефони, комп’ютерну техніку та різноманітне професійне обладнання.

Алекс Ліссітса
Алекс Ліссітса

Сезонний фактор та падіння курсу гривні вже призвели до підвищення цін на продовольство, і ця тенденція збережеться в найближчі місяці, прогнозує президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.

Здешевлення гривні впливає на подорожчання продуктів
Алекс Ліссітса

«Здешевлення гривні впливає на подорожчання продуктів. Оскільки 40-70% вартості української продукції залежать від імпортної сировини, ресурсів та обладнання. Овочева група (картопля буряк, капуста, морква) – зросте в ціні після нового року. Цукор – цього року дорожчатиме зокрема і через невисокий врожай. Молоко – має високу собівартість, вищу за його нинішню ціну. Закупівельні ціни у великих господарств становлять 5,5-5,6 гривні за літр, але невдовзі зростуть до 7,5-8. Відповідно невдовзі молочна продукція подорожчає і на полицях магазинів», – пояснює аграрний експерт.

Дмитро Йовдій
Дмитро Йовдій

Традиційно економісти вважають, що незначна девальвація національної валюти допомагає експортерам, а українська економіка – орієнтована здебільшого на експорт. Наприклад, в разі здешевлення гривні зменшується собівартість українського зерна. Якщо його ціна у світі при цьому мало змінилася – аграрій може отримати більший прибуток і витратити його на повернення кредитів та на нове обладнання. Однак в Україні це правило спрацьовує не повною мірою: продукція занадто сильно залежить від імпортних комплектуючих і дорожчає разом зі зміцненням долара та євро, наголошують експерти та самі ж представники бізнесу. До того, ж Україна нині має від’ємний платіжний баланс та сальдо зовнішньої торгівлі: купує більше, аніж продає. Через це бізнес не відчув помітної вигоди від повільної девальвації гривні, скоріше – навпаки, визнає керівник адвокатської компанії, яка спеціалізується на допомозі бізнесу, Дмитро Йовдій.

Для експортерів це ситуативно вигідно, але для більшості бізнесу – девальвація гривні грає негативну роль
Дмитро Йовдій

«Для експортерів це ситуативно вигідно, але для більшості бізнесу – девальвація гривні грає негативну роль. Основні закупівельні елементи, матеріали, обладнання дорожчають у гривневому еквіваленті, – пояснює Дмитро Йовдій. – Відтак підприємці підвищують ціни на власну продукцію, і покупці купують її менш охоче, так зменшуються обсяги продажу. Найбільше від цього потерпають трейдери: через здешевлення гривні вони починають втрачати прибутки».

Про причини і наслідки здешевлення гривні йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

Гривня дешевшає: експортерам – вигода, простим українцям – збитки 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Гривня дешевшає: експортерам – вигода, простим українцям – збитки 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Гривня дешевшає: експортерам – вигода, простим українцям – збитки 3
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG