Доступність посилання

ТОП новини

В Україні починається другий етап імунізації від поліомієліту


«Якщо зараз ми не проведемо вакцинацію всіх дітей, циркуляцію цього вірусу припинити іншим шляхом неможливо»

30 листопада в Україні починається другий етап імунізації від поліомієліту. Впродовж двох тижнів вакцинуватимуть дітей віком від двох місяців до шести років. Під час першого етапу медикам вдалося вакцинувати 65% дітей. Про це Радіо Свобода повідомив Сергій Платов, заступник директора Департаменту громадського здоров'я МОЗ України. За його словами, відмов від щеплень небагато, є інші причини того, що в деяких регіонах вакцинували недостатню кількість дітей, тому в МОЗ сподіваються впродовж двох наступних раундів на кращу статистику. Адже зараз в Україні, запевняє Платов, циркулює генетично-мутований вакциноасоційований поліовірус, який набуває властивостей дикого вірусу поліомієліту.

64,7% дітей, які підлягали щепленню, були вакциновані
Сергій Платов

– Зараз ми говоримо про закінчення першого і початок вже другого раунду, тому у нас є повністю вся відкоригована інформація, ще раз перевірена, і тому ми вийшли на 65%. Якщо бути абсолютно точним, 64,7% дітей, які підлягали щепленню, були вакциновані. Вважаємо, що для першого раунду це доволі непогана цифра. Якщо брати в абсолютних цифрах, це близько півтора мільйона дітей було вакциновано – це теж, я думаю, показова цифра. Звичайно ми б хотіли більший мати рівень охоплення на перший раунд, але ж я думаю, що є певні обставини. Можливо, за собою потягнули вибори теж якийсь період. Батьки не всі могли з дітьми активно включитися. Інформаційна кампанія, яка і проводилася, але могла трішечки, як кажуть, відійти на другий план. Є багато чинників. Але ми просто побачили позитивну динаміку, коли кількість батьків, які приходили на вакцинацію, вже на кінець першого раунду значно зростала і по суті вже, як кажуть, останній тиждень раунду були дуже активними. Тому ми сподіваємося, що на другий раунд батьки перейнялися цією проблематикою, що це є важливо, що це є серйозно, що треба дітей вакцинувати. І ми сподіваємося, що другий раунд пройде більш вдало, я маю на увазі, що рівень охоплення буде значно більший.

– А чи не змінилися регіони-лідери і регіони, де найменше вакцинувалося дітей? У МОЗ повідомляли, що у Києві вакцинована була лише третина дітей, приблизно стільки ж – в Одеській та Донецькій областях.

– Є у нас, на жаль, регіони, які трішечки відстали і тут є певні теж, напевно, об’єктивні причини. Наскільки нам відомо, зараз в Одеській області йде процес реорганізації. І там, напевно, це теж потягнуло певні проблеми. Тому що не всі питання можна було людьми вирішить, тому що сам процес реорганізації – це теж непростий процес. Деякі регіони не включилися своєчасно. Можливо, теж не встигли показати хороший результат. Але більшість у нас все таки показали доволі непоганий результат. І ми сподіваємося, що вони виправляться вже під час другого туру. Тим більше, що ці діти, які не отримали щеплення в першому раунді, вони отримають його в другому.

Поліомієліт чи ні, а першу хвилю вакцинації Закарпаття пройшло (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

– Тобто Кіровоградська, Миколаївська, Хмельницька – на перших позиціях, а в Одеській, Донецькій областях та в Києві вакцинованих найменше?

– Так, на жаль, вони у нас не в «передовиках».

– Чому питаю про інформаційну кампанію, тому що я опитувала людей на вулицях Києва і багато з них взагалі не знають, що зараз відбувається імунізація, дехто говорить, що МОЗ і ВООЗ мали б більше про це говорити, щоб людям пояснити, що, чому і як відбувається.

Ми підготували соціальну рекламу за підтримки ЮНІСЕФ
Сергій Платов

– Ми стараємся. Ми стараємся залучати. Наприклад, зараз ми підготували соціальну рекламу на «Перший національний» (телеканал «UA:Перший» – ред.) за підтримки ЮНІСЕФ. Буде розміщена. Також були надруковані доволі серйозні матеріали, я маю на увазі, плакати, брошури. На вулиці не всі люди можуть знати, бо не всі мають маленьких дітей, тому що це в більшій мірі стосується тих батьків, які мають саме дітей тієї вікової групи – це діти від 2 місяців до 6 років.

– Двох батьків зустріла, які сказали, що не робили і не будуть робити щеплення, бо не довіряють медицині і якості вакцин.

Якщо подивитися на кількість відмов, які були в першому раунді, їх кількість була не така значна, і тому ми говоримо, що більшість батьків, напевно, це все таки сприймає правильно, що це треба захищати дитину і вакцинувати її
Сергій Платов

– На жаль, це є проблема, це проблема не сьогодення, ця проблема існує. Є певна категорія батьків, які сприймають вакцинацію негативно, на жаль. Ми працюємо з такими батьками, але ж у нас такий спосіб – тільки переконувати таких батьків, пояснювати. До речі, якщо подивитися на кількість відмов, які були в першому раунді, їх кількість була не така значна, і тому ми говоримо, що все таки більшість батьків, напевно, це все таки сприймає правильно, що це треба захищати дитину і вакцинувати її, щоб бути впевненим, що ця дитина ніколи не захворіє таким тяжким захворюванням як поліомієліт.

– А яка статистика щодо охоплення трьома дозами вакцин загалом з 2007 року і до сьогодні?

– Вона коливалася. У нас був період, коли було охоплення доволі високе. Були роки, коли воно було низьким. Тобто воно не було таким сталим, чи воно зростало чи падало, мало такий більш хвилеподібний характер. Але ж, на жаль, за останні роки так, ми маємо погану ситуацію, тому рівень охоплення був низький і, напевно, це і є однією з причин того, що у нас виникла така ситуація в країні, коли ми маємо генетично-мутований вакциноспоріднений вірус, який по суті спричинив цю ситуацію, коли ми маємо терміново зараз вжити заходів щодо його припинення і його циркуляції.

Історія життя після поліомієліту. Валерій Сушкевич (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

– Є дані, що у 2007 році було 98% щеплених від поліомієліту, а в минулому році – 44,7%.

– Звичайно. Якраз за останні роки ми мали цю проблему. Ми об’єктивно про це говоримо. За останні роки ми мали проблему. Це є проблема не 2015 року, це проблема, яка формувалася кілька років, можливо два-чотири роки, можливо навіть п’ять років, коли рівень охоплення не досягав того необхідного, який мав би бути. Тобто ми говоримо про рівень 95%, на жаль, ми його не мали. Тому це і спричинило таку ситуацію такої небезпечної, яка зараз є у нас в державі.

– Які причини того, що люди відмовлялися від вакцинації?

Якщо люди перестають вакцинуватися, ця інфекція з’являється
Сергій Платов

– Це багато чинників. Один чинник тут назвати важко, що спричинило. Напевно, це все ж таки комплекс факторів. Це і частково заспокоєність батьків, які, можливо, відмовлялися і вважали, що в нас все добре, для чого мені вакцинувати дитину. Дехто не сприймає вакцинацію, тому що дуже важко інколи сприймати ті речі, які ти не бачиш. Якщо цієї інфекції немає, то чого я буду вакцинувати? Але ж тому її і немає, тому що всі вакциновані. Якщо люди перестають вакцинуватися, ця інфекція з’являється, це треба чітко усвідомлювати.

З 2002 року ми сертифіковані як країна вільна від поліомієліту. В нас жодного випадку від поліомієліту не було.

Не завжди була можливість забезпечувати в достатній кількості вакцинами, тому що бюджет не надавав такої змоги закупити 100% від необхідної кількості
Сергій Платов

Другий момент – це не завжди була можливість забезпечувати в достатній кількості вакцинами, тому що бюджет не надавав такої змоги закупити 100% від необхідної кількості.

– Антивакцинологи, зокрема з громадської організації «Ліга захисту громадянських прав», говорять, що на Закарпатті не було виявлено захворювання на поліомієліт і через це, кажуть, нинішня додаткова імунізація не потрібна.

Ми говоримо зараз про циркуляцію генетично-мутованого поліовірусу. Тобто це не є дикий вірус. Але він генетично мутує і набуває властивостей дикого, який викликає серйозні захворювання
Сергій Платов

– Це абсолютно недолуго і неграмотно, якщо сказати просто. А якщо більш детально, то я скажу вам більше. Ми говоримо зараз про циркуляцію генетично-мутованого поліовірусу. Тобто це не є дикий вірус. Але він генетично мутує і набуває властивостей дикого. Якщо зараз ми не проведемо вакцинацію всіх дітей, то циркуляцію цього вірусу припинити іншим шляхом неможливо. І таки чином в майбутньому це великі ризики, тому що з кожним разом мутації зростають і він набуває властивостей, які більше вже відповідають дикому поліовірусу, який викликає серйозні захворювання.

Що стосується дітей, на щастя, ми дуже раді тому, що діти видужали, тому що поліомієліт має різні форми (від легких до важких і навіть смертельних), тому діти мали легкі форми і ця, скажімо так, неврологічна симптоматика, яка у них була виявлена, яка і дала можливість нам взяти їхні аналізи і провести дослідження, вона була незначною, вона минула, лікарі вдало вчасно зреагували, пролікували і ті прояви відійшли. І ми цьому тільки раді. Але це ніяким чином не дає можливості нам заспокоїтись і сказати, що все добре. Ми говоримо по факту те, що є. І ми говоримо про те, що цей вірус циркулює. Це не означає, що на сьогоднішній день обов’язково, вибачте, повинні бути масові захворювання – тільки тоді ми зреагуємо. Ми працюємо на випередження. І коли вірус циркулює, значить в цьому є небезпека будь-якого захворювання. А ми не можемо допустити, щоб була захворюваність, а після того ми будемо діяти. Ми якраз діємо на випередження.

Подібна ситуація виникла в Ізраїлі кілька років тому. Вони знайшли в стічних водах поліовірус, теж генетично-мутований, але вони вакциновані були всі інактивованою вакциною, а для того, щоб припинити циркуляцію, обов’язково треба вакцинуватися живою вакциною, перорально, і Ізраїль вирішив провести додаткову імунізацію
Сергій Платов

Я б хотів ще навести один приклад, про який, напевно, не всі знають. Подібна ситуація виникла в Ізраїлі кілька років тому, коли вони без випадків, я підкреслюю, без випадків, тобто жодного випадку захворювання не було, але вони постійно моніторили в стічних водах наявність вірусів і вони знайшли в стічних водах поліовірус, теж генетично-мутований, при тому що рівень охоплення у них на той момент складав приблизно 97%, але тут був нюанс – вони вакциновані були всі інактивованою вакциною, а для того, щоб припинити циркуляцію, обов’язково треба вакцинуватися живою вакциною, перорально, і Ізраїль вирішив провести додаткову імунізацію так само живою вакциною. І всі ті діти, які були вакциновані інактивованою, вони отримали живу оральну поліомієлітну вакцину. Тому це є тактика. Прийнята у всьому світі і ми так само її виконуємо. Тому коли говорять, що хтось мало захворів чи багато, вибачте, таке порівняння є некоректним. Нам треба, щоб було багато випадків і тоді тільки ми скажемо, що у нас щось є? Чи ми повинні все таки бути трішечки ефективніші і, найголовніше, працювати на випередження, а не чекати, коли щось виникає і після того починати діяти.

– Антивакцинологи говорять, що в Європі відмовляються від живої вакцини і переходять на використання інактивованої.

Якщо ми говоримо про колективний імунітет, говоримо про відсутність циркуляції, то тут обов’язково має бути використана жива вакцина
Сергій Платов

– Це абсолютно не відповідає дійсності, тому що ми говоримо про те, що вакцина використовується, але ми зараз якраз перебуваємо в процесі повної ліквідації поліомієліту. Тому багато країн просто перейшли на інактивовану вакцину в тому разі, що вже є ситуація, коли цей вірус зникає і тому для підтримки імунітету, окремого, індивідуального, достатньо інактивованої. Але, якщо ми говоримо про колективний імунітет, говоримо про відсутність циркуляції, то тут обов’язково має бути використана жива вакцина. І зараз ми якраз повинні це все зробити, тому що Всесвітня організація охорони здоров’я поставила мету – повну ліквідацію поліомієліту в світі, як свого часу було зроблено з віспою і таким чином я думаю, я боюсь зараз називати якісь дати, але в дуже короткий період часу, якщо буде все правильно зроблено, я думаю, в світі зникне таке захворювання важке, як поліомієліт. На це дуже сподіваємося і відповідно тоді вакцинація теж не потрібна буде.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG