Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб ЗСУ: Святий Миколай і Дід Мороз покарають тих, хто запускає фейки


Волонтери переодягнені у костюми Діда Мороза та Снігуроньки разом з українським військовослужбовцем біля Лисичанська. Січень 2015 року. Ілюстраційне фото
Волонтери переодягнені у костюми Діда Мороза та Снігуроньки разом з українським військовослужбовцем біля Лисичанська. Січень 2015 року. Ілюстраційне фото

У Генеральному штабі висміяли фейк про нібито «заборону на виїзд із України чоловікам, молодшим від 45 років»

У четвер російські та деякі українські ЗМІ поширили дезінформацію про те, що чоловікам, віком до 45 років, нібито буде заборонено виїжджати з України без спеціальних документів. Буцімто така заборона почне діяти з 1 січня 2016 року. Однак, в СБУ, а також у Генштабі Збройних сил України таке твердження у ЗМІ заперечили.

«З першого числа нового року набуває чинності закон, згідно з яким громадянам України чоловічої статі, яким не виповнилося 45 років, і без додаткових дозвільних документів, наприклад довідки з військкомату, заборонено виїжджати з України», – йдеться у повідомленні на порталі «Известия».

На сайті видання «Известия» посилаються на портал «Голос Правди». Таку інформацію журналісти начебто отримали від своїх джерел у Службі безпеки України.

Новину передрукували російські ЗМІ. Зокрема канал Міністерства оборони Росії «Звезда», News-front, «Украина.ру», й інші.

Про те, що така інформація не відповідає дійсності, повідомила у себе на сторінці у Facebook речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська. Вона назвала це відвертим фейком.

«Не так вражає низька фахова якість підготовки цього відвертого російського фейку (СБУ закони ухвалює??????!!!), як прохання українських журналістів підтвердити цю інформацію», – написала вона.


На сторінці Генерального штабу Збройних сил України у Facebook також опублікували спростування: «Інформація щодо введення з 1 січня 2016 року заборони усім чоловікам до 45 років на виїзд з України не відповідає дійсності».

У Генштабі додали, що заборона на виїзд за межі країни не буде вводитись так само щодо чоловіків, старших 45 років; жінок, незалежно від віку; дітей.

А домашніх тварин також можна буде вивозити – в рамках існуючих правил ветеринарного контролю. Матеріальні цінності – в рамках існуючих митних правил. До того ж, пообіцяли, що 2016 року настане Новий рік, а Святий Миколай і Дід Мороз не завітають до тих, хто поширює чутки та неперевірену інформацію, зазначають у Генштабі ЗСУ України.


На тему дезінформації:

17.11.2015
У ЗМІ перекрутили інформацію про «смерть пенсіонерки через платежі»

Буцімто жінка отримала рахунок на 4 тисячі гривень за газ. Низка політичних сил намагається влаштувати «танці на кістках» – Геращенко далі

16.11.2015
Як Україна захищає інформаційне поле від пропаганди Кремля

«Наше завдання – шкварити «ватників» і окупантів політичним гумором і сатирою» – проект «Мірко Сабліч» далі

13.11.2015
«Ні краплі правди у чутках з Маріуполя» – посольство США в Україні

У відомстві спростували чутки про те, що начебто радять громадянам США залишити місто Маріуполь до 1 грудня далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG