Доступність посилання

ТОП новини

ВАСУ: постанову Ради про дозвіл на арешт Мосійчука скасували через порушення регламенту


 (©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Вищий адміністративний суд України пояснює скасування постанови Верховної Ради про зняття недоторканності з депутата від фракції Радикальної партії Ігоря Мосійчука тим, що питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт депутата не було попередньо підготовлено до розгляду комітетом Ради з питань регламенту.

«Своє рішення суд мотивував тим, що всупереч вимогам Регламенту Верховної Ради України, затримання та арешт народного депутата України Ігоря Мосійчука не було попередньо підготовлено до розгляду на сесії Верховної Ради України комітетом з питань регламенту та організації роботи,а тому не могло бути включено до порядку денного сесії Верховної Ради України 17 вересня 2015 року», – йдеться у повідомленні суду.

Крім того, питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Мосійчука Радою було розглянуто з порушенням регламенту.

Суд встановив, що парламентський комітет з питань регламенту не розглядав відповідне подання генерального прокурора України і жодного висновку з цього питання не надавав, а саме подання генпрокурора не відповідало вимогам регламенту Верховної Ради.

«У поданні генеральний прокурор пропонував розглянути одночасно питання як про надання згоди на притягнення народного депутата Мосійчука до кримінальної відповідальності, так і про його затримання та арешт. Однак Регламентом Верховної Ради передбачено, що до кожного з цих питань повинно бути окреме подання», – уточнюють у ВАСУ.

17 листопада Вищий адміністративний суд України визнав незаконною постанову Верховної Ради про зняття депутатської недоторканності й згоду на арешт народного депутата від фракції Радикальної партії Ігоря Мосійчука. Суд постановив скасувати цей документ. У ГПУ заявили, що оскаржуватимуть цю ухвалу Вищого адміністративного суду.

17 вересня Верховна Рада дала згоду на притягнення Мосійчука до кримінальної відповідальності, затримання й арешт, після чого його затримали силовики в будівлі парламенту.

Перед голосуванням генеральний прокурор Віктор Шокін показав депутатам відео, на якому депутат нібито отримує хабар. Сам парламентар назвав відео неправдивим, а обвинувачення на його адресу – політичною помстою.

Ігоря Мосійчука підозрюють у вчиненні правопорушень, передбачених п’ятьма статтями Кримінального кодексу, зокрема в одержанні неправомірної вигоди. Раніше суд обрав Мосійчукові запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Нині він перебуває в лікарні у зв’язку зі станом здоров’я. 15 листопада Мосійчука звільнили з-під варти, оскільки закінчився попередній визначений судом термін його тримання під вартою, а Печерський райсуд Києва не продовжив його до того моменту.

XS
SM
MD
LG