Доступність посилання

ТОП новини

Зберегти і передати історію: у Києві презентували книгу про Майдан


Учасники Євромайдану, чиї історії увійшли до книги
Учасники Євромайдану, чиї історії увійшли до книги

«Добре пам’ятаю ніч із 10 на 11 грудня. Для мене це один із найчудовіших, найграндіозніших моментів» – В’ятрович

Анастасія Шибіко

Київ – У столиці Український інститут національної пам’яті презентував книгу «Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності». Ініціатори вважають: Майдан – це тисячі індивідуальних історій студентів, журналістів, митців, правозахисників, підприємців, священиків, політиків, активістів. І ми зобов’язані зберегти та передати цей надзвичайний досвід становлення громадянського суспільства в Україні, наголошують вони. Тепер книга є у вільному доступі.

Приурочили видання до другої річниці Революції гідності. На презентації учасники подій 2013-2014 років ділилися спогадами про події на Майдані. Всі вони представляють різні сфери суспільного життя, тому кожен індивідуальний досвід – неповторний.

Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович

Володимир В’ятрович, історик, голова Українського інституту національної пам’яті, переконаний: війна відсуває в тінь досвід Майдану, а він – безцінний, тому важливо його зберегти і передати. Науковець зазначив, що для нього цей проект – немов спокутування того, що українці швидко забули, якими були на Майдані, як думали, що відчували.

Добре пам’ятаю ніч із 10 на 11 грудня. Для мене це один із найчудовіших, найграндіозніших моментів
Володимир В’ятрович

«Для мене Майдан переміг. Насправді ми вміємо перемагати, просто не завжди нам вдається скористатися своєю перемогою. Я добре пам’ятаю ніч із 10 на 11 грудня. Для мене це один із найчудовіших, найграндіозніших моментів. Коли «ікра» із чорних «беркутівських» шоломів посунула на людей, я думав: от вранці піде метро, люди з’їдуться, лише б дочекатися, коли піде метро. Але це було зайвим, Київ вийшов посеред ночі, він не чекав на метро. Таксисти безкоштовно звозили людей на Майдан. І тоді ми вистояли. Символічно: коли світало, на вулиці ставало все світліше, кількість «беркутівців» меншала. І тоді ми перемогли. Я переконаний, що Майдан переміг. Я переконаний, що те, що ми назвали революцією, триває. Але чи стане воно революцією, залежить від нас», – розповідає історик.

«Коли історія фіксується, значно важче збрехати»

Оксана Забужко
Оксана Забужко

Письменниця Оксана Забужко ідею збирати спогади учасників Революції гідності оцінює дуже позитивно. Адже коли історія по гарячих слідах фіксується, тоді значно важче збрехати. Особливо це актуально для України. Росія вже давно веде проти українців інформаційну війну, зауважує письменниця. Вона стверджує: війна почалася не на сході, а саме у столиці, після розгону студентів.

Саме Майдан став першим фронтом війни, хоча він сам тоді ще не підозрював цього
Оксана Забужко

«30 листопада на нас напали, а далі – це розгортання тієї самої історії. Саме Майдан став першим фронтом війни, хоча він сам тоді ще не підозрював цього. Саме Майдан виховав перші батальйони добровольців, які поїхали на схід. Взагалі Київ під час Майдану був неймовірним. Не треба пояснювати, про що ти, бо і так всі знають, бо всі про одне і те саме думають. І коли пролилась перша кров, Київ пробив шкіру чужості, була лише готовність любити один одного, допомагати один одному, підтримувати. І це не було щось на кшталт: студенти стоять, треба їх підтримувати – тоді в нас з’явилося відчуття народного тіла», – зазначила Оксана Забужко.

Книга є частиною проекту «Майдан: усна історія», в рамках якого вже вдалося записати понад 500 спогадів. Інститут національної пам’яті над цією темою працює вже півтора року. Ініціатори стверджують: Революція гідності – унікальний та надзвичайно важливий досвід для українців. Тому не можна допустити, щоб бурхливий розвиток подій у країні затер у пам’яті українців вкрай важливі 2013-2014 роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG