Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: уряд доручив «Нафтогазу» припинити закупівлю газу в Росії


Арсеній Яценюк (©Shutterstock)
Арсеній Яценюк (©Shutterstock)

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що уряд доручив компанії «Нафтогаз України» припинити закупівлі газу в Росії.

«Урядом прийнято рішення доручити «Нафтогазу» зупинити придбання російського газу. Вони переплутали – це не вони нам не постачають газ, це ми у них не купуємо газ», – заявив Яценюк під час засідання Кабміну.

За його словами, відповідне рішення було ухвалене у зв’язку з тим, що цінові пропозиції, які надійшли від європейських партнерів, є вигіднішими, ніж російські.

Яценюк також зазначив, що наразі обсяг споживання газу в Україні зменшився на 20%.

Водночас у компанії «Нафтогаз» зазначають, що українська сторона буде приймати російський газ лише для транспортування в Європу. Сьогодні в «Нафтогаз України» очікують отримати весь обсяг російського газу, який оплатили раніше.

Відповідно до чинних угод з російською компанією «Газпром», «Нафтогаз України» планує надалі контрактувати російський газ в міру необхідності, залежно від рівня споживання в Україні та з урахуванням пропозицій на європейському ринку, наголошують в компанії.

Раніше сьогодні керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що сьогодні, 25 листопада, «Газпром» припиняє постачання природного газу в Україну. Він зазначив, що «Нафтогаз України» вибрав передплачені обсяги російського газу, нової передоплати не було, також немає заявки на постачання газу від «Нафтогазу України».

Наприкінці вересня у Брюсселі Україна, Росія та Євросоюз парафували документи «зимового газового пакету». Сторони домовилися щодо цін та умов постачання Україні російського газу протягом опалювального сезону. Тривалість угоди – до кінця опалювального сезону.

Також були узгоджені приблизні обсяги газу: Україна перераховує «Газпрому» півмільйона доларів і закуповує 2 мільярди кубометрів газу для своїх сховищ. Ціна російського газу для України в четвертому кварталі 2015 року становить 227 доларів за тисячу кубометрів.
Наразі в Україну постачається газ реверсом з Європи.

XS
SM
MD
LG