Доступність посилання

ТОП новини

Чому в галереї МЗС немає кримськотатарських політв'язнів?


«У галерею «забули» помістити прізвища Чийгоз, Асанов, Дегерменджі... Треба виправити» – заступник голови Меджлісу

Олексій Скрипник

Київ – У будівлі МЗС України з'явилась «галерея політв'язнів». Поруч із кімнатою для переговорів вивішені портрети українських громадян, які утримуються в російських в'язницях з політичних мотивів: Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Надії Савченко та інших. Заступник Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров звернув увагу на те, що в експозиції не представлені кримські татари, заарештовані в Криму, і розкритикував за це організаторів проекту.

Галерея політв'язнів з'явилася на шостому поверсі Міністерства закордонних справ України поруч із залами для проведення міжнародних переговорів. Ця експозиція є спільним проектом українського МЗС та правозахисної ініціативи «Євромайдан-SOS».

Відтепер відвідувачі міністерства, прямуючи до переговорних кімнат, будуть бачити портрети Надії Савченко, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха, Сергія Литвинова, Валентина Виговського та Юрія Солошенка. Також до експозиції увійшли портрети фігурантів справи «кримських терористів»: Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія.​

За задумом організаторів, ця виставка має стати постійним нагадуванням міжнародним партнерам МЗС про українських політв'язнів, які перебувають у Росії. Представники міністерства вважають це важливим, оскільки, на їхню думку, звільнення «кремлівських в'язнів» залежить значною мірою від зусиль міжнародного співтовариства.

«Треба виправити»

У Меджлісі кримськотатарського народу звернули увагу на те, що серед портретів українських політв'язнів немає зображень їхніх співвітчизників, які утримуються у кримських в'язницях. Заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров розкритикував організаторів проекту і сказав, що експозицію треба доповнити.

Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

«В Україні все змінюється дуже повільно. У галерею «забули» помістити прізвища Чийгоз, Асанов, Дегерменджі... Треба виправити...», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

У відповідь на цю критику в Міністерстві закордонних справ повідомили, що тримають на контролі проблему переслідування кримських татар, і відсутність кримськотатарських політв'язнів у галереї не варто пояснювати злим умислом. За словами посла з особливих доручень МЗС України Дмитра Кулеби, в експозиції представлені винятково портрети українських громадян, утримуваних на території Російської Федерації, а Крим є частиною України.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

«Ми точно так само боремося за захист прав представників кримськотатарського народу і за їх звільнення, але розмістити їх портрети в одному ряду з іншими політв'язнями означало б опосередковано визнати, що ми не вважаємо Крим українською територією. А це категорично не так», – пояснив посол.

Кулеба підкреслив, що портрети політв'язнів вивішені в зоні для проведення зустрічей з офіційними делегаціями. І розміщувати там зображення громадян, утримуваних у Криму, за його словами, було б неправильним сигналом для іноземців.

«Крим є територією України. Те, що там відбувається з нашими громадянами, а також із громадянами, яких насильно змусили позбутися українського громадянства, також є в зоні нашої уваги. Але конкретно в цій галереї розміщені особи, які утримуються в Росії. Ось така відповідь», – сказав посол.

Більше того, за словами Кулеби, представники його відомства вже поспілкувались із Меджлісом і запланували провести окрему інформаційну кампанію, присвячену кримськотатарським політв'язням.

«Спільно з Меджлісом ми плануємо визначити чіткий перелік осіб, яких утримують в Криму, і, відповідно, розробити акції та кроки для того, щоб у публічній сфері привернути увагу до їхніх доль та проблем», – зазначив Кулеба.

Портрети кримських татар у розробці

Серія портретів українських політв'язнів розроблялась із ініціативи правозахисної групи «Євромайдан-SOS». Її координатор Олександра Матвійчук у коментарі для «Крим.Реалії» повідомила, що зараз художники розробляють другий блок зображень, на яких будуть люди, які перебувають у місцях позбавлення волі в Криму.

Олександра Матвійчук
Олександра Матвійчук

За словами Олександри, «Євромайдан-SOS» запустив інформаційну кампанію на підтримку українських політв'язнів під назвою «LetMyPeopleGo». Спочатку вона була присвячена тільки громадянам України, які переслідуються за політичними мотивами на території Росії. Найближчим часом ініціатори кампанії планують розширити її рамки та внести до списку своїх «підопічних» громадян України, утримуваних у Криму. І саме цим, за її словами, пояснюється тимчасова відсутність портретів кримськотатарських політв'язнів у галереї МЗС.

«Це питання того, як розвивалася компанія. Спочатку кампанія «LetMyPeopleGo» стосувалась людей, заарештованих в Російській Федерації, потім ми розширили її, коли почалися арешти в Криму», – сказала Олександра.

При цьому Матвійчук визнала, що справи кримськотатарських політв'язнів є менш відомими, ніж, наприклад, справа Сенцова-Кольченка або справа Надії Савченко. Правозахисниця вважає, що для вирішення цієї проблеми її колегам та українським дипломатам слід докладати більше зусиль.

«Ми не докладаємо достатньо зусиль. Ми, власне, зараз думаємо над тим, щоб надіслати офіційну пропозицію до міністра закордонних справ, щоб провести окрему інформаційну сесію для посольств, присвячену винятково справам людей, які були заарештовані на території окупованого Криму, зараз там перебувають або були етаповані звідти», – сказала Олександра.

За її словами, найближчим часом її колеги у кампанії «LetMyPeopleGo» мають намір взяти участь у восьмій сесії Форуму з питань меншин на тему: «Меншини в системі кримінального правосуддя». І там вони збираються зробити доповіді якраз на тему кримськотатарських політв'язнів. Правозахисники вже розробили інтерактивні роздаткові матеріали, які вони планують поширити на цьому форумі.

Оригінал матеріалу –​ на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG