Доступність посилання

ТОП новини

Новий Трудовий кодекс: 5 важливих речей, які необхідно знати


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Законопроект більшою мірою лобіює інтереси роботодавців, а не працівників – експерти

Остап Яриш

Зараз Верховна Рада працює над ухваленням проекту Трудового кодексу України. Наразі його ухвалили в першому читанні й відправили на доопрацювання. Якщо проект ухвалять у цілому, він набуде чинності з 1 січня 2016 року. Втім, новий Трудовий кодекс більшою мірою лобіює інтереси роботодавців, а не працівників, кажуть експерти. Які є важливі нововведення у проекті та що в ньому зміниться? Про це Радіо Свобода розповіла Галина Юрчик, кандидат економічних наук та доцент кафедри трудових ресурсів і підприємництва Національного університету водного господарства та природокористування. Пропонуємо звернути увагу на 5 важливих речей, які необхідно знати.

Робочий час

У новому кодексі зберегли норму про 40-годинний робочий тиждень із 5 днями роботи. Але є один нюанс. Роботодавець зможе встановлювати 6-денний робочий тиждень або 10-годинний робочий день, – правда, якщо в сумі це не буде перевищувати 40 годин на тиждень. Також з’явилася норма про так звану гнучку трудову функцію, що дозволяє збільшувати обов’язки працівника. Це означає, що роботодавець може додати обов’язків, якщо обсяг роботи є замалим і не забезпечує повної зайнятості. Є ще один важливий момент: працівників можуть залучати до роботи у вихідні дні без їхньої згоди. Крім того, допускається робота і під час державних та релігійних свят, якщо це передбачено в Трудовому договорі.

Зарплата

Тут зміни позитивні. У новому кодексі доплата за роботу в нічний час становить 30%, на відміну від 20%, які є зараз. Крім того, оплата праці у понаднормовий час за проектом буде здійснюватися не в двократному, а вже у трикратному розмірі.

Профспілки

Запропонований проект значно зменшує вагу рішення профспілок. Зокрема, щодо звільнення. У кодексі не потрібна згода профспілки на звільнення працівників через неналежне виконання трудових обов’язків, невідповідність обійманій посаді, неявку на роботу внаслідок тимчасової непрацездатності та низки інших причин.

Відпустка

У новому проекті її мінімальна тривалість збільшена із 24 до 28 днів на рік – така норма прописана в Європейській соціальній хартії. Суттєво збільшили також можливу тривалість неоплачуваної відпустки – із 15 максимальних днів до трьох місяців (за сімейними обставинами). Втім, звужуються права на «канікули» тих осіб, які хочуть здобути другу вищу освіту. Їм додаткову відпустку зможуть дати лише тоді, якщо сам роботодавець відправляє свого працівника на навчання.

Звільнення

За чинним Трудовим кодексом, роботодавець має попереджати про майбутнє звільнення свого працівника не пізніше, ніж за два місяці. У новому проекті цей термін скорочується – згідно з ним вас можуть сповістити про звільнення за один місяць. Крім того, додано нові підстави звільнення працівника з ініціативи роботодавця за розголошення «комерційної таємниці» (хоча чіткого визначення, що є комерційною таємницею, немає).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG