Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: втрати від ембарго Росії на українські товари становитимуть 600 мільйонів доларів


Арсеній Яценюк (©Shutterstock)
Арсеній Яценюк (©Shutterstock)

Втрати України у разі введення Росією продовольчого ембарго у 2016 році становитимуть 600 мільйонів доларів, заявив прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Україна провела свою оцінку втрат від введення торгового ембарго Російською Федерацією, у 2016 році Україна втратить близько 600 мільйонів доларів експорту в Російську Федерацію», – сказав він.

При цьому Яценюк зазначив, що Україна змогла втричі скоротити залежність від експорту товарів в Росію і на сьогодні вона становить 12,5%.

Міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв повідомив, що уряд Росії вирішив запровадити продовольче ембарго щодо України з 1 січня.

Москва в серпні 2014 року обмежила імпорт продовольчих товарів із країн, які запровадили щодо Москви санкції через анексію Криму і російську роль у конфлікті на Донбасі. До списку російських санкцій увійшли США, країни Євросоюзу, Канада, Австралія та Норвегія. Під заборону потрапили м’ясо, ковбаси, риба і морепродукти, овочі, фрукти, молочна продукція.

У серпні 2015 року ембарго було поширене на країни, що приєдналися до антиросійських санкцій, у тому числі з відтермінуванням – на Україну. Запровадження санкцій щодо Києва Москва пов’язує з повноцінним набуттям з 1 січня 2016 року чинності угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Із цього приводу тривав тристоронній діалог.

17 листопада президент України Петро Порошенко заявив про надходження ноти від Ради Євросоюзу, в якій ЄС повідомляє про завершення всіх процедур для запуску зони вільної торгівлі з 1 січня 2016 року.

XS
SM
MD
LG