Доступність посилання

ТОП новини

Україні більше загрожує дотримання Мінських угод, ніж їх зрив – експерт


Українські танки недалеко від Маріуполя. 20 жовтня 2015 року
Українські танки недалеко від Маріуполя. 20 жовтня 2015 року

«Проведення виборів на окупованих територіях призведе до легалізації сепаратистських утворень»

У штабі АТО заявляють про продовження обстрілів українських позицій сепаратистами на Донбасі. За повідомленням української сторони, бойовики випустили 4 снаряди з «Градів» по населених пунктах. Натомість в угрупованні «ДНР» заявляють, що порушують Мінські угоди, стягують важке озброєння до лінії зіткнення і обстрілюють «їхню територію» українські військові.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На Луганському напрямку бойовики незаконних збройних формувань порушували режим тиші лише на Бахмутській трасі, повідомив у п’ятницю речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко. На Донецькому напрямку тривають провокації у районі Горлівки, противник неодноразово використовував стрілецьку зброю та гранатомети поблизу населених пунктів Зайцеве, Майорськ та Новгородське, зазначив він. Також, за словами Лисенка, бойовики ведуть обстріли з житлових кварталів. Така ж ситуація поблизу Донецького аеропорту.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Найгарячіше вчора (19 листопада – ред.) було на ділянці фронту між автодорогами Донецьк – Дніпропетровськ і Донецьк – Запоріжжя. Зокрема супротивник двічі застосував реактивні системи залпового вогню «Град», кожного разу випустивши по два реактивних снаряди. Цей обстріл вівся не по укріплених позиціях сил АТО, а безпосередньо по населеному пункту Красногорівка. Там же противник застосував міномети і випустив три міни. Там також було здійснено 10 провокацій без використання важкого озброєння. За минулу добу втрат з українського боку немає, один боєць отримав поранення», – повідомив Лисенко.

Натомість у так званому «міністерстві оборони» угруповання «ДНР» стверджують, що порушує режим тиші українська сторона.

«Продовжуються провокаційні обстріли. ЗСУ 16 разів порушили режим припинення вогню. Обстріляні Гольмівський, Михайлівка, Озерянівка, Залізна Балка, Гагаріне, Старомихайлівка, Олександрівка і Саханка із застосуванням мінометів калібрів 82, 120 мм, танків, БМП, БТРів та стрілецької зброї. По території «республіки» за ніч випустили більше ніж 100 мін та снарядів. Втрат серед «армії» «ДНР» та мирного населення немає», – говорить Едуард Басурін, який називає себе «заступником міністра оборони» в угрупованні «ДНР», що визнане в Україні терористичним.

Зараз ситуацією керує Володін, представник адміністрації Путіна – Сунгуровський

Микола Сунгуровський
Микола Сунгуровський

За словами керівника військових програм Центру імені Разумкова Миколи Сунгуровського, у зв’язку з останніми подіями, можна прогнозувати найрізноманітніші сценарії подальшого розвитку. Наразі, каже він, важливою є зміна координаторів так званої «Новоросії». Він наголошує, що зараз цією ситуацією тимчасово керує В’ячеслав Володін, представник адміністрації російського президента Володимира Путіна. До того ж, на Донбасі зараз морально нестабільна обстановка і Кремль намагається підігрівати їхній дух, вважає Сунгуровський.

Якщо прибрати лінії, то вся ця нечисть, яка зараз на тій території зібрана, – все це буде на решті території України
Микола Сунгуровський

«Річ у тім, що наряду з тим, що є небезпека зриву Мінських домовленостей, я думаю, що Україні більше загрожує якраз їх дотримання. Маю на увазі, що нам викрутять руки і змусять провести вибори в окремих регіонах Донецької та Луганської областей. Проведення виборів призведе до легалізації цих сепаратистських утворень. А це означає, що треба буде прибирати лінії обмеження, які зараз контролюють українські війська. Якщо прибрати ці лінії, то вся ця нечисть, яка зараз на тій території зібрана, все це буде на решті території України», – говорить Сунгуровський.

Він додає, що якщо Україна відмовиться від проведення масової амністії, то перші ж випадки переслідування бойовиків за їхні злочини будуть стимулом для того, щоб уже так звана «легальна влада» наразі окупованої території Донбасу звернулася до Путіна за воєнною допомогою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG