Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко в Італії спершу зустрівся з українською громадою


Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з українською громадою Італії. Рим, 19 листопада 2015 року
Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з українською громадою Італії. Рим, 19 листопада 2015 року

«Навіть мені здалося, що він аж так розчулився, що заплакав, коли говорив про жертви війни» – Городецький

Під час офіційного візиту до Італії у четвер у Римі президент Петро Порошенко разом із дружиною Мариною зустрівся з представниками численної української громади. За словами українського лідера, незважаючи на те, що вже почалися реформи, ще багато чого потрібно зробити, зокрема для втілення у життя Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Порошенко запевнив, що Україна робить все для забезпечення безвізового режиму з боку ЄС. «Це ще одна сходинка на шляху до свободи, яка означатиме, що, коли ми всі піднялися на Революцію гідності, ми це зробили правильно, і двері Європи для українців відкриті», – сказав Петро Порошенко.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Радіо Свобода запросило до розмови Олеся Городецького – голову Християнського товариства українців в Італії, який був і на нинішній зустрічі Петра Порошенка з українською громадою, і на минулій. Чи ж виконав президент обіцянки, які тоді дав громаді?

Щодо обіцянок – в принципі українці в Італії, як і всі українці, чекають більшого, і є багато питань, які незрозумілі або відповіді на них нема

– Ну дивіться. Президент вперше з державним візитом в Італії. Попередньо він був у Мілані на міжнародній зустрічі. Тому це не був державний візит. Бачите, зустріч із громадою була першим етапом у теперішньому візиті. І це дуже добре, бо це підкреслює важливість власне громадян для президента. Щодо обіцянок – в принципі українці в Італії, як і всі українці, чекають більшого, і є багато питань, які незрозумілі або відповіді на них нема.

Олесь Городецький
Олесь Городецький

Але, все ж таки, ми розуміємо, що все непросто, ми розуміємо, що потрібна підтримка і ми її готові надавати державі Україна і, очевидно, президенту України. Сьогодні президент розповідав про ситуацію, чого він очікує від візиту, про що говоритиме з папою Римським. В принципі, виглядав доволі переконливо і навіть мені здалося, що він аж так розчулився, що заплакав, коли говорив про жертви війни.

– Петро Порошенко вже зустрівся з президентом Італії Серджіо Маттареллою і, зокрема пролунали такі важливі обіцянки про те, що Італія не допустить, щоб внаслідок подій навколо Сирії – українське питання втратило свою актуальність. Чи коментують ці заяви в італійських ЗМІ?

– Візит висвітлюється досить широко в італійських ЗМІ. Сам факт візиту піднімає знову на перший план українське питання, про яке в Європі вже трошки забули. Очевидно, висвітлюючи візит, журналісти починають знову дивитися на Україну, знову згадувати, що там є війна і це, очевидно, позитив. Тому що чим більше про це буде говоритися, тим більше Італія не зможе стояти осторонь в вирішенні українського конфлікту (російсько-українського, скажімо так).

Президент України Петро Порошенко (праворуч) та прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці під час українського гімну в резиденції Палаццо Кіджі. Рим, 19 листопада 2015 року
Президент України Петро Порошенко (праворуч) та прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці під час українського гімну в резиденції Палаццо Кіджі. Рим, 19 листопада 2015 року

– Сьогодні також президент Італії говорив про підтримку можливості пересування українців без віз в межах ЄС, особливо зважаючи на величезну українську громаду в Італії. У п’ятницю президент Порошенко зустрічається з папою Римським. Ви кажете, що він вже розповів українській громаді, про що вони говоритимуть. Розкажіть, про що конкретно?

Петро Порошенко сказав, що буде говорити з папою Римським про митрополита Андрея Шептицького

– Петро Порошенко сказав, що буде говорити з папою Римським про митрополита Андрея Шептицького. Що буде запрошувати святішого отця відвідати Україну і буде просити його через всі дипломатичні канали, і не тільки дипломатичні, Ватикану сприяти Україні, сприяти якомога швидшому припиненню вогню, виведенню російських сил і завершенню цієї війни.

– Багато українців живе зараз в Італії. Як італійці ставляться до України, до її керівництва, і чи стежать вони за подіями довкола України?

– Бачите, сам факт той, щодо того, що багато українців в Італії – він значно розширив знання італійців про нашу Батьківщину. Тому що, власне, через цих маленьких українців – як говорив Віктор Ющенко – сім’ї італійські, підприємства італійські – тобто прості італійці дізнаються дуже багато про Україну. Цей фактор, власне, ця роль українців, яку вони виконують в Італії, надзвичайно важлива.

Щодо ситуації в італійському суспільстві – на жаль, тут дуже сильні проросійські сили. Але зараз керівництво держави і правляча демократична партія все ж таки займають проукраїнську позицію

І, до речі, хочу зазначити, що Порошенко сьогодні дякував українській громаді в Італії за величезну допомогу Україні, яка постійно надавалася для Майдану, і зараз надається для АТО від українців в Італії. Щодо ситуації в італійському суспільстві – на жаль, тут дуже сильні проросійські сили. Але скажу, що зараз керівництво держави і правляча демократична партія все ж таки займають проукраїнську позицію і як би там не було – це і підтримка санкцій проти Росії, і невизнання Криму російською територією – все ж таки все це є.

– Як, на Вашу думку, була організована ця зустріч президента з діаспорою? Чи мали можливість українці з інших міст також приїхати до Рима і зустрітися з ним?

– Я розумію всю складність теперішньої ситуації, складності, з якими зустрічалися організатори. Але, скажімо так, організаційна частина бажала би бути кращою. Чому? Тому що люди були поінформовані в останню хвилину і, наприклад, українські активісти з Мілана, Венеції, з Болоньї, Бреше та інших міст, на жаль, не змогли за півдня зорганізуватися так, щоб приїхати на зустріч із президентом. Сподіваюся, що цей досвід буде взятий до уваги і наступного разу все буде зроблено краще.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG