Доступність посилання

ТОП новини

«Час Кличка-пенсіонера в боксі ще не настав» – експерт


Український боксер Володимир Кличко після поразки від британця Тайсона Ф’юрі. Дюссельдорф, 28 листопада 2015 року
Український боксер Володимир Кличко після поразки від британця Тайсона Ф’юрі. Дюссельдорф, 28 листопада 2015 року

«Не думаю, що Володимир буде ще боксувати 5 років. У всього є кінець. Але за фізичними даними я не бачу в ньому ще пенсіонера в боксі» – Шатернікова

Після поразки українського боксера Володимира Кличка за очками від британця Тайсона Ф’юрі команда Кличка і команда переможця кажуть, що готові до бою-реваншу. За деякими даними, новий бій може відбутися наступного року, і як місце називають лондонський стадіон «Вемблі». Між тим коментатори розділилися в оцінці причин поразки українця, який програв усі чотири чемпіонські пояси, які мав уже тривалий час. Хтось каже, що Кличко вже у віці і найяскравіші сторінки в нього уже позаду, а хтось каже, що ще зарано говорити про еру Кличка-пенсіонера в боксі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За боксерським поєдинком у Дюссельдорфі також спостерігала глобальна телевізійна аудиторія. Поєдинок видався цікавим і, в принципі, рівним, але більш динамічним на ринзі був Тайсон Ф’юрі, якому з невеликою перевагою за очками віддали перемогу всі судді.


«Ф’юрі був трохи кращий. Ми повинні проаналізувати його, але Володимир повернеться набагато сильнішим. Володимир чекав занадто довго. Ми повинні бути активними, більше ризикувати. Тайсон просто хороший боксер. Він має неортодоксальний стиль, і Володимир не зробив свою домашню роботу», – заявив після матчу його брат, екс-боксер Віталій Кличко.

В Україні важко пережили поразку Володимира Кличка, який є одним із символів України в світі через якого, власне, про Україну знають на всіх континентах. Солідарність з Володимиром після поєдинку висловив навіть президент Петро Порошенко.


«Трагедії не сталося. Спорт, як і життя: перемоги і поразки. І все залежить від того, наскільки ти здатний підніматися і рухатися вперед. Володя здатний!» – зазначив його брат Віталій Кличко.

Аліна Шатернікова
Аліна Шатернікова

«Володимир не зміг пристосуватися до неокласичного боксу, неокласичного стилю свого суперника. І, звичайно ж, те, що у Володимира напрацьовано до автоматизму – джеб-джеб-правий клінч – така напрацьована комбінація з цим суперником не пройшла. А замінити ці комбінації у Володі, на жаль, не вийшло», – сказала в інтерв’ю Радіо Свобода віце-президент Ліги професійного боксу України Аліна Шатернікова.

«Ф’юрі добре маневрував на рингу, він увесь час пересувався і не давав шансу прицілитись і влучити, або хоча б мати час вийти на ударну дистанцію. Тайсон цього не давав», – додає Шатернікова, яка була чемпіонкою Європи і двічі чемпіонкою світу з боксу.

Бій-реванш: Де? Коли? За скільки?

Володимир Кличко, який був чемпіоном світу за версіями IBF, WBA, WBO та IBO після бою в Дюссельдорфі заявив про бажання провести матч-реванш із Ф’юрі. Це було передбачене контрактом на перший бій.

«Реванш буде. Поки рано говорити, коли і де, бо треба узгодити процесуальні моменти, але реванш буде точно», – заявив він.

Промоутер британського боксера Ф’юрі Мік Геннесі заявив про можливість реваншу і як місце запропонував лондонський стадіон Вемблі.

«Вемблі у правильну пору року був би відмінним варіантом. У Дюссельдорфі зібралося 55 тисяч глядачів. На Вемблі легко забралося б 80 тисяч. Але проводити бій потрібно після закінчення футбольного сезону», – заявив Геннесі.


«Зараз у британця всю козирі в руках. Вони будуть диктувати умови – коли, з ким… І по кожному з чотирьох поясів є обов’язковий захист, а є вільний захист. Мені здається, що принаймні рік команда Тайсона Ф’юрі не буде давати цього реваншу. Вони будуть проводити вільний чи обов’язковий захист чотирьох титулів з тими суперниками, з якими їм комерційно буде вигідно це робити. І команда Кличка буде в довгій нудній стадії переговорного процесу», – каже Шатернікова.

«Якби, наприклад, – а я беру зі стелі цю цифру! – команда Кличка запропонувала б за бій з Ф’юрі 50 мільйонів фунтів, то такий бій-реванш міг би хоч завтра відбутися. Не забуваймо, що професійний бокс є дуже комерційною справою. Тому реванш напевно відбудеться, але навряд чи він буде стосуватися усіх чотирьох версій», – додає віце-президент Ліги професійного боксу України.


Вік Кличка: розквіт чи початок спаду?

Міжнародні боксерські коментатори звертаються увагу, що Володимиру Кличку вже 39 років, а його супернику Тайсону Ф’юру – 28.

«Так, я згоден, що Ф’юрі постійно покращується, як і варто очікувати від професіонала у віці середньої двадцятки. Але не думаю, що Кличко став раптом «старим». Я думаю, що Кличко старішає. І я вважаю, що він уповільнюється. Але не думаю, що він був «старим», коли йшов на бій у суботу і я не розглядаю його, як такого, хто «відходить» чи «виснаженого», незважаючи на 19 років на цій ниві», – написав на сайті престижного боксерського видання The Ring коментатор Даг Фішер.

Американський боксерський оглядач Келсі Маккарсон вважає, що екс-чемпіон світу в суперваговій категорії вже не зможе повернутися на верхівку, але це не скасовує усіх його попередніх заслуг і досягнень на професійному рингу.

«У Кличка вражаюча кар’єра як чемпіона світу в суперважкій вазі. Але йому вже 39 років і вік дався взнаки. Згадайте, в якому віці «відпали колеса» в (Могамеда) Алі та (Евандера) Голіфілда… Відмінна перемога для Ф’юрі, він усе зробив правильно. Але Ф’юрі побив не пікового Влада. Піковий Влад пішов назавжди», – вважає Маккарсон, який називає Володимира Кличка Владом на жаргоні боксерських коментаторів.

Він один з найбільш довершених чемпіонів у суперважкій вазі. За всю історію. Крапка
Келсі Маккарсон

«І не використовуйте поразку Влада у віці 39 років як відмовку, щоб забути все, чого він досяг. Він один з найбільш довершених чемпіонів у суперважкій вазі. За всю історію. Крапка», – додав Маккарсон.

Шатернікова, яка три роки колись тренувалась двічі на день у залі з Кличком у того ж самого тренера в Києві, каже, що їй важко уявити кінець кар’єри Володимира.

Його кондиція, його мотивація і його бажання зовсім не поступаються Володимиру Кличку, який був п’ять чи сім років тому
Аліна Шатернікова

«Мені важко вимовити фразу, що ера Кличка вже позаду, бо ця людина мені близька за духом. Але я й не думаю, що Володимир ще буде боксувати п’ять років. У всього в цьому світі є кінець, – каже Шатернікова. – Але за його фізичними даними я ще не бачу в ньому пенсіонера в боксі. Я вважаю, що його кондиція, його мотивація і його бажання зовсім не поступаються Володимиру Кличку, який був п’ять чи сім років тому».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG