Доступність посилання

ТОП новини

Мені нема чого сказати, у вас дуже нудна телепередача – Сенцов у Верховному суді Росії


Олег Сенцов і Олександр Кольченко у ростовському суді 25 серпня 2015 року
Олег Сенцов і Олександр Кольченко у ростовському суді 25 серпня 2015 року

Я дуже розчарована президентом України й урядом України, які ніяких публічних кроків не роблять, щоб вирішити долю своїх ув'язнених – Свєтова

Москва – Верховний суд Росії залишив без змін вироки українському кінорежисерові Олегу Сенцову і активісту Олександру Кольченку. Таким чином, рішення Північно-Кавказького окружного суду, який засудив Сенцова і Кольченка до 20 і 10 років ув'язнення відповідно, набирає законної сили від 24 листопада. Якими можуть бути подальші кроки українських політв'язнів та їхніх захисників?

Український режисер Олег Сенцов і громадський активіст Олександр Кольченко брали участь у засіданні Верховного суду по відеозв'язку. На пропозицію виступити з останнім словом обидва відповіли відмовою. Сенцов лише заявив: «Мені нема чого сказати, у вас дуже нудна телепередача».

Вироки Сенцову та Кольченку залишили без змін. Адвокати підуть далі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:45 0:00

Захисники Олега Сенцова і Олександра Кольченка апелювали до Верховного суду про повне виправдання своєї підзахисних. Адвокат Кольченка Світлана Сидоркіна вважає версію слідства політично заангажованою, а справу про тероризм проти громадян України сфабрикованою.

Ніяких терористичних актів, у яких звинувачують хлопців, не було
Світлана Сидоркіна

«Сторона захисту розцінює цю справу як сфабриковану, насамперед органами попереднього слідства, на догоду тій політичній ситуації, тим відносинам, які є на сьогоднішній день між Україною і Росією. Потрібно було якось виправдати факт наявності передбачуваного тероризму, який нібито був у республіці Крим. Фактично, ми можемо впевнено говорити про те, що ніякого терористичного угруповання на території республіки Крим не було, і ніяких терористичних актів, у яких звинувачують хлопців, на території республіки Крим не було», – зазначила адвокат.

До якої межі доходить територія правосудного абсурду? – Свєтова

На думку правозахисниці і журналістки Зої Свєтової, навряд чи підсудні та їхні адвокати чекали якогось іншого рішення від Верховного суду Росії. За словами Свєтової, Верховний суд Росії «перетворився вже на придаток влади і перестав бути незалежним».

Тепер, напевно, попереду Європейський суд – це те, що можна в судовій площині зробити в цій справі
Зоя Свєтова

«Я думаю, що Сенцов, Кольченко та їхні адвокати просто вирішили дограти цю історію до кінця і подивитися, до якої межі доходить територія правосудного абсурду, я б сказала. І вони побачили, що так і є. І тепер, напевно, попереду Європейський суд – це те, що можна в судовій площині зробити в цій справі», – каже Радіо Свобода правозахисниця Свєтова.

Обмін або екстрадиція?

Адвокати вважають, що після набуття чинності вироку Сенцов і Кольченко можуть розраховувати на обмін. Однак правозахисниця Зоя Свєтова вважає, що більш імовірний сценарій розвитку подій – екстрадиція. Свєтова зазначає, що українське керівництво не докладає достатньо зусиль для звільнення українців, які стали заручниками війни між двома країнами.

Я дуже розчарована президентом України та урядом України, які жодних публічних кроків не роблять, щоб вирішити долю своїх ув'язнених
Зоя Свєтова

«Чесно кажучи, я дуже розчарована президентом України та урядом України, які ніяких публічних кроків не роблять, щоб вирішити долю своїх ув'язнених. Кажуть, що чекають, поки засудять Савченко, але кожен випадок унікальний, навіщо чекати, коли когось ще засудять? У Грозному теж іде якийсь безкінечний процес над Карпюком і Клихом, про це ніхто не пише. Зараз у світі абсолютно інша ситуація, і вже не до України – засудили, забули і люди відправляться в колонії. Мені здається, що потрібно щось з цим зробити, причому робити якомога швидше, тому що ми знаємо, яка ситуація в російських колоніях, ми знаємо, що людей там убивають, що люди там помирають, що російські колонії – це місце, небезпечне для життя», – сказала правозахисниця.

Amnesty International і російський правозахисний центр «Меморіал» визнали Олега Сенцова і Олександра Кольченка політв'язнями. Україна надіслала в Європейський суд з прав людини позов до Росії у зв'язку з винесеними їм вироками.

Відомий польський актор Даніель Ольбрихський кілька днів тому звернувся з відкритим листом з приводу Сенцова до російського кінорежисера Микити Михалкова. Відповідь Михалкова не була оприлюднена. Але, за словами Ольбрихського, «Микита Михалков дав зрозуміти, що президент Путін не може втрутитися у рішення суду. При цьому він може скористатися правом помилування», – розповів актор Радіо Польщі.

На цю ж тему:

21.11.2015
Справа Олега Сенцова. Ольбрихський пише Михалкову

Знаменитий польський актор закликає російського режисера і актора сприяти скасуванню несправедливого вироку колезі – українському кінематографісту Олегу Сенцову далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG