Доступність посилання

ТОП новини

Частина юдейського кварталу у Львові руйнується на очах


Залишки синагоги «Золота Роза» у Львові
Залишки синагоги «Золота Роза» у Львові

У Львові реалізують проект «Простір синагог», де залишились стіни і фундамент синагоги «Золота Роза»

Львів – Роками у Львові тривають розмови про те, щоб нарешті упорядкувати пам’ятні місця для єврейського народу, який постраждав у роки німецької окупації. У центрі міста розпочали облаштовувати місце, де до Другої світової війни була синагога «Золота Роза» і Будинок навчання. Цей проект називається «Простір синагог». Від колишньої міської синагоги залишилися фундамент і стіни. Однак саме середовище колишнього юдейського кварталу фактично знищене.

Частина юдейського кварталу у Львові руйнується на очах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Юдейський квартал у Львові охоплює кілька вулиць у самісінькому центрі. На сьогодні це руїна, обгороджена парканом. А до Другої світової війни це був центр релігійного і культурного життя львівських євреїв.

Зараз тривають роботи з консервації залишків синагоги «Золота Роза» на площі Арсенальній, де збереглись стіни і фундамент. Перша синагога була збудована у XIV столітті, але ця будівля згоріла у 1527 році під час великої пожежі у місті. Синагога «Золота Роза» збудована у 1582 році, а коли єврейській громаді забракло місця, то поруч у 1801 році виросла нова синагога. Між ними розташовувався дім навчання – Бейт Гамідраш. Власне цю частину – «Простір синагог» – і впорядковують за гроші місцевої громади і німецького уряду.

Директор Центру юдаїки і голова юдейської релігійної громади «Турей Загав» Мейлах Шейхет вважає, що консервація руїн синагоги проводиться з порушеннями, що є проблема з ґрунтовими водами. Мейлах Шейхет нарікає, що міська влада ігнорує думку єврейської громади.

Ця територія є територією національно-культурної спадщини і вона під орудою Кабміну і ЮНЕСКО. Рішення щодо будь-яких робіт мають прийматись на державному, а не на місцевому рівні
Мейлах Шейхет

«Послідовність порушена. Археологічні дослідження проведені не скрізь. Мали скликати наукову раду, як проводити консервацію. Цього не сталось. Ця територія є територією національно-культурної спадщини і вона під орудою Кабміну і ЮНЕСКО. Рішення щодо будь-яких робіт мають прийматись на державному, а не на місцевому рівні. Міська влада у вересні скасувала межі історичного центру Львова, завдяки яким місто внесено у список ЮНЕСКО, а межі скасовані. Це для того, щоб робити те, що хоче місто. Нехтують міські чиновники програмою стосовно цієї ділянки», – каже Мейлах Шейхет.

Упорядкувальні роботи на місці синагоги
Упорядкувальні роботи на місці синагоги

Втім, у Львівській міській раді запевняють, що вже наступного року частина єврейського кварталу – «Простір синагог» – буде відкрита для огляду, що є порозуміння з єврейською громадою і рабином, є й дозволи на реставрацію і консервацію пам’ятки.

Реставрація завжди є проблематичною
Лілія Онищенко

«Треба синагогу законсервувати, є ідея відбудови синагоги єврейською громадою. Реставрація завжди є проблематичною. Наприклад, відлетів шматок штукатурки і знайшли написи на стінах синагоги. Це традиція – писати молитви на стіни, бо не кожен мав молитовник і міг читати молитви зі стіни», – наголосила Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради.

Безвідповідальність руйнує місто

Однак якщо цю частину єврейського кварталу впорядкують і це стане ще одним туристичним місцем, то інша частина – колишня будівля Релігійної академії, яка розташована поруч із синагогою, може бути цілком втрачена. Будинок викуплений, а у 2007 році ТзОВ «Українські інвестиційні системи» (київська компанія) ще й купило на аукціоні право оренди земельної ділянки на 49 років за 19 мільйонів гривень. Тут почали заливати фундамент під готель, але єврейські громади звернулись з позовами у суд, заявивши про свої права на цю територію. Згідно з судовим рішенням, будівництво готелю визнане незаконним і зупинене.

Недобудований готель
Недобудований готель

«Цей готель має територію, яку не мав права обіймати. Бо спершу отримали дозвіл на меншу територію, потім відірвали собі подвір’я», – каже Мейлах Шейхет.

Суд зобов’язав міську владу встановити на будинок, що заростає деревами, табличку, що це історична пам’ятка під охороною держави.

«Але це приватна власність і туди власник доступу не має. Це «Українські інвестиційні системи», ділянка у них в оренді. Вже вони позиваються, бо заплатили за право оренди», – говорить Лілія Онищенко.

Залишки будівлі колишньої Релігійної академії
Залишки будівлі колишньої Релігійної академії

У мерії визнають: якщо надалі у цій частині єврейського кварталу нічого не робити, то вона цілком буде знищена. Суперечка триває 8 років і за цей час це місце перетворюється на руїну, є загроза для руйнування і сусідніх будинків через виритий котлован. Який вихід – у мерії не знають. А тим часом Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу інвестора – ТзОВ «Українські інвестиційні системи» і Львівська міськрада має виплатити компанії 71 мільйон гривень компенсації за незаконно видане право на будівництво готелю. У міській раді оскаржуватимуть судове рішення, але чим більше зволікається з вирішенням проблеми, тим більша імовірність втратити те, що залишилось громаді у спадок.

За різними даними, зі 130 тисяч євреїв, які проживали у Львові, Другу світову війну пережили тільки 800 осіб. І збереження єврейського кварталу – данина пам’яті єврейській громаді, яка разом з українцями, поляками, вірменами та представниками інших національностей творила атмосферу Львова.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG