Доступність посилання

ТОП новини

НАТО підтверджує турецьку версію збиття російського літака


Очевидці зафіксували на відео падіння палаючого літака 24 листопада 2015 року
Очевидці зафіксували на відео падіння палаючого літака 24 листопада 2015 року

Голова альянсу закликає Москву й Анкару зберігати спокій та задіяти дипломатію

Брюссель – Екстрена нарада НАТО, що зібралася у Брюсселі після збиття турецькими пілотами російського бомбардувальника Су-24, з’ясувала деталі інциденту від командувачів Туреччини. За словами представників альянсу, кордони цієї держави недоторканні, а дані Анкари свідчать про те, що російський літак таки порушив повітряний простір Туреччини. Водночас НАТО закликає до подальших російсько-турецьких контактів та деескалації і спокою.

НАТО підтверджує турецьку версію збиття російського літака
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дані низки країн НАТО, що надійшли протягом дня, збігаються з даними, що були надані Туреччиною щодо збиття російського бомбардувальника Су-24, – заявив у Брюсселі після екстреної наради Північноатлантичної ради генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Водночас, переконуючи Туреччину в тому, що вона може розраховувати на НАТО щодо підтримки її територіальної цілісності та солідарності з нею, керівник альянсу каже, що занепокоєний ескалацією напруги між Москвою й Анкарою.

Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

«Ми вже висловлювали своє занепокоєння з приводу наслідків воєнних дій Російської Федерації поблизу кордонів НАТО. Це підкреслює важливість наявності та дотримання домовленостей для уникнення подібних інцидентів у майбутньому. Як ми вже неодноразово чітко заявляли: ми солідарні з Туреччиною і підтримуємо її територіальну цілісність», – наголосив Єнс Столтенберґ.

Ми будемо продовжувати стежити за розвитком подій на південно-східних кордонах НАТО дуже уважно, додає Столтенберґ. При цьому він повторює, що більшість авіаударів, які росіяни завдають у Сирії, націлені не на Ісламську державу – мішень, яка мала би бути спільною і для Заходу, і для Росії.

Напередодні, після серії попереджень, турецька військова авіація збила російський бомбардувальник Су-24, який порушив повітряний простір Туреччини поблизу кордону з Сирією.

Столтенберґ закликає до дипломатії та деескалації

Тим часом російське міноборони заявляє, що літак перебував «виключно в повітряному просторі Сирії». У свою чергу і Сирія заявила, що турецький винищувач збив російського бомбардувальника на її території і назвала це «обурливою агресією проти сирійського суверенітету».

З кінця вересня, коли розпочалася російська військова інтервенція в Сирії на боці сирійського президента Башара Асада, істотно збільшилася кількість прикордонних інцидентів і, як наслідок, зросли розбіжності між Анкарою та Москвою.

Я закликаю Анкару та Москву до продовження контактів. Дипломатія та деескалація – це важливі речі для розв’язання цієї ситуації
Єнс Столтенберґ

З огляду на це, голова НАТО закликає сторони зберігати спокій і дати дорогу дипломатії. «Це серйозна ситуація, яка примушує нас всіх бути обережними і всіх докласти зусиль для її деескалації. Я закликаю Анкару та Москву до продовження контактів. Дипломатія та деескалація – це важливі речі для розв’язання цієї ситуації», – заявив Столтенберґ, водночас, підтверджуючи, що прямих контактів між НАТО й Росією з приводу турецько-російського інциденту не було.

Порушення Росією повітряного простору НАТО значно почастішали

На початку минулого місяця, третього жовтня, ледве вдалося оминути іншого воєнного конфлікту між ВПС Туреччини та російською авіацією: тоді турецький винищувач перехопив російський військовий літак, який порушив державний повітряний простір, та примусив його повернути назад до Сирії. Москва тоді виправдалася, пославшись на «погану погоду». Шістнадцятого жовтня турецькі вояки збили російський безпілотник, що також перебував у повітряному просторі Туреччини.

Напруженості у відносини між двома країнами також додалося останніми днями після серії російських бомбардувань, що, за повідомленнями Анкари, були зорієнтовані на села сирійських турецькомовних меншини. Минулої п’ятниці турецька влада навіть викликала для пояснень російського посла, якого представники Анкари попередили про те, що подібні дії його держави матимуть «серйозні наслідки».

Військово-повітряний інцидент стався в час, коли Париж і Вашингтон намагаються зміцнити співпрацю з Москвою щодо сирійської проблеми, зокрема, в боротьби з радикальною організацією «Ісламська держава».

На цю ж тему:

24.11.2015
Туреччина збила російський літак, а сирійські повстанці знищили вертоліт

Речник військових США підтвердив повідомлення турецької сторони, що турецькі пілоти 10 разів попереджали російських, але ті не відповіли жодного разу далі

24.11.2015
У Росії підтверджують втрату в Сирії гвинтокрила Мі-8 і морського піхотинця

далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG