Доступність посилання

ТОП новини

Кривий Ріг: Вілкул склав присягу мера, Милобог готується судитись


Мітинг політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» біля будівлі ЦВК у Києві з вимогою відмінити рішення ТВК щодо результатів другого туру виборів міського голови у Кривому Розі. 18 листопада 2015 року
Мітинг політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» біля будівлі ЦВК у Києві з вимогою відмінити рішення ТВК щодо результатів другого туру виборів міського голови у Кривому Розі. 18 листопада 2015 року

Якщо Вілкул не зробить висновків, то це буде його фінал – експерт

Дніпропетровськ – На першій сесії новообраної Криворізької міської ради у середу міська виборча комісія оголосила переможцем другого туру виборів міського голови чинного мера Юрія Вілкула, який балотувався від «Опозиційного блоку». З цим не згоден його суперник на виборах, висуванець партії «Самопоміч» Юрій Милобог, у якого виявилось лише на 752 голоси виборців менше. Він і його прихильники анонсують початок «безстрокового Майдану» у Кривому Розі, між тим юристи команди готуються доводити в судах наявність фальшувань під час виборів мера.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Юрій Вілкул
Юрій Вілкул

На сесії новообраної міської ради Кривого Рогу в середу Юрієві Вілкулу голова ТВК урочисто вручив посвідчення міського голови. Мер Кривого Рогу, обраний на свою посаду вдруге, склав присягу й подякував своїм виборцям. Це викликало обурення пікетувальників, прихильників кандидата від «Самопомочі» Юрія Милобога, які стояли під стінами міськради. Вони зажадали відкликання кількох депутатів від Радикальної партії Ляшка та ВО «Батьківщина», які брали участь у скандальній сесії й забезпечили кворум для її проведення.

Готується «новий Майдан»?

Криворізький правозахисник Валерій Романов – серед протестувальників проти визнання Вілкула мером. Він наголошує: міська ТВК грубо порушила закон, оголосивши переможця ще до розгляду всіх скарг його суперника в ТВК і позовів у судах. Він заявляє про нерівність можливостей між кандидатами: навіть у «день тиші» у місті зафіксували білборди з агітацією «Опозиційного блоку», щодо цього вже порушено кримінальні провадження, поінформував Валерій Романов.

Зараз відкрито 3 кримінальні провадження за нашим поданням через білборди за Вілкула в «день тиші» й у день голосування
Валерій Романов

«Після оголошення мером Вілкул вийшов на вулицю, де були як представники на його підтримку, так і протестувальники, що кричали «Ганьба!». Його супроводжувало, як ми нарахували, не менш як 20 чи то охоронців, чи то «тілохранителів». Я думаю, що криворіжці з цим не змиряться, бо були порушення як з боку ТВК, яка оголосила результати, не дочекавшись розгляду скарг, так і порушення під час виборчої кампанії. Зараз відкрито 3 кримінальні провадження за нашим поданням через білборди за Вілкула в «день тиші» й у день голосування», – сказав Радіо Свобода Валерій Романов.

Юрій Милобог
Юрій Милобог

На підтримку кандидата від «Самопомочі» виступила низка народних депутатів-однопартійців. Так, Єгор Соболєв на своїй сторінці у Фейсбуці анонсував мітинг проти обрання Юрія Вілкула міським головою під ЦВК у Києві, а Семен Семенченко – закликав збиратись на «безстроковий Майдан» під ТВК у Кривому Розі.

У «Самопомочі» також поінформували: наразі їхні юристи подають позови до суду про визнання недійсними результатів виборів, де, на їхню думку, мали місце вкидання бюлетенів та інші порушення.

Актів про порушення в день виборів складено не було – «Опоблок»

В «Опозиційному блоці» звинувачення у фальшуваннях й передвиборчій нерівності можливостей кандидатів відкидають. Там вважають: підстав для визнання результатів виборів міського голови Кривого Рогу недійсними немає, адже, як ідеться в офіційній заяві політсили, під час виборів на жодній дільниці «не було складено актів про порушення, і лише після оголошення результатів виборів сторона, що програла, почала фабрикувати акти».

«Вважаємо, що вибори були проведені, відповідно до закону України «Про місцеві вибори». Жодної інформації про порушення в день голосування у нас немає, тому вважаємо, що все було законно і правомірно», – зазначила в коментарі Радіо Свобода довірена особа кандидата Юрія Вілкула Марина Акимова.

Кривий Ріг обирав між ставлениками Коломойського та Ахметова?

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов шанси на оскарження результатів виборів у Кривому Розі оцінює як мінімальні. Принаймні, каже він, таких прецедентів в Україні ще не було. Навіть якщо команда Юрія Милобога доможеться перерахунку голосів на кількох спецдільницях, це суттєво не вплине на результати. Експерт зазначає: таким чином, Юрій Милобог, на якого робила ставку команда мільярдера Ігоря Коломойського, програв Юрієві Вілкулу, ставленику «конкуруючої групи» Ріната Ахметова.

А втім, Андрій Золотарьов додає: каденція новообраного мера Кривого Рогу Вілкула може скінчитись раніше, аніж він собі уявляє, якщо рівень розв’язання міських проблем буде таким самим, як у попередні 5 років.

Якщо мерство Вілкула буде таким, як у 2010-2015 роках, то це все може досить швидко скінчитись. Якщо місто не побачить змін і якихось практичних висновків, то це буде фінал
Андрій Золотарьов

«На 90% зрозуміло, що навряд чи ситуація зміниться. Швидше за все, команда Вілкула переграла команду Коломойського і «Самопомочі». Я гадаю, що це було неочікувано для команди Коломойського, яка поставила на Милобога в противагу команді Вілкула. Результат Милобога був неочікуваним і вони були до цього не готові. До речі, ще належить вивчити «електоральне диво» Милобога, у якого в першому турі було голосів учетверо менше, аніж у Вілкула, а в другому був уже зовсім інший результат. Можливо, недопрацював штаб Вілкула щодо мобілізації свого виборця, але там не все так просто, я вважаю. Якщо мерство Вілкула буде таким, як у 2010-2015 роках, то це все може досить швидко скінчитись. Якщо місто не побачить змін і якихось практичних висновків, то це буде фінал. Але зараз ресурси у Вілкула достатні, щоб тримати там ситуацію», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

За офіційними даними, в Кривому Розі за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 50,21% виборців, а за його суперника, висуванця «Об’єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 49,79%. Різниця між кандидатами – 752 голоси.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG