Доступність посилання

ТОП новини

Окупований Донбас вже «проїв» принаймні п’ять річних бюджетів Курська (розслідування)


Бойовик угруповання «ДНР» охороняє так званий «гумконвой» у Макіївці. Грудень 2014 року
Бойовик угруповання «ДНР» охороняє так званий «гумконвой» у Макіївці. Грудень 2014 року

Скільки коштує Росії прогодувати угруповання «ЛНР» і «ДНР»?

Мільярди рублів щомісяця витрачає Російська Федерація на утримання своїх маріонеткових угруповань «ЛНР» і «ДНР», що визнані в Україні терористичними. Кожні два місяці пенсійні виплати на окупованій території перевищують річний бюджет, наприклад, російського міста Курськ. Також у копієчку бюджету Росії виливаються так звані «гуманітарні конвої».

Вартість «гумковоїв» тепер можна підрахувати

Гуманітарну допомогу Росія доправляє у Донецьк та Луганськ із серпня минулого року. До сьогодні не було переконливих спроб вирахувати, скільки коштують російським платникам податків вантажі білих «Камазів». Офіційно російський уряд цифри не оголошував, а у соцмережах доскіпливим користувачам прибічники так званої «Новоросії» відрізали: «Врятовані життя – нема цьому ціни, запам’ятай, цинік!»

Раніше для підрахунків не вистачало даних. Проте останнім часом агенція угруповання «ЛНР» «ЛуганскИнформЦентр» почала публікувати номенклатуру отриманої допомоги, яку станом на кінець листопада завезли 46 конвоїв.

Оприлюднені дані виглядають неповними. Так, згідно публікації, конвой до Луганська 19 листопада прибув у складі 45 вантажівок. Кожна з них може везти від 16 до 20 тонн, але середнє навантаження ніби становило трохи більше від 10 тонн. Бо офіційно ці «Камази» та «Volvo» привезли до «ЛНР» лише 457 тонн.

Однак навіть ці занижені цифри можуть стати відправною точкою у підрахунках, нехай і приблизних.

Зі згаданих 457 тонн джерело дає розпис 452,5 тонн. У складі російської гуманітарки до «ЛНР» цього разу були: консерви рибні – 43,5 тонни, консерви м’ясні – 46 тонн, консерви молочні – 33 тонни, цукор – 82 тонни, крупа перлова – 16 тонн, крупа рисова – 21 тонна, крупа гречана – 19 тонн, крупа ячна – 56 тонн, крупа пшенична – 40,5 тонни, крупа манна – 9,5 тонни, вівсяні пластівці – 60 тонн, горох – 26 тонн.

Ціни, за якими закуповували провізію, достеменно не відомі. Цілком логічно припустити, що вони – у межах цін, за якими закуповують такі самі продукти бюджетні установи Росії. Тому для підрахунків було використано портал IS-Zakupki.ru – це один із найбільших агрегаторів тендерів та закупівель у Росії.

4 мільярди – якнайменш

Підрахунок було здійснено з орієнтацією на ціни, запропоновані бюджетними установами Центрального та Південного федеральних округів: гуманітарні конвої формуються частково у підмосковному Ногінську, а частково у Ростовській області. Ціни брали не найвищі, і все одно сума вийшла чимала – вартість частини вантажу, яка прийшла до Луганська, має перевищувати 32,4 мільйона рублів.

Більш-менш докладний розпис гуманітарного вантажу у Луганську почали давати з 20 серпня 2015 року, коли приїхав 36-й «гумконвой». Отже й порахувати можна вартість вантажів у 10 колонах за 2 місяці. Крім названих продуктів, вони везли сіль, борошно пшеничне й житнє, макаронні вироби, пшоно, чай, соняшникову олію. Загалом – 4800 тонн десь на 336,9 мільйона рублів.

До Донецька зазвичай іде у півтора рази більше вантажу в «Камазах». Ось, наприклад, дані щодо останніх п’яти конвоїв:

№ конвою

Луганськ

Л-тоннаж

Донецьк

Д-тоннаж

26.11.2015

46

40

450

656

19.11.2015

45

45

457

50

700

12.11.2015

44

46

440

48

700

29.10.2015

43

40

460

730

22.10.2015

42

40

450

630


Тобто загальна вартість продуктів у останніх 10 конвоях могла коштувати близько 842 мільйони рублів. А якщо припустити, що продовольча складова конвоїв була приблизно такою ж від самого початку, з серпня 2014-го, то вийде, що 45 колон вантажівок доставили круп, муки, консервів та іншого на суму 3,789 мільярда рублів.

Поза підрахунками лишилися принаймні 194 тонни медикаментів, привезені з березня (тут навіть здогадатись складно, скільки вони коштували), 640 тонн посівного матеріалу, сотні тонн будівельних матеріалів, а також 366 тонн навчальної літератури та ще багато чого. Наприклад, обладнання для «МНС» сепаратистів. До того ж, відбувалися і поставки обладнання для так званого «МВС» угруповання «ЛНР», але за офіційними даними воно йшло з Китайської народної республіки.

За приблизними розрахунками, «гумконвої» могли коштувати близько 4 мільярдів рублів. Але у частині «гумконвоїв» було по 120-140 вантажівок, отже цифра у 4 мільярди може виявитись надзвичайно заниженою.

А ще ж пенсії!

Але навіть ці витрати є краплиною у морі, в порівнянні з іншими витратами на «Новоросію». Оскільки саме Російській Федерації доводиться забезпечувати пенсіями та соціальними виплатами жителів окупованих територій.

Питанням, звідки гроші на пенсії на території у підконтрольних угрупованням «ЛНР» та «ДНР» і чому їх видають у рублях, журналісти задавалися давно. «Міністр фінансів ЛНР» Євген Мануйлов сказав 8 червня, що платять у тій валюті, в якій надходять податки до бюджету «республіки». Незадовго перед цим, у березні 2015 року, обидва сепаратистські утворення Донбасу ввели так звану мультивалютну систему – в обігу знаходились одночасно гривні, рублі, долари та євро.

Проте, звідки би мали надходити ці податки? Промисловість, за словами бізнесменів, які намагаються працювати під владою так званих «народних республік», не відновила і третини довоєнного виробництва.

Продовжують працювати великі вугільні об’єднання, які належать до імперії Ріната Ахметова – як-от «ДТЕК Ровенькиантрацит», «ДТЕК Свердловантрацит». Але під час жовтневого скандалу з затриманням «міністра палива та енергетики» угруповання «ЛНР» Дмитра Ляміна стало відомо, що ці підприємства не платять до бюджету «ЛНР», отже пенсій не фінансують.

Скандал полягав у тому, що «міністерство держбезпеки» або «МГБ» угруповання, затримало «міністра палива, енергетики та вугільної промисловості ЛНР» Дмитра Ляміна без погодження з ватажком «ЛНР» Ігорем Плотницьким. Хоча сказали публічно, що арештували з відома останнього. Плотницький спробував у відповідь відсторонити «міністра МГБ» Леоніда Пасічника. Але силовики разом з «прокуратурою ЛНР» оголосили «хрестовий похід проти корупції», які б високі посади не обіймали корупціонери (натяк на Плотницького, про якого давно в регіоні подейкують, що він торгує гуманітаркою з «гумконвоїв»). «Голова МГБ» лишився на місці, «міністр палива» – під арештом, а Плотницький приєднався до боротьби з корупцією.

Між тим, вже після перших двох місяців регулярних пенсій, 20 травня, «глава ЛНР» Плотницький звітував, що його «уряд» виплатив 2 мільярди рублів, або 87% від потреби за ті ж 2 місяці. По мільярду на місяць. З того часу сума мала дещо збільшитися: пенсіонери-переселенці влітку почали повертатися, почувши про відновлення пенсій. На території, підконтрольній угрупованню «ЛНР», у жовтні жили 417 тисяч пенсіонерів, а в «ДНР» – 640 тисяч.

У Донецьку в «уряді» кажуть, що за 7 місяців з квітня (початок регулярних сплат) по жовтень включно виплатили 14,4 мільярда рублів. За словами «голови Пенсійного фонду ДНР» Галини Сагайдакової, у жовтні вони роздали 2,3 мільярда російських рублів.

5 річних бюджетів Курська, 3 бюджети Бєлгорода, 2 бюджети Воронежа

Чутки про те, що гроші везуть з Росії тими самими «білими «Камазами» у «гумконвоях», ходили давно. Підтвердити чи спростувати їх ніхто не міг – маємо лише непрямі докази штибу «а звідки ще?»

Однак журналіст Bloomberg почув повідомлення про російські гроші від двох «посадовців» у адміністрації сепаратистів. За їхніми словами, з Росії щомісяця задля виплати пенсій надходить у Донецьк 2,5 мільярди рублів.

Якщо так, щомісячний транш до двох прокремлівських угруповань може сягати 3,5 мільярди рублів. До кінця року загальна сума російських витрат на пенсії може скласти 31,5 мільярди рублів.

У той же час, в самій Росії національна валюти втратила більше ніж 40% вартості за останній рік, частково через зниження світових цін на нафту. За прогнозами російського уряду, економіка впаде на 4,4% цього року.

Витрати на підтримку частини окупованих територій України – також вагомий фактор, але питання «скільки коштує Новоросія для Росії?» – здебільшого залишається відкритим. Тому що тут невраховані поставки техніки та боєприпасів, які коштують чималих грошей. Отримують півтора року грошове забезпечення бойовики – також «із невідомих джерел».

Крім того, існують непрямі збитки, які зумовлені санкціями світової спільноти. За оцінками колишнього міністра фінансів Росії Олексія Кудріна, передає російська служба Бі-Бі-Сі, вони склали 1,5% ВВП. Це близько трильйона рублів, якими Російській Федерації доводиться розплачуватись за агресію проти України у Криму та на Донбасі.

У вересні «голова державного банку ДНР» Ірина Нікітіна казала журналістові Bloomberg, що сепаратисти не відчувають на собі спаду у російських фінансах. Однак у жовтні й листопаді в обох угрупованнях були затримки пенсії. Їх пояснювали «технічними проблемами».

І хоча 3,5 мільярди пенсій на місяць здаються досить невеликою сумою на тлі велетенського федерального бюджету Росії (понад 15 трильйонів рублів) – це лише на перший погляд.

Порівняймо 4 мільярди вартості «гумконвоїв» та 31,5 мільярда рублів на пенсії до «Л/ДНР» з бюджетами найближчих російських міст. Бюджет Ростова-на-Дону на 2015 рік становить 35,2 мільярда рублів, Воронежа –14,9 мільярда, Бєлгорода – 9 мільярда, Курська – 5,8 мільярда рублів.

Себто на пенсії «новороссам» Росія витратить до кінця року 5 річних бюджетів Курська, або більш як 3 бюджети Бєлгорода, або ж більш як 2 бюджети Воронежа. Не так вже й мало.


На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського
30.11.2015
Женевська конвенція. Як судити Росію за воєнні злочини?

За те, що кримчани сидять без світла, має відповісти окупант, як і за злочини, скоєні проти цивільного населення в Криму далі
27.08.2015
Настане час, і Росія відповідатиме за злочини проти українців – Огризко

У четвертому позові України проти Росії до ЄСПЛ йдеться про масові порушення російською владою прав українців на окупованій території далі
23.09.2015
Bellingcat знайшов 60 точок зі слідами перетину українського кордону російськими військами

За допомогою супутникових знімків зафіксували накатані військовою технікою колії, що ведуть в Україну далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG