Доступність посилання

ТОП новини

Паскал звільнився. Активісти хочуть побачити документ


Василь Паскал
Василь Паскал

«Одного разу його вже звільнили – перевели на іншу посаду»

Відставка Василя Паскала, першого заступника голови Національної поліції, – результат успішного тиску громадськості, коментують оглядачі. Однак самі активісти кажуть, що не вважають справу закінченою: вони хочуть побачити документальне підтвердження звільнення посадовця, якого звинувачували у порушенні закону про очищення влади, а також імовірній причетності до переслідування мітингувальників часів Революції гідності.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Міністерстві внутрішніх справ усі звинувачення активістів на адресу Василя Паскала заперечили. Сам міністр, у якого Паскал працював заступником майже рік, реагував на критику досить різко. У суботу Арсен Аваков зокрема назвав Паскала «найчеснішим міліціонером» із усіх, кого він знає.

«Тому, хто мені каже, що Паскал поганий, бо генерал-лейтенант, я скажу: котіться до бісової матері і зробіть хоча б щось із того, що ця людина робить у ці дні», – заявив міністр.

Однак уже наступного дня, у неділю, новий керівник Паскала, голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе повідомила: її перший заступник має намір написати рапорт про звільнення. Про те, що звільнення було власною ініціативою Василя Паскала, повідомив і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який також оприлюднив заяву екс-заступника щодо його рішення.


Василь Паскал зазначив, що вважає становлення нової поліції спільною і важливою справою і не хоче, щоб на цей процес негативно впливали звинувачення на його адресу.

Влада не розуміє, що треба домовлятися – Небоженко

Віктор Небоженко
Віктор Небоженко

Політолог Віктор Небоженко відставку Паскала пов’язує з тиском громадськості. Резонанс довкола призначення його у поліцію експерт вважає одним із виявів загального суспільного невдоволення ситуацією, що склалася у країні, а саме – відсутністю відчутних економічних і політичних змін.

Настав момент нетерпимості громадянського суспільства до масової консервації існуючого режиму. Суспільство штовхає у спину владу на шлях реформ, а влада вперто опирається
Віктор Небоженко

«Настав певний момент нетерпимості громадянського суспільства до масової консервації існуючого режиму. Влада не розуміє, що треба домовлятися з народом. Суспільство штовхає у спину нашу владу на шлях реформ, а влада вперто опирається», – зазначив політолог у коментарі Радіо Свобода.

«Шляхи вгамувати суспільне невдоволення є, – додає Віктор Небоженко. – Перший – хороший: починати реформи у країні і таким чином підвищити свою легітимність і значення своїх обіцянок. Другий – нехороший: розколоти людей, натравити одне на одного, будь-якого критика української дійсності оголосити прихованим «путінцем».

Нам дуже багато всього обіцяють – активістка

Олександра Дрік
Олександра Дрік

Водночас у «Громадському люстраційному комітеті» вважають, що перемогу святкувати зарано. Голова ради цієї організації Олександра Дрік сказала у коментарі Радіо Свобода, що хоче побачити документальне підтвердження того, що Василя Паскала звільнили з органів внутрішніх справ. «Одного разу його вже звільнили. Але коли ми побачили сам документ, то з’ясували, що його перевели на іншу посаду», – зазначає вона.

Саме активісти «Громадського люстраційного комітету» раніше цього місяця з’ясували, що Паскала таки звільнили з посади заступника міністра внутрішніх справ. Але звільнення, як виявилося, відбулося у зв’язку з призначенням його на нову посаду – першого заступника голови Національної поліції. Тепер активісти знову надіслали запит у МВС, щоб пересвідчитися у звільненні Василя Паскала з цієї посади.

Нам дуже багато всього обіцяють: і що корупціонери сидітимуть, і що суди будуть нові, але крім обіцянок я нічого не бачу
Олександра Дрік

«Нам дуже багато всього обіцяють: і що корупціонери сидітимуть, і що суди будуть нові, і що винні у злочинах проти майданівців будуть покарані, – додає Олександра Дрік. – Але крім обіцянок я нічого не бачу. Щоб не було такої історії, що ми з вами порадіємо, а потім виявиться, що чи то наказ не підписали, чи то його підпишуть пізніше, і це спеціально робиться до 11 грудня (коли очікують звіту про діяльність уряду – ред.), щоб зняти всі питання до міністра Авакова».

Під стінами МВС громадські активісти вимагали відставки Василя Паскала (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00


Відгуки про Паскала неоднозначні

Навесні програма Радіо Свобода і телеканалу «UA Перший» «Схеми» повідомляла про те, що Василь Паскал перебував на посаді заступника міністра внутрішніх справ фактично всупереч закону про очищення влади: він обіймав керівні посади в органах внутрішніх справ за Януковича і зокрема – під час подій Революції гідності. Громадські активісти також заявляли про те, що посадовець міг бути причетний до переслідування євромайданівців.

Василь Паскал у заяві, оприлюдненій Аваковим, спростовував звинувачення на свою адресу і назвав їх несправедливими. У МВС також наголошували, що Паскал, навпаки, займався розслідуванням резонансних злочинів періоду Революції гідності, зокрема вбивства журналіста В’ячеслава Веремія чи нападу на активістку, а нині народного депутата Тетяну Чорновол.

Крім Арсена Авакова, на захист Паскала виступив, зокрема, радник глави МВС Зорян Шкіряк, а також колишній заступник голови Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан.


На підтримку Паскала написав у своєму «Фейсбуці» і волонтер Юрій Касьянов. Він зокрема зазначив, що закон про очищення влади діє вибірково, і закликав «не справляти злість» на співробітниках органів внутрішніх справ.


У коментарях до цього запису народний депутат і голова антикорупційного парламентського комітету Єгор Соболєв зазначив, що закон про очищення влади має бути одним для всіх і робота над цим триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG