Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура не має чіткої позиції покарати винних – активістка про злочини проти майданівців


«Беркутівці» стріляють по активістах Євромайдану у Києві. 20 лютого 2014 року
«Беркутівці» стріляють по активістах Євромайдану у Києві. 20 лютого 2014 року

Розслідуванням злочинів проти учасників Революції гідності займаються півсотні слідчих

Генеральна прокуратура перед черговою річницею початку Євромайдану взялась звітувати про хід розслідування злочинів, скоєних проти активістів. Загалом, як розповів керівник підрозділу, що займається справами майданівців, розслідується понад дві тисячі правопорушень. До відповідальності притягнуто 274 підозрюваних. Та попри такі значні цифри, потерпілі та правозахисники доволі скептично ставляться до успіхів ГПУ, заявляючи про затягування справ та неефективність розслідування.

Понад 8000 слідчих дій, 5000 опитаних свідків та потерпілих, 900 оглядів місць злочинів та речових доказів, а ще терабайти зібраного відео та сотні вилучених телефонних з’єднань. Загалом потерпілими у злочинах, вчинених під час подій Майдану, в ГПУ називають більш як 2200 осіб. Всі ці цифри озвучив начальник управління спеціальних розслідувань головного слідчого управління Генпрокуратури Сергій Горбатюк. Саме під його керівництвом і відбувається робота з більшості справ майданівців. За кількістю особливо важких злочинів, веде далі Горбатюк, період Євромайдану не має аналогів на території України.

«Наша робота побудована таким чином, щоб не просто притягти до відповідальності, відзвітуватися, а потім отримати виправдальний вирок. Ні, ми хочемо так, щоб, якщо ми притягнули особу до відповідальності, то щоб вона отримала справедливий за вчинення своїх дій вирок», – заявляє Сергій Горбатюк.


У зв’язку з розслідуваннями перевіряється протиправна діяльність більш як тисячі правоохоронців. Про підозри повідомили вже двом сотням, продовжує Горбатюк. Водночас у ГПУ заявляють і про системний спротив, з яким стикаються під час роботи. Зокрема, Горбатюк відзначив протидію з боку суддів, коли йдеться про порушення, які вчинили їхні колеги. Також у прокуратурі скаржаться на правників МВС, жоден з яких досі не дав свідчень, що могли б допомогти слідству.

Позицію прокуратури легко розбивають адвокати – активістка

Втім, потерпілі майданівці зараховують до саботажників і саму прокуратуру. Так, учасниця Автомайдану Катерина Бутко, яку разом з іншими активістами в ніч на 23 січня 2014-го побили беркутівці у Кріпосному провулку в Києві, переконана, що прокуратура неефективно розслідує справу. За словами Бутко, лише кілька місяців тому вона отримала статус потерпілої, а слідчий експеримент провели через півтора роки після нападу.

У них досить м’яка позиція, яку повністю розбивають адвокати. І ці люди знову залишаються на волі і можуть спокійно працювати в правоохоронних органах і втікати
Катерина Бутко

«Коли діло хоч одного чи двох беркутівців доходить до суду, то прокуратура немає чіткої позиції покарати цих людей. У них досить м’яка позиція, яку повністю розбивають адвокати. І ці люди знову залишаються на волі і можуть спокійно працювати в правоохоронних органах і втікати і робити все що завгодно», – наголошує Бутко.

Обов’язок розслідування лежить не на ГПУ, а на українській владі – правозахисниця

Тетяна Мазур
Тетяна Мазур

Експерти правозахисної організації Amnesty International ще на початку року опублікували детальний звіт про перебіг розслідування злочинів, вчинених проти активістів Майдану. У своєму висновку правозахисники зазначили, що воно не є ефективним та оперативним. За рік, відзначає виконавчий директор організації Тетяна Мазур, прокуратура зробила певні кроки вперед.

Зокрема, йдеться про створення окремого управління, яке зараз очолює Сергій Горбатюк. Також, визнає Мазур, у прокуратури не завжди достатньо ресурсів для розслідування таких масштабних подій, тому затримки справді можливі. Однак, вважає правозахисниця, чи не найголовнішою проблемою є відсутність політичної волі у керівництва держави для притягнення винних до відповідальності.

«Є таке уявлення, що обов’язок розслідування лежить тільки на Генеральній прокуратурі. А насправді обов’язок розслідування лежить на українській владі в цілому. Тобто українська влада таким чином має всі органи залучати до співпраці, щоб розслідування було ефективним і були досягнуті певні результати», – вважає Тетяна Мазур.

Розслідуванням злочинів проти майданівців займаються півсотні слідчих. Однак, як повідомив Сергій Горбатюк, поки що жодного обвинувального вироку судом ухвалено не було.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG