Доступність посилання

ТОП новини

Україна має шанс у газовій війні з Росією – експерт


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Чи може Туреччина відмовитися від російського газу через загострення відносин між двома країнами після авіаінцидентів, як про це заявляв президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, і як ця ситуація може позначитися на позиції Росії на енергетичному ринку Європи та України?

Дослідник аналітичного центру «Інститут Кеннана» у Вашингтоні Андріан Прокіп вважає, що насамперед сама Росія не зацікавлена в припиненні поставок газу до Туреччини. На підтвердження він нагадав слова заступника міністра енергетики Російської Федерації, який заявляв, що є діючий контракт з Туреччиною і жодних обривів поставок газу в Туреччину не буде.

Експерт пояснив, що Росія зараз перебуває в складному становищі, тому що знижуються доходи від експорту енергоресурсів. Є велика загроза втрати і європейського, і турецького ринків. Другий за розміром постачальник газу в Туреччину – це Іран, який зараз готовий наростити експорт і стати одним з найбільших постачальників газу.

Цікаве питання «Турецького потоку» між Росією і Туреччиною, і ці меседжі, якими обмінювалися сторони, нам дають зрозуміти, що ми не знаємо всього
Андріан Прокіп

«Основне завдання для Туреччини – нижча ціна на газ, і тут вона готова обирати постачальника, який забезпечить нижчу ціну газу, – каже Андріан Прокіп. – Крім цього, цікаве питання «Турецького потоку» між Росією і Туреччиною, і ці меседжі, якими обмінювалися сторони, нам дають зрозуміти, що ми не знаємо всього».

Дослідник очікує розгортання подій на європейському газовому фронті, тому що анонсована у вересні угода про будівництво другої черги «Північного потоку», ймовірніше за все, не буде реалізована. Днями було проанонсовано рішення Європейської комісії з цього приводу, де зазначалося, що будівництво другої черги газогону не відповідає основним ідеям диверсифікації поставок газу у Європу, і внаслідок будівництва цього газопроводу та його використання залежність ЄС від Росії щодо газопостачання може зрости до 50%. Польща вже оголосила збір коаліції країн, щоб тиснути на Німеччину і змусити відмовитися від будівництва цього газопроводу. «Якщо газопровід «Північний потік-2» не буде запущений, для Росії знову стане актуальним «Турецький потік» і тому Росія зараз не може диктувати умови», – окреслив ситуацію Андріан Прокіп.

Експерт прокоментував також відмову України закуповувати російський газ. На його думку, Україні немає чого переживати – це було ініціативою української сторони. І не тому, що в України немає грошей на закупівлю газу, а тому, що достатньо палива накопичено для цієї зими у газосховищах, якщо буде холодна зима – є надійний постачальник газу з Європи. І Міністерство енергетики передбачає, що після нового року ціна на газ в Росії буде дещо нижчою, тому ці поставки за потреби будуть відновлені після нового року, стверджує Андріан Прокіп.

Доволі тепла осінь, падіння промислового виробництва також стало причинами зменшення споживання газу. А, наприклад, успішність заходів з енергоефективності не так позитивно оцінюється
Андріан Прокіп

Зменшення споживання газу в Україні він пов’язує не тільки з реформами енергетичного сектору. «Доволі тепла осінь, падіння промислового виробництва також стало причинами зменшення споживання газу, – зазначає Андріан Прокіп. – А, наприклад, успішність заходів з енергоефективності, зменшення споживання природного газу не так позитивно оцінюється, зокрема європейськими партнерами».

У цьому контексті Андріан Прокіп переконаний, що Україні насамперед потрібно вживати заходів для зменшення споживання енергоносіїв та впровадження енергоефективності. Також, на його думку, є високий потенціал розвитку відновлюваної енергетики. Це можна реалізувати на практиці впродовж десяти років. «Було би бажання і політична воля», – резюмував експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG