Доступність посилання

ТОП новини

Причини для бойовиків «Ісламської держави» не любити Україну є – сходознавець


Український прапор – серед стягів держав, яких автори відео зарахували до ворогів угруповання «Ісламська держава»
Український прапор – серед стягів держав, яких автори відео зарахували до ворогів угруповання «Ісламська держава»

Радикальне угруповання «Ісламська держава» нібито зарахувало Україну до своїх ворогів

Радикальне угруповання «Ісламська держава», за деякими даними, зарахувало Україну до своїх ворогів. Низка іноземних засобів інформації повідомила про нібито оприлюднення бойовиками відео, на якому український прапор – серед 60 стягів держав, що їх ісламісти назвали «глобальною коаліцією проти «Ісламської держави». Українські офіційні відомства цю інформацію поки не коментують. Водночас деякі сходознавці кажуть, що бойовики радикального угруповання «Ісламська держава» таки мають підстави звернути увагу на Україну.

ЗАВАНТАЖИТИ

Відео, на яке посилалася зокрема польська «Газета Виборча», на популярних ресурсах на кшталт YouTube чи Vimeo вже немає. У ролику йдеться про таку собі «коаліцію диявола», до лідерів якої автори відео зарахували Іран, Туреччину, США й Росію, а також низку інших держав – зокрема, й Україну. Чому Україна опинилася у переліку 60 держав-ворогів угруповання «Ісламська держава», автори ролика не пояснили.

Українська офіційна сторона відео поки ніяк не коментувала. У Міністерстві закордонних справ Радіо Свобода пояснили, що наразі перевіряють цю інформацію і, зокрема, з’ясовують, хто був першоджерелом цього ролика. На відео, однак, вказано, нібито його автор – саме «Аль-Хайят», тобто один із медіа-осередків угруповання «Ісламська держава».

Ворог чи друг?

Дипломат Юрій Кочубей, учений Інституту сходознавства НАНУ, вважає, що зарахування України до ворогів радикального об’єднання «Ісламська держава» є перебільшенням.

«Я розглядаю «Ісламську державу» як феномен ідеологічний, як феномен протистояння між західними державами і країнами Близького Сходу», – каже він.

Водночас Денис Брильов із «Центру академічного ісламознавства» у коментарі Радіо Свобода зазначив, що підстави для того, щоб Україна потрапила у поле зору бойовиків угруповання «Ісламська держава», є.

Раніше Служба безпеки вже звітувала про те, що, наприклад, не пустила на територію України осіб, імовірно пов’язаних із цим радикальним угрупованням. Денис Брильов нагадує і про новину останніх кількох днів: у Вінниці співробітники СБУ затримали ймовірного поплічника бойовиків «Ісламської держави».

«Скажімо так: певні причини, з яких представники «ІДІЛ» могли не любити Україну, є», – каже Брильов.

Експерт, однак, додає, що Україна становить для угруповання «Ісламська держава» і практичний інтерес – як транзитна чи рекреаційна зона.

«Подобається нам це чи ні, але в умовах збройного конфлікту на нашій території у нас є оця «сіра зона», – зазначає сходознавець. – При бажанні людина може знайти зброю і переправити її. Тим паче, з точки зору транзиту ми досить зручно розташувалися. Найбільш прямий шлях: Україна – Чорне море – Туреччина (остання поки для бойовиків не закрита)».

«Щодо рекреаційної зони: знов-таки, оскільки досить зручно до нас потрапити, вони можуть тут лікуватися, або ж може відбуватися їхній транзит із чи в Європу», – додає експерт.

У жовтні сайт телекомпанії «Аль-Джазіра» повідомив, що одного зі смертників угруповання «Ісламська держава», який раніше того місяця скоїв напад в Іраку, завербували у Харкові.

Угруповання «Ісламська держава», перш за все, зацікавлене в утриманні території – експерт

Після терактів у Парижі 13 листопада президент України Петро Порошенко виступив із публічним засудженням тероризму і закликав світ об’єднатися проти цього явища. Відповідальність за загибель 130 людей у французькій столиці взяло на себе радикальне угруповання «Ісламська держава».

Денис Брильов вважає, що Україна не мала б стати об’єктом для нападів бойовиків цього об’єднання: країна безпосередньо не бере участі в коаліції проти «Ісламської держави», не є транзитною для, наприклад, військових вантажів із країн, які у цій коаліції беруть участь, – тобто не є для радикальних ісламістів першочерговим ворогом.

Наразі вони зацікавлені в утриманні території, розширенні її там, де вони зараз існують на Близькому Сході – в Іраку й Сирії
Олег Ярош

Олег Ярош, який завідує сектором східної філософії в Інституті філософії НАНУ, додає: угруповання «Ісламська держава» наразі не має можливостей і для масштабної мобілізації своїх прихильників у країнах Заходу. «Наразі вони зацікавлені в утриманні території, розширенні її там, де вони зараз існують на Близькому Сході – в Іраку й Сирії», – зазначає він.

Найгірший сценарій, за словами експерта, – якщо порозуміння між собою досягнуть бойовики «Ісламської держави» й «Аль-Каїди». Остання має розгалужену мережу по всьому світу, і деякі осередки «Аль-Каїди», яка раніше відмежувалася від «Ісламської держави», нібито схиляються на бік нових радикалів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG