Доступність посилання

ТОП новини

Донбас уже не є монополією однієї політичної сили ‒ КВУ


Другий тур виборів на Донбасі: підвіз виборців та перерахунок голосів на дільницях
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:08 0:00

Фінансово-промислові групи, які у минулому представляли Партію регіонів, ще довго впливатимуть на суспільно-політичний процес регіону ‒ експерт

15 листопада відбувся другий тур виборів міських голів у деяких містах України. Зокрема, у Сєвєродонецьку та Краматорську. Явка цього разу там склала 30% та 40% відповідно. Про перебіг голосування й попередні результати в обох містах в ефірі програми «Донбас.Реалії» ми поговорили із представником Донецької обласної організації Комітету виборців України Сергієм Ткаченком.

Сергій Ткаченко
Сергій Ткаченко

‒ Чи відомо уже, хто обійматиме посаду міського голови Краматорська та Сєвєродонецька?

Ми фіксували затягування процесу прийняття виборчої документації від дільничих комісій з боку ТВК
Сергій Ткаченко

‒ Я б утримався від оголошення будь-яких результатів. Оскільки територіальна виборча комісія ще не прийняла документи з усіх дільниць. Утім, на 12 годину понеділка ми фіксували затягування процесу прийняття виборчої документації від дільничих комісій з боку ТВК. Було ухвалене рішення щодо перерахунку голосів у майже двадцяти територіальних виборчих комісіях.

‒ Які в них були мотиви?

‒ У територіальній виборчій комісії, відповідно до закону, є право рішення про перерахунок голосів у випадку, якщо був зафіксований факт відкриття пакету з виборчою документацією або якщо неможливо усунути помилки у повторному протоколі підрахунку голосів без перерахування. На даний момент з двадцяти виборчих дільниць ми зафіксували мінімум три факти по виборчих комісіях. Рішення було ухвалене без будь-якої мотивації.

‒ Чи може це свідчити про порушення виборчого законодавства для того, щоб перемогу отримав один із кандидатів?

Члени територіальних виборчих комісій, які представляють інтереси певних кандидатів, так просто не змиряться з перемогою свого опонента
Сергій Ткаченко

‒ Безперечно, затягування відбувається з певною метою. Зокрема, щоб вплинути якимось чином на результат. Утім, якщо увесь цей процес триватиме під чітким контролем усіх кандидатів, учасників виборчого процесу, громадських спостерігачів, то перерахунок підтвердить факт волевиявлення громадян. Ми бачимо, що члени територіальних виборчих комісій, які представляють інтереси певних кандидатів, так просто не змиряться з перемогою свого опонента. Тому вони використовують усі можливості, зокрема відтягування з результатами голосування.

‒ Які ще тоді є можливості відтягувати процес встановлення результатів?

Рішення про перерахунок суб’єкти виборчого процесу можуть оскаржити
Сергій Ткаченко

‒ Згідно із законом, є ще низка підстав для цього. Наприклад, визнання голосування недійсним на виборчій дільниці. Тому затягування прийому документації дає можливість штабам опонентів зрозуміти, яка кількість голосів їх розділяє в результаті від опонента та чи варто застосовувати різні форми та методи коректування результатів, чи це безперспективно. Відтак громадським спостерігачам та усім, хто слідкує за роботою ТВК, слід бути уважними для того, щоб усі рішення, які ТВК прийматимуть мали чітку мотивацію та підстави. Інакше це поганий сигнал. Рішення про перерахунок суб’єкти виборчого процесу можуть оскаржити. Це означає, що кандидати так просто не змиряться із результатами голосування.

‒ Наскільки легітимне обрання міського голови таким чином?

О 23:00 після закриття виборчих дільниць у Краматорську вісім членів ТВК просто зникли. Їх не було близько години
Сергій Ткаченко

‒ На цей момент, усе відбувається в рамках закону про місцеві вибори. Якщо учасники виборчого процесу не згодні з рішенням, то вони можуть його оскаржити. Деякі негативні сигнали уже поступають. Зокрема, о 23:00 після закриття виборчих дільниць у Краматорську вісім членів ТВК просто зникли. Їх не було близько години. Кворуму не було.

‒ Навіщо це робиться?

‒ Як ми розуміємо, вони отримували певні інструкції зі своїх штабів про те, що потрібно робити у тій чи іншій ситуації. Після того, як відновилося безперевне засідання жоден з них не дав пояснень голові ТВК. Один із них прокоментував відсутність фізичною потребою, однак зникнення одночасно восьми людей протягом півтори години виглядає дивним. У цьому випадку члени комісії порушили процедуру, оскільки вони не мали права залишати ТВК до кінця прийому документів.

‒ Наскільки багато порушень було зафіксовано під час передвиборчої кампанії?

Ця передвиборча кампанія мала низку відмінних особливостей у позитивному сенсі, на відміну від минулих років на Донбасі. У день виборів були зафіксовані представники підприємства, які відмічали чи прийшли голосувати їхні працівники
Сергій Ткаченко

‒ Ця передвиборча кампанія мала низку відмінних особливостей у позитивному сенсі, на відміну від минулих років на Донбасі. Ми уже не кажемо про системний вплив адміністративного ресурсу, адже він проявляється: у вигляді використання адміністративного ресурсу на підприємствах. Зокрема, у день виборів були зафіксовані представники підприємства, які відмічали чи прийшли голосувати їхні працівники.

Як виборців підвозили на дільниці у Сєвєродонецьку (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

‒ Можливо, саме тому у другому турі явка в Краматорську була вищою, ніж у першому?

Прояви адміністративного ресурсу та підвозу виборців системно на результат не впливають. Під час передвиборчої кампанії ми можемо говорити про порушення правил агітації
Сергій Ткаченко

‒ Можливо, це одне з пояснень. Усі ці прояви адміністративного ресурсу та підвозу виборців системно на результат не впливають. Загалом, це всі порушення, про які ми можемо говорити. На кількох виборчих дільницях були проблеми з формуванням витягу зі списку виборців. Під час передвиборчої кампанії ми можемо говорити про порушення правил агітації. Ці факти наші спостерігачі зафіксували у великій кількості. Зокрема, коли представники органів державної влади намагалися агітувати у соціальних мережах за одного з кандидатів. Також був випадок, коли представники футбольної команди, які не є громадянами України, на бордах закликали голосувати.

‒ Скільки коштує кандидатам участь у передвиборчих кампаніях в таких містах, наприклад, як Краматорськ?

Реальні шанси у боротьбі за посаду міського голови великого міста на Донбасі мають представники промислових підприємств
Сергій Ткаченко

‒ У Краматорську ми не проводили відповідний фінансовий моніторинг витрат кандидатів на передвиборчу агітацію. Але це достатньо великі суми. На жаль, це і демонструє той факт, що реальні шанси у боротьбі за посаду міського голови великого міста на Донбасі мають представники промислових підприємств.

‒ Чому такі люди прагнуть обійняти посаду міського голови?

‒ Тут ще ведеться боротьба ідеологічна, оскільки Донбас є яскравим прикладом протистояння теперішньої влади або політичних лідерів, які її представляють, та старих прорегіоналівських лідерів, які нині, в основному, представляють «Опозиційний блок». Влада намагається показати, що Донбас врешті змінюється, а ідеї проукраїнських політичних партій поступово проростають.

‒ Партії, можливо, різні, а люди ті самі, як показує практика.

‒ Колишні представники Партії регіонів купують франшизи на політичну боротьбу та участь у різних політичних проектах.

‒ Якщо купують франшизу, то говорити про справжню ідейність зарано?

Політична корупція залишається учасником нашого виборчого процесу. Ми не побачили серед кандидатів, які б серйозно претендували на посаду міського голови, вчителів або громадських лідерів
Сергій Ткаченко

‒ На жаль, політична корупція залишається учасником нашого виборчого процесу. І в цьому плані ми не побачили серед кандидатів, які б серйозно претендували на посаду міського голови, вчителів або громадських лідерів.

‒ Наскільки реально новим обличчям пробитися в еліту Донбасу?

Донбас уже не є монополією однієї політичної сили. Фінансово-промислові групи, які представляли Партію регіонів, ще довго впливатимуть на суспільно-політичний процес у регіоні
Сергій Ткаченко

‒ Я думаю, що все реально. Головне, що нині люблять повторювати, Донбас уже не є монополією однієї політичної сили. З іншого боку, ми також повинні відверто сказати, що фінансово-промислові групи, які у минулому представляли Партію регіонів, ще довго впливатимуть на суспільно-політичний процес у цьому регіоні. Наявність ресурсів, хоч і дещо нівельовано, але ще відіграє одну із найважливіших ролей. Тому кандидати, які справді мали ресурс, які могли себе піарити на бордах, на телебаченні ‒ мали більше шансів, ніж ті, хто такого ресурсу не має.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG