Доступність посилання

ТОП новини

Торгівля в темряві: кримські магазини під час енергоблокади


Крамниця Сімферополя, 22 листопада 2015 року
Крамниця Сімферополя, 22 листопада 2015 року

Коли і де вимикатимуть світло, люди дізнаються через «сарафанне радіо»

Марк Міщенко

Кримський півострів продовжує жити в умовах дефіциту електроенергії. За кілька днів, що минули зі старту енергетичної блокади, люди стали поступово адаптовуватись до нових умов життєдіяльності і усвідомлювати ризики дефіциту електрики.

По-перше, всі швидко зметикували, що графіки віялових відключень, оприлюднені «Крименерго», абсолютно не відповідають дійсності. Ні за районами, ні за часом (принаймні, у Сімферополі). Тому єдиним способом отримати свіжу та актуальну інформацію стало сарафанне радіо.

По-друге, з'явилися серйозні проблеми в сегменті роздрібної торгівлі. Справа в тому, що на ринках світло можуть відключати більш, ніж на 10 годин на добу. Враховуючи той факт, що генератори є далеко не у всіх магазинах, існує висока ймовірність того, що покупцям будуть продавати зіпсовані продукти. А більша частина продуктових супермаркетів просто закрились – вони вже котрий день не працюють.

По-третє, зовсім поганим став мобільний зв'язок. Щоб додзвонитись, потрібно кілька разів натискати кнопку виклику, але сигнал весь час зникає, а в трубці чуються хрипи, що позбавляє можливості нормально спілкуватись.

По-четверте, в центрі електрика є: культурні установи та навчальні заклади працюють, хай і за скороченим графіком (пари в університеті тривають по годині, а заняття в школі – по 30 хвилин). Особливо популярні зараз бібліотеки, де є світло та інтернет. Щоправда, вони теж працюють неповний день.

Супермаркет «Пуд» (колишній АТБ) біля сімферопольського вокзалу зачинений – співробітники повісили червону стрічку.

Супермаркет «Яблуко» на проспекті Гагаріна. Тут персонал загородив вхід торговими візками.

Свічки в невеликих роздрібних магазинах – найбільш поширений спосіб освітлення цими днями.

«М'ясний лабаз» працює при світлі ручних ліхтариків і лампочок на батарейках.

Сімферополь: життя віялових відключень
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

«Голос Криму» – однозначно найбільш ходові генератори. Вони зараз забезпечують електроенергією стоматологічні кабінети, деякі магазини та майстерні.

Вуличні черги до банківських відділень у центрі. Ймовірно, працюють не всі філії, тому людям доводиться їхати сюди, щоб зняти гроші.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG