Доступність посилання

ТОП новини

Ми знову повернулися до світу, де все вирішує зброя – Алексієвич


Світлана Алексієвич
Світлана Алексієвич

Світлана Алексієвич поділилася думками про теракти в Парижі, силу Росії та європейські цінності

Олесь Дашчинський

Нобелівський лауреат Світлана Алексієвич прокоментувала в інтерв'ю кореспонденту Радіо Свобода ситуацію навколо терактів у Парижі.

Нас чекають нові втрати, нові катастрофи. Зіткнулися дві цивілізації, два світи
Світлана Алексієвич

– Я думаю, те, що відбулося в Парижі – це тільки початок. Насправді «Ісламська держава» оголосила всім війну. І це вже було в Росії. Адже катастрофа над Синаєм – це теракт. Європа, Росія, яка також вступила в цю війну, повинна бути готова до виклику, який зробив ісламський світ. Нас чекають нові втрати, нові катастрофи. Сучасне суспільство вразливе перед одинаками. І це буде ланцюг одинаків і смертників. Взагалі, це нова форма війни. І насправді зіткнулися дві цивілізації, два світи.

(Стрілянина та вибухи у Парижі – понад 100 загиблих)

– Як ці теракти можуть вплинути на ситуацію в світі? Чи може Європа відмовитися від демократичних цінностей заради безпеки?

– Так, це великий виклик європейському світу, європейським цінностям. Про це завжди говорить Меркель. З іншого боку, Європа, особливо Німеччина, приймає таку велику кількість біженців. Я сама бачила як це відбувається, як люди готові допомогти. Водночас виявляється, що серед тих, кого прийняли, є терористи. Для нормальної свідомості дуже важко сприйняти все це. Європа буде чинити опір, там дуже сильний світ європейських цінностей Але це випробування, звичайно.

– А як це буде впливати на Росію, чи буде змінюватися політика Путіна?

Ми знову повернулися до світу зі зброєю. Знову зброя все вирішує. Потрібно боротися з ідеями, а не вбивати людей
Світлана Алексієвич

– Політика Путіна сьогодні побудована на позиції сили. Світ не помітив, як Росія переозброїлася, має гарну армію, нову зброю. Ми знову повернулися до світу зі зброєю. Знову зброя все вирішує. Я вважаю, що потрібно боротися з ідеями, а не вбивати людей.

У мене дуже багато друзів серед мусульман, дуже освічених, цікавих людей. Але якщо переможе варварський мусульманський світ, то вони впадуть першими жертвами, вони це прекрасно розуміють
Світлана Алексієвич

Я побоююся, що це буде війна не в звичній формі, а у формі одиничних партизанських вилазок. Але партизанство буде розповзатися по всьому світу. Поруч сів юнак арабської зовнішності, в мені, досить толерантній білорусці, з'явилася недовіра. Він посміхається – а у мене недовіра. І я розумію, що ми всі зазнаємо ось цих втрат. Хоча у мене дуже багато друзів серед мусульман, дуже освічених, цікавих людей. Але якщо переможе варварський мусульманський світ, то вони впадуть першими жертвами, вони це прекрасно розуміють. Тобто ми стоїмо перед новими викликами.

– А те, що робила Росія в Україні, анексія Криму, окупація Донбасу, чи може це бути стимулом для таких дій, які сталися в Парижі?

– Там складніше, адже Донбас – це бліцкриг, який не вдався. Як виявилося, це набагато складніше. Ну, розв'язали громадянську війну в Сирії, але світ виступив проти, і Україна це не прийняла. Тобто те, на що сподівалися, не сталося. Тому й Сирія в тому числі, це вирішуються якісь великі геополітичні проблеми. Але я не політик і я можу тільки здогадуватися і говорити, що ми стали жити в іншому світі і вже перестали довіряти один одному. Якщо вас перевіряють від і до, то я не розумію, як на стадіон можна пронести автомат Калашникова? Причому стадіон неподалік від резиденції президента Франції. А разом з цим у мене забирають крем, «тонік»... Тобто світ не готовий чинити опір цій новій формі війни. І якщо вони там перебирали мою валізу – це дивно виглядало на тлі того, що сталося.

Повний текст матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG