Доступність посилання

ТОП новини

Під час перерахунку голосів у Кривому Розі виявили порушення – «Самопоміч»


Кандидат на посаду міського голови Кривого Рогу від «Самопомочі» Юрій Милобог
Кандидат на посаду міського голови Кривого Рогу від «Самопомочі» Юрій Милобог

Під час перерахунку голосів на виборчій дільниці номер 121615 в Інгулецькому районі Кривого Рогу виявлені порушення. Про це у четвер на прес-конференції поінформував голова Дніпропетровської обласної організації «Об’єднання «Самопоміч» Олександр Лигін.

За його словами, по-перше, приміщення, де зберігалась виборча документація, хоч і охоронялось правоохоронцями, не було належним чином опечатане: аркуш паперу, який слугував для опечатування, легко відгортався від дверей, не розриваючись під час відкривання.

По-друге, заявив Олександр Лигін, мішок, де зберігались бюлетені, був просто зав’язаний на вузол, а не опломбований. Також під час самого перерахунку голосів, сказав він, було виявлено десять бюлетенів без номера виборчої дільниці, сім із них проголосували за Юрія Вілкула, три – за Юрія Милобога.

«Третій факт, який ми заактували, – у нас не було можливості побачити списки виборців. Наша претензія – люди, які ставили підписи навпроти прізвищ виборців, не були жителями Інгульця і не відносились до тієї виборчої дільниці. Нам відмовили в тому, щоб побачити їхні дані, пояснюючи, що це персональні дані. За всіма фактами у нас складені акти», – заявив Олександр Лигін.

У Дніпропетровській обласній організації «Об’єднання «Самопоміч» також повідомили, що готують позов до суду щодо визнання недійсними результатів голосування на близько 30 дільниць Кривого Рогу, де виявили порушення, а також не припиняють вуличних акцій протесту.

Водночас в «Опозиційному блоці» Радіо Свобода заявили, що закиди «Самопомочі» не витримують критики. Як зауважила довірена особа кандидата Юрія Вілкула Марина Акимова, те, що папірець на дверях не розірвався таким чином, як хотілось, представникам опонентів, – «це просто смішно».

«Вони закидали також, що мішок з бюлетенями не був опломбований. Але законодавство цього не вимагає, він мав бути лише опечатаний, і це було. Ще один закид – 10 бюлетенів без номера дільниці. Зазначимо, що номер виборчої дільниці не було проставлено ручкою, але була печатка, де видно номер дільниці, було чітко видно волевиявлення людей, і члени ДВК ухвалили рішення вважати ці бюлетені дійсними. Окрім того, хочу зауважити, що спостерігачі і журналісти з боку Милобога штовхали голову ТВК на злочин – просили, він надав список виборців, де вказані їхні персональні дані. Він цього не зробив, адже за це загрожує кримінальна відповідальність», – прокоментувала Марина Акимова.

Водночас у Криворізькій міській виборчій комісії поінформували, що перерахунок голосів підтвердив результат виборів на дільниці, повністю збіглися всі дані: за Юрія Вілкула проголосувало 488 людей, за Юрія Милобога – 212, недійсних бюлетенів дев’ять, невикористаних – 960, всього взяло участь у голосуванні 709 осіб.

За офіційними даними, в Кривому Розі за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 50,21% виборців, а за його суперника, висуванця «Об’єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 49,79%. Різниця між кандидатами – 752 голоси. Юрій Вілкул на сесії міської ради 18 листопада склав присягу міського голови.

XS
SM
MD
LG