Доступність посилання

ТОП новини

Як Польщі вдається тримати ситуацію зі СНІДом під контролем?


@Shutterstock
@Shutterstock

«У нас нема жодних черг, щоб отримати таке лікування» – директор польського Центру СНІДу

Варшава – У Польщі щороку реєструють понад тисячу нових випадків ВІЛ-інфікувань. Загалом у країні під наглядом медиків перебуває майже 20 тисяч інфікованих осіб. Польська держава гарантує кожному такому хворому безкоштовні ліки і кваліфіковану медичну допомогу. Радіо Свобода запитало експертів, яким чином Польщі вдається тримати ситуацію зі СНІДом під контролем, а також як поляків навчають толерантності до хворих.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Анна Мажец-Боґуславська, директор польського Національного центру з питань СНІДу, каже, що польські медики уважно стежать за епідеміологічною ситуацією в Україні. Впродовж останніх років у Польщі навчалися приблизно 100 українських фахівців, які займаються діагностикою небезпечної хвороби, що вражає імунну систему людини. Цю програму фінансувало польське Міністерство закордонних справ.

Тепер, у зв’язку з подіями на Донбасі, увага до ситуації в Україні з боку польських спеціалістів із питань СНІДу посилилася. Мажец-Боґуславська говорить: «Як відомо, СНІД не знає кордонів, тому варто пам’ятати, що всюди, де є рух людей, мігрує й вірус. Ми не боїмося, але не виключаємо, що хвороби, які передаються статевим шляхом, за таких умов можуть активніше поширюватися, адже в Україні на території, охопленій конфіліктом, ситуація складна. У Польщі поки що були поодинокі звернення громадян України з проханням про лікування від СНІДу, але згідно з польським законодавством таке лікування можуть отримати тільки ті іноземці, які мають врегульований правовий статус».

100 відсотків хворих отримують безкоштовні ліки й допомогу

У нас нема жодних черг, щоб отримати таке лікування
Анна Мажец-Боґуславська

Мажец-Боґуславська пояснює, яким чином Польщі, яка за кількістю населення схожа на Україну, вдалося затримати стрімке поширення епідемії ВІЛ/СНІДу. Передусім, наголошує вона, польська держава своїх громадян, інфікованих вірусом імунодефіциту, лікує безкоштовно. Це гарантовано відповідними правовими актами. «Вже багато років 100 відсотків осіб, які мають таку проблему, охоплені відповідною державною програмою. У нас нема жодних черг, щоб отримати таке лікування. Ми були зацікавлені у створенні певної системи, пріоритетної програми лікування для того щоб, наприклад, бездомні, або люди, які не мають медичної страховки, могли негайно стати учасниками такої програми. Нам це вдалося. Навіть тих хворих, які потрапляють у виправні заклади, лікують так само, як і інших пацієнтів», – зазначає експерт.

Важливою складовою польської державної програми боротьби зі СНІДом є централізована система придбання ліків. За словами Мажец-Боґуславської, закупівлю ліків на доручення міністра охорони здоров’я здійснює Національний центр з питань СНІДу. При цьому, наголошує керівник цього центру, процедура придбання таких ліків максимально прозора, дані про їхню ціну можна знайти на сайті установи. Завдяки такій процедурі, каже Мажец-Боґуславська, Польщі вдалося досягнути одних із найнижчих цін на такі ліки в ЄС.

Директор польського Національного центру з питань СНІДу зазначає, що в Польщі стабільна епідеміологічна ситуація. Щороку тут викривають 1000-1300 випадків уражень вірусом імунодефіциту. Якщо взяти до уваги факт, що в Польщі мешкає 38 мільйонів осіб, то за кількістю інфікованих країна належить до тих держав, де цей показник доволі низький. Мажец-Боґуславська каже: «У Польщі від 1989 року викрито 19200 випадків інфікування, та ми вважаємо, що в нашій країні інфікованих є приблизно 35 тисяч осіб, не більше. У перші роки епідемії люди переважно заражалися при ін’єкцiйному вживанні наркотиків. Тепер ВІЛ-інфекцією заражається не більше двох відсотків осіб, які приймають наркотики ін’єкцiйно. Нині інфікування відбувається передусім під час сексуальних контаків, а епідемія концентрується в середовищі чоловіків, які мають сексуальні контакти з іншими чоловіками».

Як долати стереотипи суспільства про ВІЛ-інфікованих?

Пані Квасневська зустрічалася з інфікованими, з ними також зустрічалися відомі актори, люди з перших сторінок кольорових часописів та ведучі популярних телешоу. Це дуже допомогло в подоланні суспільних стереотипів
Анна Мажец-Боґуславська

Анна Мажец-Боґуславська твердить, що останніми роками польське суспільство стало толерантніше ставитися до ВІЛ-інфікованих. Це – результат багатьох інформаційних кампаній, які проводяться державними установами та громадськими організаціями. «Ця епідемія у Польщі розпочалася в 1985 році, початки були дуже складними, ми тоді небагато знали про цю хворобу, люди боялися інфікованих, та з часом це вдалося змінити, люди стали більш толерантними до хворих. Це вдалося, зокрема, тому, що в спеціальних кампаніях брали участь відомі в країні люди, передусім я маю на увазі дружину колишнього президента Польщі Йоланту Квасневську, яка активно включилася в боротьбу з епідемією. Пані Квасневська зустрічалася з інфікованими, з ними також зустрічалися відомі актори, люди з перших сторінок кольорових часописів та ведучі популярних телешоу. Це дуже допомогло в подоланні суспільних стереотипів», – розповіла Мажец-Боґуславська.

Томаш Малкушевський, керівник Громадського комітету з питань СНІД, стверджує, що люди адекватніше ставляться до ВІЛ-інфікованих, коли в інформаційних кампаніях про СНІДу беруть участь кваліфіковані спеціалісти. Очолюваний Малкушевським комітет займається проведенням семінарів про СНІД для представників різних професій, яким доводиться мати справу з інфікованими.

Малкушевський каже, що в таких професійних середовищах нерідко можна зустрітися зі стереотипами щодо ВІЛ-інфікованих, з хибними уявленнями про те, як вірус передається. Малкушевський перелічує, для кого його організація проводить просвітницькі заходи. «Це лікарі, медсестри, гінекологи, психіатри, психологи, працівники санепідів... А крім цього, навчаємо чиновників, які в органах державної влади займаються питаннями охорони здоров’я, щоб вони знали, як правильно організовувати профілактичні програми. Важливо також працювати з учителями, які у школах ведуть заняття з підготовки до сімейного життя. Зрештою, це також заняття з молоддю, ми проводимо багато семінарів, на яких доповнюємо знання, отримані учнями в школах», – пояснив громадський діяч.

У свою чергу, Войцех Томчинський, голова товариства «Мережа плюс», наголошує на тому, що просвітницьку діяльність треба проводити й серед самих ВІЛ-інфікованих. Томчинський був одним із перших уражених вірусом імунодефіциту в Польщі. Він заразився у 1986 році. Щоб допомагати своїм, як він каже, побратимам по нещастю, Томчинський заснував товариство, яке об’єднує хворих.

Головне завдання такої людини – усвідомити, що так, це невиліковна, заразна хвороба, але вона хронічна, і можна з цим нормально жити, працювати, тішитися життю, створювати сім’ї
Войцех Томчинський

Кілька років тому ця організація провела дослідження серед польских ВІЛ-інфікованих, щоб з’ясувати, як до них ставиться польське суспільство. Голова товариства «Мережа плюс» розповідає: «У більшості випадків з’ясувалося, що ВІЛ-інфіковані самі себе прирікають на маргіналізацію, вони починають надмірно нарікати, жаліти себе. А головне завдання такої людини – усвідомити, що так, це невиліковна, заразна хвороба, але вона хронічна, і є відповідні ліки, можна лікуватися. І, що головне, можна з цим нормально жити, працювати, тішитися життю, створювати сім’ї і так далі».

Войцех Томчинський наголошує на тому, що СНІД у Польщі давно перестав бути хворобою передусім наркоманів. Річ у тім, пояснює він, що тепер наркозалежні у Польщі значно рідше приймають наркотики через ін’єкції, багато з них перейшли на амфетамін та інші наркотичні речовини, які не треба впорскувати шприцом. Натомість, каже він, більшість заражених останніми роками – це люди, які інфікувалися під час статевих контактів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG