Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобиль – це країна у країні – Мирослав Слабошпицький


Режисер оголосив про початок роботи над новим фільмом «Люксембург»

Київ – Режисер Мирослав Слабошпицький оголосив про запуск зйомок нового фільму «Люксембург». Це копродукція, до фінансування проекту долучилися, окрім Держкіно, Голландія, Франція та Норвегія. Стрічка, ймовірно, з’явиться на екранах вже наступного року, а продюсери переконані: мають повторити фестивальний успіх «Племені».

«Люксембург» – це «нео-нуар у декорація сучасного Чорнобиля», як визначають жанр самі автори фільму. Мирослав Слабошпицький каже: зона відчуження – особлива тема для нього. Короткометражна стрічка «Ядерні відходи», яка отримала нагороду на фестивалі у Локарно, також присвячена Чорнобилю.

Мирослав Слабошпицький
Мирослав Слабошпицький
Територія Чорнобильської зони дорівнює території герцогства Люксембург. Це така собі країна у країні. Там свої звичаї, свій народ
Мирослав Слабошпицький

«Коли «Плем’я» лише почало свою фестивальну історію, коли ще не було такого шаленого успіху, я почав думати, що буде далі. Але насправді мої спроби зробити фільм про Чорнобиль тривають з 2000 року. Через це я навіть вимушено тимчасово емігрував з України. Це дуже особиста тема для мене, бо я працював у агенції «Чорнобильінтерінформ». Я зіштовхнувся із спільнотою, яка живе там після катастрофи. Чому картина називається «Люксембург»? Коли приїжджаєш у зону відчуження, то проходиш інструктаж з техніки безпеки, і тобі повідомляють, що територія Чорнобильської зони дорівнює території герцогства Люксембург. Це така собі країна у країні. Там свої звичаї, свій народ», – пояснює Слабошпицький.

Загалом бюджет фільму становить мільйон сто тисяч євро. Виробництво стрічки підтримала низка європейських країн, для яких копродукція – звична практика, каже режисер. Україна ж надала 10 мільйонів гривень.

«Ми починали доволі приречено, бо інститут копродукції може працювати, лише якщо є державна підтримка твоєї країни. Якби не підтримка Держкіно, усе було б набагато складніше», – додає Мирослав Слабошпицький.

Голова Агенції з питань кіно Пилип Іллєнко зауважує: ще на початку року не був упевнений, що держава зможе фінансувати проект.

До кінця року Держкіно запустить у виробництво близько 40 фільмів, серед них більше ніж 10 – повнометражні ігрові
Пилип Іллєнко

«Цей рік ми почали із дуже невеликого бюджету, і лише у вересні він збільшився. До кінця року Держкіно запустить у виробництво близько 40 фільмів, серед них більше ніж 10 – повнометражні ігрові», – розповідає він.

Зйомки «Люксембургу» планують завершити до кінця зими, каже продюсер Валентин Васянович. «Можливо, ми знову будемо запрошені на Каннський фестиваль. Ми усвідомлюємо усі ризики, бо після «Племені» ми не маємо права зробити посередній фільм», – зауважує він.

Права на прокат стрічки вже придбали дистриб’ютори з Чехії, Греції, Словаччини, тривають перемовини щодо показів у Франції та США.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG