Доступність посилання

ТОП новини

Новак: Росія може зупинити постачання вугілля до України


Олександр Новак
Олександр Новак

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявляє, що Москва може ухвалити рішення про припинення постачання вугілля в Україну у відповідь на припинення електропостачання до Криму.

«Росія постачає вугілля українським енергетикам, і в цьому сенсі можна і потрібно ухвалити рішення про припинення поставок вугілля нашими комерційними організаціями, які поставляють вугілля на українські електростанції», – сказав Новак в ефірі радіостанції «Вести FM».

Глава Міненерго також заявив, що Росія протягом двох днів може припинити постачання газу до України, оскільки російський «Газпром» досі не отримав передоплату. Напередодні голова правління української компанії «Нафтогаз» Андрій Коболєв заявив, що взимку Україна зможе забезпечити свої потреби без російського газу.

У ніч на 20 листопада в Херсонській області внаслідок підривів електричних опор були виведені з ладу дві з чотирьох магістральних ліній електропередач, за якими здійснюється енергопостачання в Крим, а також частини Херсонської й Миколаївської областей. Пізніше були пошкоджені опори інших ліній електропередач, постачання електроенергії в Крим зупинилося.

Вдень 23 листопада учасники акції блокади Криму, яка стартувала 20 вересня, продовжували блокувати доступ енергетиків і ремонтних бригад до пошкоджених ліній електропередач. 24 листопада в «Укренерго» повідомили, що приступили до відновлення однієї зі зруйнованих опор ЛЕП.

Анексований Росією Крим забезпечується електроенергією за рахунок своїх генеруючих потужностей лише частково, менш ніж на третину.

Міністр енергетики України Володимир Демчишин раніше заявив, що вугільні запаси України на початок опалювального сезону є достатніми.

XS
SM
MD
LG