Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційну прокуратуру очолив «кримчанин»


Назар Холодницький
Назар Холодницький

Від Генеральної прокуратури Назар Холодницький успадкує 250 корупційних справ

Керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури став Назар Холодницький – відповідний наказ генпрокурора оприлюднили напередодні. До цього часу новопризначений антикорупційний прокурор обіймав посаду першого заступника прокурора Автономної республіки Крим. Експерти та депутати припускають, що невдовзі після призначення антикорупційного прокурора може статися відставка чинного генерального прокурора Віктора Шокіна.

Назарові Холодницькому – 30 років, він народився 1985 року. Після закінчення юридичного факультету Львівського національного університету імені Франка працює в органах прокуратури. Був помічником першого заступника генпрокурора, а донедавна обіймав посаду першого заступника прокурора Автономної республіки Крим – після того, як кримська прокуратура виїхала до Києва.

Конкурс з відбору кандидатур на посаду першого антикорупційного прокурора відзначився конфліктами довкола складу комісії та конкурсантів. Зокрема, неприйняття громадськості та західних союзників України викликали члени комісії делеговані до її складу генпрокурором. У підсумку, двоє з чотирьох членів комісії були змінені. Також помітним було протистояння довкола деяких претендентів, зокрема – довкола заступника генпрокурора Віталія Каська. Утім, на початку листопада президент Петро Порошенко наголошував, що «конкурс має пройти за абсолютно прозорою процедурою».

«Ключова позиція відкритості у тому, що якби мене запитали, хто буде антикорупційним прокурором, я чесно скажу – я не знаю», – запевняв глава держави.

Минулої п’ятниці конкурсна комісія визначила дві кандидатури, які подали на затвердження генеральному прокуророві. Кандидатуру Максима Грищука – «прокурора-кіборга», який воював у зоні АТО – підтримали 9 членів комісії, а за Назара Холодницького віддали 7 голосів.

Що робити зі спадком попередників?

Член парламентського комітету з питань боротьби та запобігання корупції позафракційний Дмитро Добродомов вважає, що відбір кандидатур відбувся належним чином. Відтак новопризначений посадовець має виправдати наданий йому кредит довіри.

«Ще 20 листопада Генпрокуратура готова була передати близько 250 справ щодо зловживань і корупції у вищих ешелонах влади. Десь 6,5 тисяч томів цих справ не могли передати, тому що не був призначений антикорупційний прокурор. Будемо сподіватися що за певний час – від трьох місяців до півроку – ми отримаємо перші конкретні результати», – каже народний обранець.

Натомість голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін вважає, що за ці антикорупційні розслідування має нести відповідальність саме Генпрокуратура.

«Ці справи Генпрокуратура поховала: там уже і докази знищені, і свідків немає. Не можна ці справи довести до кінця», – наголошує він.

Шокін зробив свою справу?

Також одразу після призначення антикорупційний прокурор має сформувати своє відомство. У цьому контексті експерти вважають показовим, яких заступників обере собі Назар Холодницький. Зокрема, чи будуть це люди лояльні до керівництва Генпрокуратури.

Утім, відтепер вплив генерального прокурора на антикорупційні розслідування стане значно меншим, наголошують політики та експерти. Адже антикорупційний прокурор має більші гарантії незалежності від генпрокурора, ніж інші заступники.

Раніше експерти припускали, що Віктор Шокін має забезпечити призначення лояльного до президента антикорупційного прокурора. А відтак генпрокурор, діяльність якого зазнає дедалі більше критики, може залишити посаду генпрокурора. За словами Дмитра Добродомова, «цілком імовірно, що тепер Шокін, який не виправдав жодних сподівань, мав би піти і зняти напругу».

Спеціалізована антикорупційна прокуратура має здійснювати нагляд за додержанням законів у діяльності Національного антикорупційного бюро та представляти державне обвинувачення в суді у відповідних справах.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG