Доступність посилання

ТОП новини

Російські далекобійники: їдемо на Москву!


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Найактивніші вирішили: якщо 3-го числа «Платон» не відключать, 4 грудня вантажівки висуваються в бік Москви

Водії великовантажних автомобілів у багатьох містах Росії вже третій тиждень поспіль протестують проти введення нової системи оплати проїзду федеральними трасами. В останні дні листопада далекобійники з різних регіонів Росії, роздратовані неувагою влади до їхніх вимог, розпочали марш на Москву, маючи намір перекрити рух столичною кільцевою автомагістраллю. На зборах у Ростові-на-Дону координатори протестного руху висунули уряду ультиматум: якщо до 3 грудня «новий оброк» не буде скасований, далекобійники будуть вдаватися до рішучих дій.

Близько двохсот машин ще в п'ятницю вирушили до Москви з Дагестану, але, за даними координаторів протестного руху, були зупинені неподалік від адміністративного кордону республіки дорожньою поліцією. Вранці в суботу, як передає кореспондент Радіо Свобода з Санкт-Петербурга, поліція затримала одного з організаторів протесту петербурзьких далекобійників Олександра Расторгуєва. Він запевняє, що вантажівки все одно прибудуть до Москви: водії домовилися їхати поодинці, аби колону не зупинили.

По Дагестану, як вважають на Північному Кавказі, нова система стягування мита «Платон», ударила найболючіше: вантажні перевезення тут вважаються традиційним «промислом».


У протестувальників – проста мотивація і нехитра математика. За словами далекобійників, один рейс до Москви приносить від 20 до 35 тисяч рублів. Коли «Платон» запрацює на повну силу, нова система стягнення податку буде «з'їдати» щонайменше 14 тисяч рублів.

Далекобійники з кількох регіонів зібралися в неділю на протестний мітинг і в Ростові-на-Дону. Його організували міжрегіональна профспілка далекобійників і місцеве відділення КПРФ. Червоних прапорів на площі перед публічною бібліотекою було набагато більше, ніж плакатів проти системи збору нового податку «Платон», але, крім комуністів, політичні вимоги зі сцени ніхто не висував. У підсумку більш важливою стала не резолюція мітингу, а колективне рішення далекобійників, які зібралися після акції в найближчому кафе.


Мітинг розпочався пізніше, ніж планувалося. Присутні стояли під дощем на вогкому вітру цілу годину, але не розходилися. Комуністи роздавали далекобійникам георгіївські стрічки, які ті із задоволенням чіпляли на груди.

«Дагестан, Ростов, Тула, Чечня, Ставрополь, Тамбов, Ярославль, Пітер, Волгоград, Калмикія», – кричали учасники, починаючи акцію. Всього зібралося осіб із 300, але скільки з них місцевих комуністів, визначити було складно.

Достатньо з'явитися комусь одному з нас і кинути клич, і братухи його підтримають. Так чи ні?
Юрій Поляков

На сайті Raznesi.info, одному з багатьох ресурсів, що намагаються координувати протест, з'явилося звинувачення профспілки в тому, що ростовський мітинг організований, щоб відвернути далекобійників від походу на Москву. До того, що їхати все ж потрібно, з трибуни закликав лише представник з Санкт-Петербурга Юрій Поляков: «…Далекобійникам наступили на яйця. Ви ж розумієте, що достатньо з'явитися комусь одному з нас і кинути клич, і братухи його підтримають. Так чи ні?»

Ніхто не хоче платити за дороги, на яких ми народжуємося, живемо, вмираємо
Юрій Поляков

Далекобійники погодилися. Поляков розповів про затримання активістів, які почалися в Санкт-Петербурзі, і про зупинки вантажівок на трасі у напрямку до Москви. «В Пітері пацани налаштовані серйозно. Ніхто не хоче платити за дороги, на яких ми народжуємося, живемо, вмираємо. Це наш другий дім, ми там половину життя проводимо. А тепер нас копняком під дупу…», – закінчив виступ Поляков.

Давайте вирішимо, їдемо ми на Москву чи ні?

Представник Тули, який почав виступати після нього, прямо заявив: «Давайте вирішимо, їдемо ми на Москву чи ні? Дружба на дорозі існує, ми всі крутимо кругле кермо, ні в кого квадратного немає. Давайте триматися разом».

Відповіддю на питання стало ухвалення резолюції мітингу, в якій про поїздку до Москви не сказано ні слова. У резолюції мітингувальники вимагали скасувати «Платон», почати прокурорську перевірку чиновників уряду, винних у «невиконанні вказівок президента не підвищувати податки, яку він зробив у посланні Федеральним зборам». Далекобійники слухали текст резолюції і тихо підсміювалися: «Включіть туди побажання їм усім повіситися».

Російські водії-далекобійники протестують проти запровадження плати за користування федеральними дорогами. Іваново, Омськ, 29 листопада 2015 року
Російські водії-далекобійники протестують проти запровадження плати за користування федеральними дорогами. Іваново, Омськ, 29 листопада 2015 року

Найактивніші далекобійники зібралися в кафе і продовжили сперечатися з приводу відправлення колон на Москву. Домовившись, вони вийшли на вулицю, щоб зробити колективну заяву для преси: «Далекобійники не згодні платити додатковий оброк. На зборах в Ростові-на-Дону ми вирішили: якщо 3-го числа «Платон» не відключать, 4 грудня вантажівки висуваються в бік Москви. Що потрібно? Заспокой, Володимире Володимировичу, свій власний народ. Не дозволяй його грабувати. Ми хочемо чесно працювати, годувати свої сім'ї і допомагати батьківщині перевозити вантажі».

Повний текст матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG