Доступність посилання

ТОП новини

Українські спецпризначенці борються з сепаратистами і власним урядом (світова преса)


«Ухвалення тактичних рішень у боротьбі з підтримуваними Росією бойовиками, почало нагадувати бюрократичний хаос» – The Washington Post

Американський часопис The Washington Post пише про проблеми українських підрозділів спеціального призначення на сході України. Польське видання Bankier пише про те, що президент України Петро Порошенко закликав не довіряти Путіну у справі боротьби з «Ісламською державою» у Сирії. Нідерландська газета ділових кіл NRC намагається розібратися з випадком збиття українського військово-транспортного літака над сходом України за кілька днів до того, як було збито пасажирський літак «Малайзійських авіаліній» рейсу МН17.

Американська газета The Washington Post у статті «Українські сили спеціального призначення борються з сепаратистами і власним урядом» пише, що від перемир’я 1 вересня у зоні збройного конфлікту на сході України активні бойові дії змінилися на спорадичні спалахи насильства. Відтак бійці підрозділів спеціального призначення українського війська ведуть спостереження, занотовуючи кожну кулуметну чергу або постріл гранатомета. Як зазначає часопис, нині вже йдеться про «заморожену війну» з проросійськими сепаратистами.

The Washington Post зазначає, що у цій війні українські сили особливого призначення ведуть боротьбу, маючи серйозні вади. Попри те, що українське військо спромоглося серйозно збільшити кількість своїх вояків, до більш як 200 тисяч, за доволі короткий термін, сили спеціального призначення і надалі залишаються недостатньо озброєними, недостатньо навченими і такими, що використовуються не за призначенням. Значною мірою вони є спецпризначенцями лише за своєю назвою, покладаючись головним чином на свій бойовий дух і досвід.

Американське видання додає, що проблеми українських спецпризначенців простягаються від браку засадничого вишколу і до архаїчної системи командування. Згідно зі словами чотирьох командирів підрозділів особливого призначення, з якими спілкувався кореспондент часопису, українські спецпризначенці використовувалися, сказати б, не за призначенням вже з самого початку війни на сході. У цьому, на думку видання, можна звинувачувати українських генералів радянської школи, які мали обмаль досвіду командуванням бойовими частинами, що виконують особливі завдання. На додаток, як пише американська газета, ухвалення тактичних рішень у боротьбі з підтримуваними Росією бойовиками, почало нагадувати бюрократичний хаос.

Сили особливого призначення, як пише видання, колись були частиною елітних підрозділів, і тоді, як відбувається перебудова українського війська під час конфлікту, надання нового подиху українським спецпризначенцям є ключовим на шляху до створення професійних Збройних сил в Україні. Як підтвердження надзвичайно важливої ролі українських спецпризначенців у цій війні, американські військові фахівці вже розпочали вишкіл одного з українських спецпідрозділів. Вишкіл відбуваєтья під егідою американських «зелених беретів».

Польське видання Bankier надрукувало статтю «Порошенко: хибним є вірити Путіну в справі Сирії». Польський часопис посилається на інтерв’ю, яке дав італійським ЗМІ президент України Петро Порошенко, перебуваючи у Римі. Лідер України заявив, що, на його думку, доволі дивним є участь президента Росії у боротьбі з ісламським тероризмом, тоді як «він допомагає терористам на сході України», які збили минулого року пасажирський літак «Малайзійських авіаліній» над сходом України.

Польське видання, з посиланням на слова президента України, пише, що коаліція держав, яка протистоїть «Ісламській державі», не має довіряти Путінові, бо досі російські удари припадали на позиції опонентів режиму Ассада, а не «Ісламської держави». Це і пояснює катастрофічний наплив біженців з Сирії до країн Європи. Порошенко також погодився з думкою тих оглядачів, які вважають кроки Путіна у Сирії намаганням здійснити ревізію мінських угод щодо України. І цього не можна допустити.

На запитання, чи Крим є назавжди втраченим для України, президент Порошенко відповів, що Крим аж ніяк не втрачено назавжди. На думку українського керівника, важливо, щоб міжнародна спільнота не визнавала російської анексії українського півострова. Водночас Порошенко додав, що не буде здійснено жодних спроб забрати Крим військовим шляхом.

Bankier також зазначає, що український керівник зустрічатиметься з прем’єром Італії Маттео Ренці, який кілька днів тому заявив, що Путінові, буцім-то, можна вірити. Італійський керівник також зазначив, що побудова європейської тотожності без Росії була б, на його думку, абсурдом. Втім, як підсумовує польське видання, прем’єр Маттео Ренці додав, що розуміє держави Балтії у їхньому ставленні до Росії.

Провідний нідерландський часопис ділових кіл NRC публікує статтю «Де був літак Ан, коли у нього поцілили росіяни?». Видання запитує: чи ж уряд Нідерландів був свідомий того, що ще перед збиттям пасажирського літака рейсу МН17 над сходом України, вся цивільна авіація над Україною була у небезпеці? Нідерландське видання повідомляє, що 14 липня 2014 року бойовиками на сході України було збито український військово-транспортний літак, який летів на висоті приблизно 6,2-6,5 тисяч метрів. Це, у свою чергу, означало, що проросійські сепаратисти мали цілий арсенал потужного озброєння.

Як зазначає газета, новину про це через кілька днів після того затьмарило повідомлення про збитий пасажирський літак. Проте, як додає NRC, голландський дипломат детально повідомив уряд Нідерландів про випадок з українським літаком Ан-26, специфічно зазначивши щодо небезпеки польотів над цією частиною України. Водночас тоді висувалися версії, що український літак Ан-26 летів доволі низько. Отож голландське видання ставить запитання: як низько або як високо летів тоді збитий український військово-транспортний літак?

Нідерландський часопис підсумовує, що внаслідок ретельного аналізу і експертизи всіх деталей цього випадку, можна зробити висновок, що літак Ан-26 було збито ракетою «повітря-повітря» з винищувача, який, напевно, був російським. Українська сторона, також пояснювала збиття українського літака потраплянням у нього скерованої росіянами ракети «повітря-повітря».

Часопис насамкінець додає, що досі не зрозуміло, чому Україна не приділила цьому серйозному випадкові належної уваги, не оприлюднивши всіх деталей збиття свого військово-транспортного літака росіянами. Нідерландське видання висловлює своє припущення, що, можливо, український літак на момент збиття, чомусь, перебував над російською територією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG