Доступність посилання

ТОП новини

Проти щеплень іде інформаційна війна, а владі байдуже – Комаровський


©Shutterstock
©Shutterstock

«Чому нам не показали, як діти президента отримують цю вакцину? Ось тоді б люди інакше до цього б ставилися»

Київ – 30 листопада в Україні починається другий етап імунізації від поліомієліту. Упродовж двох тижнів вакцинуватимуть дітей віком від двох місяців до шести років. Під час першого етапу медикам вдалося зробити щеплення 65 відсоткам дітей. Про це Радіо Свобода повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України. У відомстві кажуть, що відмов від щеплень небагато, називають низку причин, чому вакцинували недостатню кількість дітей, і сподіваються впродовж двох наступних раундів на кращу статистику. Проте є в Україні і антивакцинологи, які переконують, що додаткова масова вакцинація Україні не потрібна і навіть небезпечна.

Вірус поліомієліту – це хвороба брудних рук, поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п'яти років. Ліків від поліомієліту не існує. Імунізація є єдиним захистом від недуги. Більшість хворих стають інвалідами, а близько 5-10% помирає, кажуть у Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ).

Є дикий вірус поліомієліту, який власне становить основну загрозу, може вражати центральну нервову систему, може спричиняти паралічі, закінчуючись смертю хворого, і саме цей вірус може швидко поширюватися в міжнародних масштабах.

А є вакциноасоційований поліомієліт – він може розвинутися у нещепленої дитини, яка контактувала із дитиною, яку вакцинували оральною «живою» вакциною, оскільки вірус упродовж 60 діб може виділятися з фекаліями. Проте теоретичний ризик незначний: 1 випадок на 7-14 мільйонів, пише дитячий лікар Євген Комаровський.

Також є вакциноасоційований паралітичний поліомієліт – ускладнення після вакцинації, прояви гострого в’ялого паралічу, які є єдиною можливою побічною реакцією на оральну «живу» вакцину від поліомієліту. Ризик, за даними МОЗ, – 1 випадок на 3 мільйони випадків вакцинації.

«Ми говоримо про циркуляцію генетично-мутованого поліовірусу»

Ідея додаткової імунізації дітей в Україні від поліомієліту виникла тоді, коли на початку вересня на Закарпатті зафіксували два випадки паралічу у дітей, які не пройшли вакцинацію. Це були діти 2011 та 2014 років народження. Лабораторія ВООЗ підтвердила наявність вакциноасоційованого поліовірусу.

Зараз цей вірус циркулює в Україні і лише масова одночасна вакцинація 95% дітей живою вакциною допоможе його викорінити. Про це Радіо Свобода заявив Сергій Платов, заступник директора департаменту громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України.

Якщо зараз ми не проведемо вакцинацію всіх дітей, то циркуляцію цього вірусу припинити іншим шляхом неможливо. І таким чином в майбутньому – це великі ризики
Сергій Платов

«Ми говоримо зараз про циркуляцію генетично-мутованого поліовірусу. Тобто це не є дикий вірус. Але він генетично мутує і набуває властивостей дикого. Якщо зараз ми не проведемо вакцинацію всіх дітей, то циркуляцію цього вірусу припинити іншим шляхом неможливо. І таким чином в майбутньому це великі ризики, тому що щоразу мутації зростають і він набуває властивостей, які більше вже відповідають дикому поліовірусу, який викликає серйозні захворювання. Це не означає, що на сьогоднішній день обов’язково повинні бути масові захворювання, тільки тоді ми зреагуємо. Ми працюємо на випередження», – сказав Радіо Свобода Сергій Платов.

Поліомієліт чи ні, а першу хвилю вакцинації Закарпаття пройшло (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Для України питання поліомієліту стоїть гостро ще й через те, що в Україні, за офіційною статистикою, у 2014 році лише половина дітей була вакцинована від цієї недуги, частково і через відсутність вакцин. Але зараз вакцина є, якісна, переконують у МОЗ, і рекомендують вакцинуватися.

Є й противники вакцинації

Але відразу після початку кампанії з додаткової вакцинації від поліомієліту в Україні, антивакцинологи, громадська організація «Ліга захисту громадянських прав», яку представляють президент цієї організації В’ячеслав Костилєв та лікар-педіатр Наталія Коломієць, провели прес-конференцію в Києві і заявили, що ніякого спалаху чи епідемії поліомієліту в Україні немає, тому ніякої додаткової вакцинації не потрібно, а навпаки масова вакцинація – це небезпечно.

З 1992 року дикий вірус на території нашої країни не трапляється. Ті два випадки незалежних один від одного, а це означає уже не епідемія і не спалах, вони потрапили із вакцин, тобто мова йде про вакцинний штам
Наталія Коломієць

«По-перше, у нас немає і не було поліомієліту. З 1992 року дикий вірус на території нашої країни не трапляється. Ті два випадки незалежних один від одного, а це означає уже не епідемія і не спалах, вони потрапили із вакцин, тобто мова йде про вакцинний штам, який мутував і повернув собі небезпечні властивості і викликав у чутливих дітей паралічі. Це типові післявакцинальні ускладнення. Коли привели дитину, вона виділила вірус з фекаліями і таким контактним шляхом у чутливих осіб виник параліч – це називається вакциноасоційований поліомієліт. Ви уявіть собі, якщо два випадки виникли в звичайному режимі вакцинування при нестачі вакцин, то що може бути, якщо зараз 3,5 мільйони доз вкотять цим дітям. Причому це ж живий вірус і далі буде розмножуватися, і далі буде заражати інших, це абсолютно неконтрольований процес», – сказала Наталія Коломієць.

МОЗ: зв’язку між вакцинацією проти поліомієліту і смертю 3 дітей немає

Також кілька днів тому «Ліга захисту громадянських прав» оприлюднила у себе на сайті інформацію про те, що «після проведення першого туру вакцинації проти уявної епідемії поліомієліту в Україні зафіксовані випадки смертей до 6 дітей років, які відбулися в різних регіонах країни і через різні відрізки часу після вакцинації. Усі ці випадки об'єднує те, що жоден з них не фіксується медиками як випадок смерті після щеплення, а батькам у категоричній формі відмовляють у подальшому розслідуванні причин смерті. Лікарі на місцях бачили явні ознаки післявакцинальних реакцій у вигляді висипу, температури, катаральних явищ у горлі тощо, але навмисно ставлять неправдиві діагнози «скарлатини», «ротовірусної інфекції», «харчового отруєння», створюючи помилкову статистику і применшуючи небезпеку сформованої ситуації». Зокрема, повідомив про смерть 3-річного хлочика в Білій Церкві Київської області місцевий «Білий канал».

Міністерство охорони здоров’я України заявляє, що зв’язку між смертю трьох дітей на Київщині і вакцинацією від поліомієліту немає. У МОЗ уточнили, що діти померли під час поствакцинального періоду (тобто 30 днів після вакцинації проти поліомієліту).

«Відповідно до попередніх офіційних висновків комісій регіональної групи оперативного реагування на негативні події після імунізації щодо трьох випадків у Київській області, усі випадки сталися в результаті захворювань і жодним чином не пов’язані з вакцинацією проти поліомієліту», – заявляють у МОЗ.

За повідомленням, у всіх випадках, які були зареєстровані від моменту початку першого туру вакцинації від поліомієліту, не було симптомів вакциноасоційованого паралітичного поліомієліту, а саме проявів гострого в’ялого паралічу, «які є єдиною можливою побічною реакцією на оральну поліовакцину в одному з трьох мільйонів випадків вакцинації».

За даними міністерства, по кожному випадку проводиться додаткова експертиза, яка є необхідною для деталізації етіології захворювання і верифікації діагнозу. «Як тільки стануть доступні результати бактеріологічного, вірусологічного, гістологічного й інших досліджень, МОЗ України надасть інформацію з остаточними висновками комісій з розслідування», – повідомили в МОЗ.

У поліції Київської області повідомили, що порушили справу за фактом смерті 3-річного хлопчика у Білоцерківському районі. «Працівники поліції з’ясували, що на початку листопада в дитячому садку проведено вакцинацію дітей. Через два дні в одного хлопчика погіршився стан здоров’я: піднялася температура тіла, з'явилися болі в животі. Близько тижня дитина перебувала на стаціонарному лікуванні в одній із лікарень міста Біла Церква. Після виписки з медичного закладу хлопчик перебував за місцем проживання. Через 10 днів у дитини вкрай погіршився стан здоров’я і вона померла», – повідомили в поліції.

«Це інформаційна війна»

У відповідь на це відомий в Україні дитячий лікар Євген Комаровський заявив, що представники «Ліги захисту громадянських прав» займаються антивакцинальною кампанією і свідомо подають неправдиву інформацію. В Україні, каже він, триває інформаційна війна проти щеплень.

Історія життя після поліомієліту. Валерій Сушкевич (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

«Якщо в Києві відбувається прес-конференція активістів-гомеопатів про те, що вакцинація – це вбивство українського народу, і я зустрічаю посилання на цю прес-конференцію у Facebook «на правах реклами», то я глибоко переконаний, що це – саме інформаційна війна, в якій, принаймні, силові відомства, Рада національної безпеки, прем’єр-міністр, президент взагалі не хочуть брати участі. Вони настільки вищі від цього, що ці діти, ці щеплення їх зовсім не цікавлять. А якби цих великих експертів взяла СБУ і притягла б за те, що вони сіють паніку і поширюють свідомо неправдиву інформацію і хоч хтось би із цих експертів відповів би за свою експертну думку. Хоч хтось.

Я вважаю, що щеплюватися потрібно. Принаймні, мої онуки беруть участь у цій вакцинації
Євген Комаровський

Розумієте, коли люди поширюють чутки, сіють паніку, розповідають всілякі казки, а потім люди дійсно бігають і не знають, куди їм подітися. Ось чому коли в країні спалах поліомієліту, коли Всесвітня організації охорони здоров’я проводить таку кампанію, в якій беруть участь тисячі людей, мільярди грошей, чому це настільки актуальна тема є приводом для того, щоб я говорив з вами, а не президент звернувся до країни. Чому нам не показали, як діти президента отримують цю вакцину? Ось тоді б люди інакше до цього б ставилися. Я вважаю, що щеплюватися потрібно. Принаймні, мої онуки беруть участь у цій вакцинації», – сказав Комаровський.

Із усієї родини президента Петра Порошенко на додаткове щеплення може претендувати лише онук Петро 2014 року народження.

«Щоб запобігти поширенню вірусу, необхідна масова вакцинація»

Комаровський наголосив, що мета додаткової вакцинації від поліомієліту – не стільки захист тієї дитини, яку вакцинують, скільки припинення циркуляції вірусу в країні.

«Якщо дитина повністю щеплена, відповідно до календаря, їй нічого не загрожує. У цьому й біда, що для того, щоб запобігти поширенню вірусу, необхідна саме масова вакцинація усіх. І виходить, ми від тих, хто і без того вакцинувався, слідкував за своїми дітьми, вимагаємо додаткових зусиль», – додав лікар.

За даними МОЗ України, вакцинувалося під час першого раунду додаткової імунізації лише 65% дітей. Найкращі показники в Кіровоградській, Хмельницькій, Харківській і навіть у Закарпатській областях – показник охоплення вакцинацією становить майже 90%. У той же час у Києві один із найнижчих показників – під час першого раунду імунізації вакцинувалося лише 30% дітей.

У МОЗ кажуть, що значний вплив на рішення вакцинуватися чи ні мав і фактор користування соціальними медіа та реагування на «умовну інтригу і умовний скандал» щодо нібито сумнівної якості вакцини. У тих регіонах, де охоплення інтернетом нижче, показники вакцинації вищі, тому що люди дослухалися до лікарів.

На що слід звернути увагу батькам?

Дехто з батьків і надалі не збирається вакцинувати дітей, такі відповіді я почула, коли опитувала батьків на вулицях Києва. Причини відмов від вакцинації різні. Батьки кажуть і про недовіру до якості вакцин, і нерозуміння, навіщо робити додаткові щеплення, якщо робилися планові, і недовіру державним лікарям, які в поліклініках оглядають дітей перед вакцинацією.

Дитячий лікар Євген Комаровський розповів, що батьків, які йому пишуть, зокрема турбує якість вакцин. Він наголосив, що вакцини від поліомієліту є одними з найбільш безпечних серед усіх вакцин, які існують. Те, що вакцина безпечна, неодноразово підтверджували Всесвітня організація охорони здоров’я, фірма-виробник та МОЗ. Відповідальність за якість вакцин взяв на себе міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.

Також батьки самі можуть переконатися в придатності чи непридатності вакцини. Усі флакони забезпечені термоіндикатором (як правило, він розміщується на етикетці) – це квадрат всередині кола. Можна використовувати тільки ті флакони, на яких внутрішній квадрат світліший, ніж зовнішнє коло.

Крім того, Євген Комаровський у своїх рекомендаціях додав, що оральна поліомієлітна вакцина небезпечна для тих дітей, яких взагалі не вакцинували. Щеплена «живою» вакциною дитина деякий час виділяє в навколишнє середовище живий вірус, тобто є джерелом інфекції. Для повністю або частково щеплених від поліомієліту – ризику ніякого. Для нещеплених взагалі – теоретично ризик захворювання є, і він становить 1 випадок на 7-14 мільйонів щеплень. Однак навіть такий ризик може бути зменшений при дотриманні елементарних правил особистої гігієни (адже поліомієліт – хвороба брудних рук).

Якщо ж дитині ніколи раніше не робили щеплення від поліомієліту, вакцинація повинна починатися з інактивованої вакцини. Оральна вакцина вводиться не раніше ніж через 2 тижні.

Наразі, за даними, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), поліомієліт постійно циркулює тільки в трьох країнах у світі: у Нігерії, Пакистані та Афганістані. Також його виявили в Сирії, більше 4 тисяч біженців з Сирії щоденно перетинають кордони сусідніх держав, включаючи Туреччину та Єгипет. Тому Україна має високий ризик щодо завезення й поширення поліомієліту через низький рівень охоплення імунізацією. Симптоми захворювання виникають тільки в одному із 200 випадків, тому хворобу може поширювати людина без симптомів захворювання.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG