Доступність посилання

ТОП новини

Оральна вакцина проти поліомієліту не може викликати смертельні випадки – МОЗ


«Вакцинація – фактор безпеки країни» – імунолог

Київ – Щоб гарантувати відсутність епідемій, імунізація має охоплювати не менше ніж 90% населення. В Україні ж ця цифра сягає 30-40%, каже головний позаштатний дитячий інфекціоніст МОЗ України Сергій Крамарьов. Це спричинено недостатньою забезпеченістю препаратами та рівнем освіченості медичного персоналу, який консультує бажаючих захистити імунітет, додають в громадській організації «Імунний щит нації».

ЗАВАНТАЖИТИ

Кір, краснуха, туберкульоз – усі інфекційні захворювання, які внесені в календар щеплень, можуть викликати епідемію. Про розповсюдження цих хвороб треба хвилюватися не менше, ніж про поліомієліт, каже Сергій Крамарьов, адже рівень охоплення щеплень надзвичайно низький.

Ми сидимо на пороховій діжці – якщо хтось кине сірник у вигляді джерела інфекцій, у нас може бути вибух
Сергій Крамарьов

«В останні роки дуже сильно впав рівень охоплення профілактичними щепленнями дітей. Він охоплює 30-40%, а подекуди й менше. Ми сидимо на пороховій діжці – якщо хтось кине сірник у вигляді джерела інфекцій, у нас може бути вибух, з яким впоратися буде складно», – заявляє головний позаштатний дитячий інфекціоніст МОЗ України Сергій Крамарьов.

За його словами, щоб покращити ситуацію з імунізацією, треба налагодити систему закупівлі вакцин. Про це каже й перший заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець.

«У нас ані планування, ані довготривалих закупівель просто не існувало, тому що наш закон про держзакупівлі, наприклад, обмежує річними закупівлями кожного року. І кожного року ми, за старою українською традицією, наступали на одні й ті самі граблі», – зауважує Ігор Перегінець.

У МОЗі запевняють – вони роблять все можливе, щоб виправити ситуацію, зокрема, планують збільшити співпрацю з Дитячим фондом ООН – ЮНІСЕФ, щоб наступного року збільшити доступний спектр вакцин для України.

Щоб покращити рівень вакцинації у своїх країнах, кожна з них має почати будувати платформу, яка має включати виробників вакцин, експертів, медіа, лідерів думок та уряд, заявляє медичний директор регіону Близького Сходу та Північної Африки компанії GSK Сердар Озтюрк. Коли така платформа буде існувати, рівень імунізації стане кращим, вважає експерт.

Ви з легкістю можете подолати поліомієліт – Озтюрк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00


«Ви з легкістю зможете подолати проблему поліомієліту, тому що я бачив, як це відбувається у таких країнах, як Індія. Вони сфокусувались на проблемі, інвестували чимало коштів… Але це може зайняти від трьох до п’яти років. Ми не можемо вирішити проблему за один чи два дні, ми маємо думати про ширшу перспективу», каже Сердар Озтюрк.

«Поліомієліт недооцінюється населенням»

Водночас Ігор Перегінець зауважив, що довіра населення до вакцинації все ще невелика, і у МОЗ повсякчас відволікаються на пояснення того, що імунізація – це корисно. Цей час, за словами Ігора Перегінця, можна було витратити на детальне планування державної програми імунізації.

У МОЗ заявляють – в регіонах, де люди не користуються соціальними мережами не так активно, як у столиці, рівень довіри населення до імунізації більший. Про це свідчить й перший раунд додаткової імунізації проти поліомієліту – найкращі показники в Кіровоградській, Хмельницькій, Харківській і навіть у Закарпатській областях – показник охоплення становить майже 90%. У той же час у Києві один із найнижчих показників – під час першого раунду щеплення зробило лише 30% дітей.

Люди не довіряють владі, а не вакцинації, каже виконавчий директор громадської організації «Імунний щит нації» Наталія Винник. За її словами, саме владні інститути не вселяють довіри у те, що вакцина безпечна. А недовіру населення до щеплень проти поліомієліту пояснює необізнаністю.

«У нас це захворювання просто недооцінюється населенням, тому що мами не знають, що це – вони його не бачили, тому вони не можуть через себе пропустити. Якщо не захищати дитину щепленням від поліомієліту, які можуть бути наслідки. Це для мене просте пояснення, чому зараз таке робиться», – каже Наталія Винник.

«Полівакцина не може викликати смертельні випадки» – Перегінець

Ще одним фактором, який може негативно вплинути на рівень довіри вакцинації проти поліомієліту – смертельні випадки дітей в різних регіонах України, після того, як їм зробили вакцинацію. Такі дані, зокрема, оприлюднила «Ліга захисту громадянських прав» у себе на сайті У Міністерстві охорони здоров’я ці випадки назвали «несприятливими подіями після імунізації». За словами Ігора Перегінця, кожен із цих випадків досліджений, попередні діагнози встановлені, причинно-наслідкові зв’язки відсутні у всіх випадках.

Оральна вакцина не спричиняє смерть – Перегінець
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Крім того, у МОЗ запевняють – смерть не може бути наслідком після вакцинації.

«Оральна полівакцина по своїй суті не може викликати смертельні випадки. Єдиною серйозною побічною реакцією, яка може виникати при застосуванні оральної полівакцини – вакциоасоційований поліомієліт, який проявляється паралічами. Жодного випадку, ніяких паралічів, ніяких проявів не було» – заявляє Ігор Перегінець.

Він також запевнив, що вакциноасоційований поліомієліт у нещеплених дітей може виникнути в одному випадку на 750 тисяч, а у щеплених – один на три мільйони.

XS
SM
MD
LG