Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Маріуполі та Красноармійську: без сюрпризів та з низькою явкою?


Виборча дільниця Маріуполя 25 жовтня 2015 року
Виборча дільниця Маріуполя 25 жовтня 2015 року

Нові, захищені, бюлетені вже на місцях. 29 листопада жителі цих міст зможуть обрати місцеву владу. От тільки чи знають вони про вибори?

Маріуполь та Красноармійськ 29 листопада, в неділю, стануть останніми ланками в ланцюгу місцевих виборів. Саме в цих містах волевиявлення не відбулось за планом через підготовлені з порушеннями бюлетені. Поки ніщо не сигналізує, що ці вибори стануть проблемними, коментують в Комітеті виборців України. А політологи не чекають від результатів цих виборів електоральних несподіванок, адже активної виборчої кампанії там не було.

Цьогоріч за посаду мера Маріуполя змагатимуться 22 кандидати, а Красноармійськ обиратиме з 20 політиків. Відповідно до моніторингу громадянського об’єднання «Опора», до топ-кандидатів, які найбільш активно проводили передвиборчу агітацію, у Маріуполі можна віднести самовисуванців Юрія Тернавського, Григорія Шекулу, Василя Журавльова та висуванця ВО «Батьківщина» Олександра Ярошенка. У Красноармійську це – Сергій Андрійченко (Молодіжна партія України), Сергій Дорош (БПП «Солідарність»), Ігор Реган («Самопоміч»), самовисуванець Руслан Требушкін та Олександр Яструбенко («Наш край»).

Експерти прогнозують, що явка там буде навіть нижчою, аніж під час другого туру 15 листопада у містах, де вибори все ж відбулись. Пояснюють це тим, що виборці погано поінформовані про те, коли ж вибори в їхньому місті. Спершу ЦВК заборонила проводити там агітацію, утім, за рішенням Київського апеляційного суду 23 листопада цю заборону знято.

Виборчі комісії усіх рівнів у Маріуполі та Красноармійську готові до недільного волевиявлення, тож всі ризики лежать у політичній площині, вважають в «Опорі». Цього разу Центральна виборча комісія видала рішення друкувати бюлетені на комбінаті «Україна» в Києві – їх уже доставили на місця. Бюлетені надруковані на спеціальному папері із захисними елементами, а також з використанням спеціальної захисної друкарської фарби. Кожен обійшовся в 1 гривню 40 копійок. Загалом на їхній друк витратили 1 мільйон 122 тисячі гривень, відзвітували в ЦВК.

Охоронятимуть правопорядок у цих містах близько двох тисяч силовиків різних підрозділів, говорив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк в ефірі «5 каналу». Працюватимуть і представники вибухотехнічної служби.

Серйозних загроз і зриву експерти не прогнозують

Наразі немає жодних передумов говорити про серйозні загрози і ризики для проведення виборів у Маріуполі та Красноармійську, вважає голова Комітету виборців України Олексій Кошель. Зриву і масових фальсифікацій також не слід чекати, додає він.

Члени виборчої комісії у друкарні Маріуполя, що виготовляла бюлетені для голосування 25 жовтня
Члени виборчої комісії у друкарні Маріуполя, що виготовляла бюлетені для голосування 25 жовтня

Вибори в Маріуполі не відбулись 25 жовтня через позицію представників однієї з фінансово-промислових груп, які намагались лобіювати інтереси свого кандидата, вважає голова КВУ. Мова йде про те, що вони виготовляли бюлетені в друкарні підконтрольного металургійного підприємства та використовували знайомих у тервиборчкомі, аби ухвалювати політично вмотивані рішення, пояснює Кошель. Подібні проблеми були і в Красноармійську: зрештою, суд визнав тоді бюлетені недійсними, адже друкувало їх не державне підприємство, а приватне.

«Передвиборна агітація до дня голосування 29 листопада в цих містах не здійснюється – КВУ»

​«Зараз, в останні тижні перед виборами, ми не бачимо ні особливих загроз із боку територіальної виборчої комісії, ні в процесі організації виборів», – каже він.

Загрожуватимуть волевиявленню лише політичні інтереси

Окрім того, додає експерт, бюлетені, на якими виборці голосуватимуть у неділю, є достатньо захищеними, тож ризики зведені до мінімуму:

Якщо не буде свідомого бажання дестабілізувати і не буде режисури з боку Росії, ми очікуємо, що вибори відбудуться з дотриманням законодавства
Олексій Кошель

«Якщо не буде свідомого бажання дестабілізувати ситуацію і провокувати, і не буде режисури з боку Росії для того, щоби створити чергову картинку про проблеми на українських виборах – ми очікуємо, що вибори відбудуться з дотриманням чинного законодавства», – говорить Кошель.

Багато «місцевих еліт та олігархів» зацікавлені в тому, щоби вибори в Маріуполі та Красноармійську не відбулись, говорить директор аналітичного центру «Політика» Микола Давидюк. Тож там потрібна значна увага громадянського суспільства, журналістів, активістів, експертів, аби ці вибори відбулись «на рівні», каже він.

Чи можливі там електоральні сюрпризи? Хотілось би, але поки таких задатків немає
Микола Давидюк

«Чи можливі там електоральні сюрпризи? Скажімо, дуже хотілось би, але поки таких задатків немає. Кампанія там не велась активно. Скажімо, того, що було в Миколаєві, де і доступ до ЗМІ вільніший, і агітувати можна було набагато простіше – на жаль, цього не спостерігалось ні в Красноармійську, ні в Маріуполі», – каже він.

Низка парламентарів критикували рішення скасувати вибори в Маріуполі та Красноармійську 25 жовтня, заявляючи, що це суперечить чинному закону про місцеві вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG